Roman Tomeš: Synův zápis do první třídy mě skutečně dojal

Pozvání do televizní Show Jana Krause přijal herec Roman Tomeš, který hraje v televizi i na divadelních prknech, zejména v muzikálech. Aktuálně například v představení kultovní rockové show Hedwig a její Angry Inch.

 „Je to postavené jako takový dvouhodinový stand-up protkaný muzikou a písničkami,“ vysvětluje s tím, že představitel/ka hlavní role je na pomezí muže a ženy, nelze prý ale zjednodušeně říct, že je to travesty show. V reakci na představení se prý velmi často setkává s hejty, protože řada lidí má pocit, že tento příběh nepatří do umění. „Nemám rád, když lidé vidí fotku a velmi rychle to smetou. Je škoda, že nejdou víc do hloubky a nedají tomu ani šanci,“ hájí své představení. „Je to velmi hluboký příběh muže, který se původně narodí ve východním Berlíně a chce tak moc utéct na Západ, že se rozhodne, že se provdá za amerického vojáka. Ale aby se mohl provdat a utéct, musí podstoupit operaci. Nelegálně. Ta operace se nepodaří, a on či ona zůstane na pomezí mezi mužem a ženou. A o tom pak vypráví během toho stand-upu. Je to velké a bolavé drama,“ vysvětluje ve zkratce. „Vypadá jako žena, cítí se být ženou, chce být ženou a právě ji štve, že tam má ještě toho malého dole, že tam zůstal,“ dodává rodák z Lomnice nad Popelkou.

Zavzpomíná také na to, že původně začal studovat obchodní akademii, kde se však více než účtařině věnoval psaní muziky, zkoušením divadla a dojíždění na přípravné kurzy na talentové zkoušky na konzervatoř. Znalosti základů účetnictví ovšem nelituje, a naopak je využívá při každoročním podávání daňového přiznání za sebe i za svoji ženu, rovněž herečku, Michaelu Tomešovou. Společně mají dvě děti, které jak Roman prozradil, je připravily o sdílené manželské lože. „Mám to tak, že vždycky začnu spát hrdinně se všemi, a pak v noci – protože já se musím vyspat – odejdu a vypařím se. A dospím to v ložnici dole, respektive v obýváku,“ popisuje citlivý herec, který se před diváky přizná i k tomu, že byl letos se starším synem u zápisu do první třídy a že ho to tak dojalo, že se rozplakal. „Skutečně mě to dojalo, protože ještě před pár lety jsem mu vyprávěl pohádky o tom, jak vznikl.“

 

Foto: TV Prima