Den Jom ha šoa připomněl v Terezíně oběti holocaustu
Závěrečnou modlitbu pronesl vrchní zemský rabín Karol Sidon. Zdroj: www.kr-ustecky.cz
Litoměřice

Terezín - Jom ha šoa je dnem připomínky šesti milionů Židů zavražděných během holocaustu. Jeho datum je odvozeno od výročí vypuknutí povstání ve varšavském ghettu. Letos vyšlo na 18. dubna. Při té příležitosti uspořádal Památník Terezín vzpomínkovou akci, při níž byla veřejně čtena jména obětí terezínského ghetta. Akci navštívil v rámci svého výjezdu také Výbor pro národnostní menšiny Zastupitelstva Ústeckého kraje a členové Rady Ústeckého kraje.

Výbor pro národnostní menšiny Zastupitelstva Ústeckého kraje jednal na svém výjezdním zasedání ve městě Terezín. Ne náhodně. Výbor, v čele s jeho předsedkyní Karolínou Žákovskou, se účastnil vzpomínkové akce ke dni Jom ha šoa, kterou pořádal Památník Terezín v autentickém prostoru půdy Magdeburských kasáren, kde se hrálo za války divadlo a další kulturní představení. Karolína Žákovská byla také jednou z předčítajících jmen obětí terezínského ghetta. Ta se každý rok obměňují a nikdy nejsou stejná, což umocňuje autentický prožitek pietního aktu.

Součástí akce bylo také představení vysokomýtských gymnazistů, jež dalo přítomným nahlédnout do života 4 židovských rodin z Vysokého Mýta. Rodiny Adlerů, Vohryzků, Picků a Frischmannů byly důležitou součástí vysokomýtské komunity, přičemž drtivá většina jejich členů prošla Terezínem a byla zavražděna v osvětimských plynových komorách.

Vzpomínkové akce se kromě krajského výboru pro národnostní menšiny zúčastnil také náměstek hejtmana Ústeckého kraje Jiří Řehák, krajští radní Tomáš Rieger a Jan Růžička a předseda Výboru pro kulturu a památkovou péči Zastupitelstva Ústeckého kraje Vlastimil Skála.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru