Ve své 84. sezoně otevře Horácké divadlo Jihlava téma násilí

20. duben 2023

Horácké divadlo v Jihlavě připravuje svou 84. sezonu. Na velké scéně během ní uvede 5 premiér. Vznikne taky nový soubor.

„Máme před sebou ještě některé věci a jednu premiéru. Ale byla to specifická a náročná sezona. Ale myslím si, že z určitých hledisek velmi úspěšná,“ hodnotí končící 83. sezonu divadla jeho ředitel Ondrej Remiáš.

Plány Horáckého divadla Jihlava na 84. sezonu představili jeho ředitel Ondrej Remiáš a umělecký šéf Michal Zetel

Poslední premiéru končící sezonu uvede Horácké divadlo Jihlava v sobotu 22. dubna. Půjde o strhující příběh rodačky z Vysočiny, byť rodačky z francouzského Grenoblu, básnířky Suzanne Renaud, v režii a původním scénáři Dodo Gombára.

Násilí na scéně Horáckého divadlo

Spojujícím tématem 84. sezony Horáckého divadlo bude násilí, a to ve všech podobách. „Teď opravdu nemám na mysli to explicitní násilí, jako boj a v rvačka a krev a podobné věci. O to nám ani tak nešlo, ale o to, že vlastně jakýkoliv společenský konflikt se dneska děje na bázi násilí,“ vysvětluje umělecký šéf Horáckého divadla Michal Zetel.

„Na druhou stranu, abychom se tomu násilí dokázali vyhnout, tak ho musíme pojmenovat a rozpoznat. To je ten motiv. Abychom se násilí vyhnuli, tak ho pojďme nejdřív prozkoumat a pojďme si říct, co násilí je a co si někdy děláme sami na sobě, aniž o tom víme,“ pokračuje.

Nové logo

Do nové sezony vstoupí Horácké divadlo s novým logem. „Vzniklo to takovou přirozenou cestou, v určité symbióze s dalším souborem, který bude v divadle vznikat. Šlo nám o sjednocení vizuálu, pospal ředitel Ondrej Remiáš.

V novém logu divadla je výrazné podtržítko, znak, který známe z počítačů a informačních systémů. „Vlastně propojujeme živé lidi a nějaký virtuální svět, který existuje, který nás obklopuje,“ popsal hlavní myšlenku loga Michal Zetel.

Spustit audio

Související