21. dubna 2023 • 13:10

De Geovy chyby potopily United, řeší se jeho budoucnost. Zastínil Maguira

Autor: vfo
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Koubkův majstrštyk: Osm nul a LM pro Česko. Další krok: smlouva a boj o titul?
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
VŠECHNA VIDEA ZDE

Na brankové čáře kouzlí, chytne nemožné. Reflexy? Jedny z nejlepších. V ostatních aspektech hry ale výrazně pokulhává. Zejména pak v rozehrávce. David de Gea si s míčem u nohy prostě nerozumí, což názorně zdokumentoval v odvetě čtvrtfinále Evropské ligy na hřišti Sevilly. Manchester United po bezduchém výkonu padl 0:3 a se soutěží se rozloučil. Výrazně se pod tím podepsal právě španělský gólman, jenž dvakrát chyboval a po zápase se řeší jeho další budoucnost na Old Trafford…



První kiks přišel v 8. minutě. Manchester United pod tlakem rozvíjel hru, míč se dostal k Davidu de Geovi, jenž ho poslal na Harryho Maguira. Ten ovšem v obležení tří protihráčů zkazil nahrávku. Gól, 0:1.

Ano, anglický stoper u inkasované branky nese svůj podíl viny. Jenže balon na něj neměl vůbec směřovat, ačkoli si ho vyžádal. Nabídl se, alibisticky se neschoval, ale nezkontroloval si situaci kolem sebe.

De Gea naopak viděl, že Maguire se nenachází v optimální pozici vzhledem k postavení soupeře. Přesto mu přihrál, čímž se obžaloval, že pro rozehrávku nemá potřebný cit. Neví, kdy konstruktivně tvořit hru a kdy naopak míč odpálit.

Druhá hrubá chyba se zrodila v 81. minutě. Ta jde výhradně za španělským gólmanem, když špatně odhadl dráhu letu balonu. Vydal se mimo pokutové území a zhruba deset metrů za velkým vápnem chtěl uklidit hrozící nebezpečí. Jenže…

… míč připravil pro Youssefa En Nesyriho, jenž upravil skóre na konečných 3:0 pro Sevillu. Ta potvrdila, že na anglického soka umí, neprohrála s ním už páté utkání v řadě. V sezoně 2017/18 United vyprovodila z Ligy mistrů (0:0 a 2:1), v ročníku 2019/20 ukončila naděje Ďáblů v semifinále Evropské ligy (2:1, hrálo se na jeden zápas v covidové bublině).

Nyní sekla celek z Old Trafford už ve čtvrtfinále (2:2 a 3:0). Za vydatné pomoci právě De Gey, toho se následně kouč Erik ten Hag zastal. „V Premier League má nejvíc čistých kont (14),“ poznamenal, „jeho čísla dokazují, že jde o velice schopného brankáře.“

SESTŘIH: Nottingham - Man. United 0:2. Antony gólem a asistencí zařídil výhru
Video se připravuje ...

Ano, pochopitelně svoji jedničku mezi třemi tyčemi veřejně nenatře. To nemá ve zvyku, vždyť se zastával i Cristiana Ronalda. Přesto není tajemstvím, že skauti Manchesteru United pravidelně navštěvují duely Porta a Athleticu Bilbao.

Kde je zajímají především gólmanské výkony Diega Costy, respektive Unaie Simona. De Geovi navíc po sezoně končí smlouva, klub má sice možnost aktivovat opci na prodloužení na další ročník. Jenže se rozhodl, že tak neučiní.

Ten Hag posvětil, že by 32letého Španěla v Divadle snů rád udržel. Jenže ten pobírá královský plat 375 tisíc liber týdně (10 milionů), který chtějí představitelé Red Devils ponížit.

De Gea není proti, dokonce proběhly první námluvy, po které na stole přistála úvodní nabídka. V anglických médiích se spekulovalo o novém dvouletém kontraktu s týdenní mzdou 200 tisíc liber týdně (5,3 milionů korun), což odchovanec Atlétika Madrid odmítl.

Pořád se cítí na vrcholu a snížení platu téměř o polovinu podle něj neodpovídá jeho kvalitám a přínosu pro klub. Posledním výkonem si ale zrovna vyjednávací pozici nevylepšil. Spíš se spekuluje, zda by se Manchester neměl s De Geou rozejít.

Manchester United Vše o klubu ZDE

Góly

Domácí: 8. en-Nesírí, 47. Badé, 81. en-Nesírí

Hosté:

Sestavy

Domácí: Búnú – Navas (C), Badé, Marcão (29. Suso), Acuña (84. Telles) – Gudelj, Fernando – Ocampos, Rakitić, Lamela (80. Gil) – en-Nesírí.

Hosté: de Gea – Wan-Bissaka (46. Shaw), Maguire (C), Lindelöf, Dalot – Eriksen (86. Elanga), Casemiro, Sabitzer (68. Fred) – Antony, Martial (54. Weghorst), Sancho (46. Rashford).

Náhradníci

Domácí: Dmitrović, Flores, Gil, Mir, Nianzou, Gómez, Rekik, Suso, Telles, Torres

Hosté: Butland, Vítek, Elanga, Fred, Iqbal, Malacia, Pellistri, Rashford, Shaw, Weghorst

Karty

Domácí: Búnú

Hosté: Casemiro, Antony, Shaw

Rozhodčí

Soares Dias – Soares, Ribeiro (POR)

Stadion

Estadio Ramón Sánchez Pizjuán (Sevilla)

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud