Vysoká finanční odměna, zařízená ordinace a prostorný byt. Ani to nenalákalo do Žacléře zubaře

21. duben 2023 23:29

Žacléř na Trutnovsku už přes pět let marně shání zubaře. Vykonávat tuto službu v horském městě nikdo nechce. Podle vedení radnice už vyzkoušeli všechny možnosti. Nabízí vysokou finanční odměnu, zařízenou ordinace a velký byt. Ale ani to nepomohlo. Lidé tak musí stále dojíždět do vzdálených měst.

„Je to hrozné, protože já jsem dodnes vlastně bez zubaře,“ přiznává mi paní Věra.

Prý ho shání už roky, kde se dá. Ale zatím neúspěšně. „Nechytám se, nikde neberou.

„Zkusili jsme opravdu všechny možnosti, už jsme opravdu za hranicí toho, co jsme mohli zkusit. Máme úplně prázdné ruce, říká nezávislý starosta Žacléře Aleš Vaníček.

Čtěte také

A přiznává, že už neví, jak zubaře do města dostat. „Zkusili jsme inzerci v tištěných odborných médiích, digitální inzerci, zkusili jsme inzerovat na Slovensku, zkusili jsme k nám přivést zubařku z Ukrajiny. Doslova úporně hledáme zubaře a nejhorší na tom všem je to, že už opravdu nevíme, co bychom ještě měli a mohli udělat.

Přitom město zařídilo a kompletně vybavilo celou ordinaci. Navíc nabízí jeden milion korun a byt tomu, kdo by do města přišel a tuto zdravotní službu tady provozoval.

Někteří lidé jsou zoufalí. „Všichni musíme jezdit někam jinak. Já jsem byl u zubaře zrovna včera v Trutnově. Udělali mi jen rentgen a jsem objednaný až na 19. listopadu, vysvětluje mi pan Milan.

Nezbývá než za zubařem dojíždět

„Vím, že občané jezdí do Trutnova, do Hradce Králové, do Náchoda a někdo možná až do Prahy, říká nezávislý místostarosta Valentin Herman.

Čtěte také

Dojíždí i paní Hana a je ráda, že zubaře má. Nedokáže si prý představit, kde by teď ve svém věku tuto službu hledala. „Jezdím do Trutnova už hodně let, mám tam svoji zubařku.

V celém Královéhradeckém kraji působí zhruba 250 stomatologů. Jenže ordinace mají převážně ve větších městech.

„Ze zákona kraj není tím, kdo musí zajistit stomatologickou péči v dané lokalitě. Tuto povinnost mají zdravotní pojišťovny. My se ale z tohoto úkolu neosvobozujeme a jednáme jak se zdravotními pojišťovnami, tak jednotlivými poskytovateli stomatologické péče i se samosprávami obcí, říká mluvčí Krajského úřadu Královéhradeckého kraje Dan Lechman.

Pokud lidé mají problém zubaře sehnat, měli by se obrátit na svoji zdravotní pojišťovnu, která by jim měla poskytnout seznam těchto služeb v okolí jejich bydliště.

Spustit audio

Související