Důchod pobírá v Moravskoslezském kraji takřka třicet procent obyvatel

  11:10
Starobní důchod loni v Moravskoslezském kraji v průměru činil přes 18 tisíc korun, což je v mezikrajském srovnání třetí nejvyšší částka v republice. Penzistů rovněž poměrně rychle přibývá.

Starobní důchod dostávala bezmála čtvrtina obyvatel kraje. „Ke konci roku 2022 pobíralo v Moravskoslezském kraji některý z důchodů 335 tisíc osob, což je 28,6 procenta obyvatel kraje. Z toho bylo 61,6 procenta starobních důchodců,“ informoval Patrik Szabo z Krajské správy Českého statistického úřadu v Ostravě.

Mezi další typy důchodu však také patří invalidní, vdovský a vdovecký či sirotčí.

Ať už samostatně, či v kombinaci s jiným, třeba vdovským, starobní důchod v kraji loni podle údajů České správy sociálního zabezpečení pobíralo 277,6 tisíce lidí. To je necelých čtyřiadvacet procent krajské populace. Nejvíce příjemců žije v Ostravě, nejméně na Bruntálsku.

Nejvyšší průměrný důchod na Karvinsku

Převažují ženy, a to v poměru tři ku dvěma. „Ve srovnání s muži se ženy dožívají jednak vyššího průměrného věku, a jednak do důchodu mohou v současnosti přecházet o něco dříve podle počtu vychovaných dětí,“ vysvětlil Szabo.

Fakta o stárnutí krajské populace

Průměrný věk obyvatel Moravskoslezského kraje činí 43,3 let. Za deset let vzrostl o 5,1 let.

Nejstarší populace žije na Karvinsku, kde činí průměrný věk 44 let, nejmladší na Novojičínsku (42,6 roku).

Podíl obyvatel ve věku 65 let a více v kraji činí 20,8 procenta.

Na 100 dětí v kraji připadá 136 seniorů. Výrazně hůř je na tom ženská část populace, kdy na 100 děvčat připadá 165 seniorek. Na 100 chlapců připadá 109 seniorů.

Zdroj: ČSÚ, data ke konci roku 2021

Oproti mužům však ženy dostávají nižší měsíční částky. „To souvisí s dobou jejich ekonomické aktivity a také s jejich výdělky, které bývají nižší oproti mužům,“ doplnil.

Celokrajsky se průměrný starobní důchod loni oproti roku 2021 zvýšil o více než dva a půl tisíce a činil 18 176 korun. Jde o třetí nejvyšší starobní důchod mezi všemi čtrnácti kraji, před sever Moravy a Slezsko se dostala jen Praha a Středočeský kraj.

Naopak na konci žebříčku je kraj Karlovarský. Za posledních pět let v kraji důchod vzrostl o více než pět a půl tisíce.

Uvnitř kraje měli loni nejvyšší průměrný důchod senioři na Karvinsku, naopak nejnižší na Bruntálsku. Rozdíl mezi těmito okresy činí téměř patnáct set korun.

Výše důchodu ale velmi záleží i na tom, zda je důchodce muž, či žena. Rozdíl mezi výší důchodu mužů a žen navíc neustále roste.

„Nově muži pobírali průměrně o cca 4 500 korun měsíčně více než ženy,“ informoval ke statistice za loňský rok Patrik Szabo. Předloni tento rozdíl činil zhruba 3 900 korun, v roce 2020 šlo o 3 700 korun, v roce 2019 to bylo 3 500 korun a v roce 2018 byl rozdíl ještě o dvě stovky nižší.

Podíl seniorů se za 30 let zdvojnásobil

Populace v Moravskoslezském kraji poměrně rychle stárne, za posledních třicet let se podíl seniorů zdvojnásobil, zatímco počet dětí klesl na třetinu. Kraj se tak z relativně mladého regionu proměnil na populačně starší.

V roce 1991 byl průměrný obyvatel Moravskoslezského kraje pětatřicátník, teď je mu přes třiačtyřicet. Nejstarší populace v kraji žije na Karvinsku. „Tempo stárnutí Moravskoslezského kraje je mezi kraji jedno z nejrychlejších,“ uvedla Michaela Němečková z Českého statistického úřadu.

S rostoucím věkem dožití přibývá i těch vůbec nejstarších obyvatel. Česká správa sociálního zabezpečení v Moravskoslezském kraji aktuálně hlásí 92 lidí, kteří mají sto a více let. Jen každý osmý je muž. V počtu sto- a víceletých důchodců zaujímal ke konci loňského roku Moravskoslezský kraj čtvrté místo mezi všemi kraji České republiky za Prahou, Jihomoravským a Středočeským krajem.