V Plzeňském kraji se loni zvýšily stavy skotu, klesla produkce prasat a drůbeže

V Plzeňském kraji se v loňském roce meziročně zvýšily stavy jatečného skotu, ale klesla produkce jatečných prasat a drůbeže. Snížila se výroba mléka a snáška vajec, vzrostla průměrná roční dojivost na jednu dojnici a průměrná roční snáška vajec na nosnici, v níž byl region v mezikrajském porovnání nejlepší, řekl ředitel krajské správy Českého statistického úřadu (ČSÚ) v Plzni Miloslav Chlad. Meziročně se zvýšil počet odchovaných telat i selat.

Živočišná výroba zůstala významným odvětvím, dodal Chlad. Tvoří zhruba 44 procent z celkové zemědělské produkce, což je druhé místo v porovnání s ostatními 13 kraji. Nejvyšší podíl živočišné produkce, přes 46 procent, je v Pardubickém kraji, nejnižší v Ústeckém, necelých 15 procent, v celé ČR je to 32 procent. Za posledních deset let byla v kraji živočišná produkce nejvyšší v roce 2017, kdy činila 49 procent, a od té doby postupně klesá.
"Pokles zemědělské produkce ovlivňuje řada faktorů. Jedním z nich je cenový vývoj na světových trzích, řízený poptávkou a nabídkou. Ceny placené výrobcům často nestačí pokrýt vynaložené náklady," řekla Zuzana Trnečková z ČSÚ. Na růstu cen prvovýroby se teď nepříznivě podílí zdražování energií, krmiv i změna klimatu. Proto zaleží i na výši dotací, které stát poskytne na udržení produkce.*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down