út., 11. duben 2023 15:08

Odveta za Peking a duely se zámořskými celky. Jak si české hokejistky vedou v roli obhájkyň mistrovského bronzu?

Ilustrační fotografie Ilustrační fotografie Zdroj: Martin Rulsch, Wikimedia Commons, CC BY-SA 4.0
Brampton - České hokejistky vstoupily do mistrovství světa výhrou v prodloužení nad Japonskem, poté podlehly favorizovaným týmům ze zámoří. Na závěr skupiny je čeká Švýcarsko. Na turnaji, který se odehrává ve dnech 5. až 16. dubna, obhajují bronzové medaile.

Letošní hokejový šampionát žen, který probíhá od 5. do 16. dubna, hostí kanadský Brampton. České reprezentantky hrají ve skupině s Japonskem, Kanadou, USA a Švýcarskem.

Úspěšná odveta za Peking
Češky si díky historickému úspěchu v podobě bronzových medailí na minulém mistrovství světa zajistily start v elitní skupině A. V prvním zápase nastoupily proti Japonkám, se kterými prohrály po nájezdech na olympiádě v Pekingu. Hráčky českého národního týmu vstoupily do utkání aktivně, ale proti dobře bránícím Japonkám se dlouho nedokázaly prosadit. Až na konci první třetiny otevřela skóre Daniela Pejšová. České vedení vydrželo až do začátku třetí třetiny, kdy vyrovnala Rui Ukitaová. Zápas nakonec dospěl do prodloužení, kde v signalizované výhodě skórovala Kateřina Mrázová. Češky si tak z prvního zápasu zapsaly dva body do tabulky.

Poprvé proti Kanadě, poprvé s ženskou komentátorskou dvojicí
Ve druhém duelu se české reprezentantky střetly s domácí Kanadou, se kterou doposud nikdy nehrály. Kanaďanky od začátku potvrzovaly roli velkých favoritek, na úvodní gól v první třetině ale dokázala po nenápadné akci odpovědět Natálie Mlýnková. Vyrovnaný stav však netrval ani minutu a soupeřky opět odskočily do vedení. Češky ale předváděly bojovný výkon a těsné skóre držely až do konce druhé třetiny, kdy Kanada navýšila svůj náskok. Ve třetím dějství české hokejistky nedokázaly využít několik přesilových her a v konečném součtu podlehly kanadskému týmu 1:5. Poprvé v historii odkomentovaly hokejový zápas dvě ženy, a to Darina Vymětalíková a Kateřina Flachsová.

Vyrovnaná třetina s USA
Třetí soupeř českých hráček a horký favorit na zlato, tým USA, si od začátku vytvořil velký tlak, z čehož pramenil i první gól, který ale po trenérské výzvě na ofsajd rozhodčí neuznaly. Češky následně začaly hrát aktivněji, ale Američanky i tak skórovaly jako první. Náskok favorizovaného týmu se podařilo smazat Denise Křížové, která se trefila v přesilové hře. České hráčky, povzbuzené vyrovnávací trefou a ubráněným oslabením pět na tři, dokonce asi tři minuty vedly, a to díky skvělé individuální akci Sáry Čajanové. Poté se dokázala prosadit Hayley Scamurraová a první třetina skončila nerozhodně. V dalším pokračovaní se české hokejistky herně snažily držet krok s Američankami, a to i díky velkému množství přesilových her. Další góly už ale nepřidaly, naopak USA skórovaly čtyřikrát a zvítězily tak 6:2.

Repríza boje o bronz
Poslední zápas ve skupině sehrají české reprezentantky se Švýcarkami ve středu 12. 4. v 1:00 SELČ. Právě proti Švýcarsku získaly české ženy vůbec první medaili na mistrovství světa. V případě výhry by ve čtvrtfinále s největší pravděpodobností narazily na Finky, které loni spadly do skupiny B.

České ženy prožívají debut ve výkonnostně lepší skupině a mají tak jistotu čtvrtfinále. Postupový klíč se liší od hokejového mistrovství světa mužů. Vítěz skupiny A vyzve třetího nejlepšího ze skupiny B, druhého z elitní skupiny čeká druhý tým skupiny B, třetí ze skupiny A bude hrát s vítězem výkonnostně horší skupiny a čtvrtý a pátý celek z elitní skupiny se utkají proti sobě.

Zobrazeno 375 krát
Naposledy upraveno: čt., 20. duben 2023 15:09

Související články

Pro psaní komentářů se přihlaste