InzerujTEĎ

 
 
 

Kdy a kam

  • Vlastivědný výlet do Vitic

    sobota 27.4 8:00 - Muzeum – Stará radnice, Volyně – sraz před starou radnicí

  • Mladfest – hudební festival s výstava ZUŠ, promítáním filmů a trhy

    sobota 27.4 9:00 - Mladějovice, tvrz

Zobrazit všechny události
 
 
 
 

Letní a zimní čas

V roce 2018 skončila v EU debata o letním a zimním času. Každý stát se má zařídit podle svého. Téma se odsunulo do pozadí, momentálně není na stole. Co vyhovuje vám?

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Hradecké ochotnice za sebou mají premiéru komedie Tři holky jako květ. Tleskala jim vyprodaná Střelnice

JINDŘICHŮV HRADEC - Divadelní společnost Jablonský uvedla ve čtvrtek 20. dubna před zaplněným sálem kulturního domu Střelnice v Jindřichově Hradci premiéru komedie Tři holky jako květ. Hra Elaine Murphyové je psaná formou stand-upů, které jsou poskládané do příběhu jedné rodiny s jejími každodenními radostmi i starostmi, malými i velkými problémy.

„Scénář pro tuto hru mi přinesla děvčata. Když jsem si ho přečetla, zjistila jsem, že je všem třem typům hereček ušitý na míru. Jde o hru irské dramatičky, příběh se vším všudy. S radostmi, strastmi, intimnostmi, které všechny tři dávají najevo," uvedla režisérka Sabina Langerová.

Zkoušet herečky začaly už před covidovým obdobím. „Většinu času jsme tedy zkoušeli u mě doma. Jde ale o komorní záležitost, která domácí prostředí snese. Nebylo to lehké, dlouho jsme také nevěděli, kdo přesně bude hrát. Ale povedlo se a jsem moc ráda, že máme plný sál. Hlediště jsme ale nechali o několik řad zmenšit, protože je to přeci jen intimní hra, která menší počet diváků snese," dodala režisérka.

Babičku Kay, která pečuje o svého nemocného manžela a dělá si starosti o svou přepracovanou dceru Lorraine, si zahrála Radka Hurych Hájková. „Je to role babičky i maminky. Určitě mi je blízká tím, že je to žena, která má starosti a problémy, se kterými se běžně každá z nás ve svém životě setkává. Také proto mi celá hra přijde naprosto přirozená," řekla Radka Hurych Hájková.

Její dcera Lorraine pracuje v obchodě s dámským zbožím. Její až chorobná závislost na čistotě a pořádku a absence zmizelého manžela ji dovedou do psychologické poradny. Moc neví, co se svojí dospívající dcerou, jak se s ní sblížit a porozumět jí.

„Na jevišti jsme vždy každá pouze sama. Má to své úskalí, ale vlastně je to i velice příjemné. Pro herce, který je ochotník, jde o výzvu. Člověk si ale musí uvědomit, že na něj lidi třeba deset minut budou koukat. Někdy se zkoušelo těžko, někdy to bylo fajn a hodně mě to naučilo," poznamenala představitelka Lorraine Katka Heřmánková.

V roli Amber, revoltující ztřeštěné maturantky, která bere život hodně hákem, sex a alkohol bere na lehkou váhu a příliš si neláme hlavu, co z toho může vzejít, se představila Zuzana Svobodová.

„Hraji devatenáctiletou holku, která si prochází různými životními situacemi. Role je mi blízká, asi jako by byla každému, protože pubertou jsme si prošli všichni. Prožívali jsme lásky, matku, odchody na mejdany i všechno, co se dělo po nich," zmínila Zuzana Svobodová.

Diskuse k článku - napište váš názor
 

Další zprávy z regionu

 
 

Diskuse ke článku

Zbývá znaků: 1200
 
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace