Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Recenze filmu Tetris - 78,5 %

Vznik světoznámé videohry, a hlavně její cesta k hráčům uvede do chodu kolotoč čachrů s licencemi, všemožných intrik, zákulisních her a sporů o peníze, kde si nikdo nemůže být jistý svojí pevnou pozicí.

To uvidíme v tomto historickém a životopisném dramatu jehož režie se ujal Jon S. Baird. O kvalitní ztvárnění hlavních postav se postarali Taron Egerton, Nikita Efremov nebo Miles Barrow.

Neúspěšný prodejce a distributor videoher Henk Rogers (Taron Egerton) se účastnil se svojí hrou veletrhu spotřební elektroniky v Las Vegas. Obchody nejdou, tak Henk hledá, kam se vrhne. A hle, u jiného stránku objeví jednoduchou kostičkovou hru Tetris. Spatří v ní potenciál a nebojí se koupit licenci od společnosti Mirrorsoft pro svůj domovský japonský trh. Díky kvalitám hry není žádný problém se spojit se společností Nintendo a získat přístup k jejich herní konzoli.

S velkými plány se pojí i problémy. Mirrorsoft vlastně prodal licenci na herní automaty pro Japonsko společnosti Sega, takže má Henk v tomto směru smůlu. Nicméně nejedná se o tak závažný problém, který by nebylo možné nechat být. Na obzoru se totiž objevila zbrusu nová příležitost v podobě přenosných herních konzolí, konkrétně dnes už legendárního Game Boye. Tuto rybu rozhodně není možné nechat plavat, proto je nutné urychleně získat vhodný druh licence. Ten zatím nikdo na Západě nevlastní, takže je nutné se vydat až do srdce Sovětského svazu, do Moskvy.

Samozřejmě Henk Rogers není jediný, kdo má o licenci zájem. Do Moskvy dorazili i zástupci firmy Mirrorsoft a původní zprostředkovatel Robert Stein. Situace se ale zkomplikuje ještě mnohem více. Objeví se problém i s původními licencemi a začnou se zapojovat i další členové státního aparátu, včetně KGB. Ovšem poznáme i samotného autora Tetrisu Alexeje Pažitnova (Nikita Efremov), který se sblíží s Henkem, což by Henkovi mohlo poskytnout cennou výhodu. Nicméně stále je nutné se z této šlamastiky nějak vymotat, což rozhodně nebude jednoduché.  

Děj se během celého filmu dynamicky vyvíjí, ale zároveň se stále drží v rozumných mezích, takže to působí naprosto přirozeně až organicky. Začátek filmu je nadmíru pozitivní. Nic není problém, peněz je fůra a jednoduchý úspěch je na dosah. Ovšem brzy se objeví problémy. Podnikatelský svět začíná vystrkovat růžky. Každý si chce z peněžního koláče ukousnout svoje sousto, a když na tom bude tratit někdo jiný, c’est la vie. Už z tohoto světa sálá nesmlouvavost a drsné zacházení na sto honů, nicméně s tím, co nás teprve čeká, to je jako nic.

Po odjezdu do Sovětské svazu se film přerodí ve střet kapitalistického pohledu na svět s tím komunistickým, což tak nebo tak nakonec ublíží především obyčejným zanedbatelným lidem. Snaha o zisk jde do přímého souboje se snahou o rozkvět socialismu. Každá strana má naprosto odlišný pohled na svět a opačnou stranu nemá šanci dostatečně pochopit. Ovšem když se dva perou, třetí se směje, což tady samozřejmě není jiné.

Druhá polovina filmu by se dala brát i jako sonda do rozpadajícího se Sovětského svazu, potažmo celého socialistického bloku. Naivní naděje na přestavbu totalitního státu v lidštější a ekonomicky lépe fungující zřízení se dostává do střetu se snahou si utrhnout ze společného koláče a získat určitou pozici před tím, než všechno půjde do kopru.  

Celý film je příjemně doplněn stylově dobovou 8-bitovou grafikou. Ta se primárně využívá u prolínacích scén, kde vyvolává pocit procházení světem retro videohry a zdolávání různě obtížných levelů. Pixelová animace se občas zableskne i v rámci hraných scén, kde je decentně využita k některému zvláštnímu efektu. Působí to naprosto přirozeně jako dokonalá retro rozšířená realita.

Soundtrack a zvuky obecně nezaujmou originálním zpracováním či nápadem. Hudba využívá staré známé fláky, které pouze občas doplní stylový retro herní efekt.

Audiovizuální zpracování dokonale doplňuje ostatní prvky filmu, se kterými dohromady vytváří komplexní celek a přenáší diváka do východního bloku konce osmdesátých letech. Do doby obav a zároveň nadějí na lepší zítřky.

Povedené drama přednášející diváka do doby rozkvětu videoherního byznysu s honbou za penězi na první místě. Nicméně tento neúprosný svět získal více než důstojného soupeře v podobě drsného státního režimu. Tento pohled do Sovětského svazu dává tomuto dílu větší legitimitu a dodává mu určitý politicko sociální rozměr. Autoři se soustředili spíše na pamětníky této doby, kteří by tomuto filmu, vezouce se na vlně nostalgie, leccos odpustili a tím nadhodnotili svůj výsledný dojem. Ovšem i jako mileniál se nebojím říct, že se jedná o komplexní drama, které mě dokázalo vtáhnout do děje. 

Automobily

Alexej Pažitnov je vlastníkem automobilu VAZ 21011 (žiguli). V roli vozů taxislužby uvidíme Wartburg 353 Tourist, Moskvič 2140 a Mercedes-Benz (W123). Představitelé státního aparátu používají různé modely automobilů GAZ Volha, největší roli má GAZ 21. Ještě tady najdeme Mercedes-Benz 250 Long.

Zdroje

https://www.csfd.cz/film/1090652-tetris/prehled/

https://www.imdb.com/title/tt12758060/?ref_=nv_sr_srsg_1_tt_3_nm_4_q_tet

https://www.imcdb.org/movie.php?id=12758060

Autor: Daniel Trojan | pátek 21.4.2023 19:00 | karma článku: 6,55 | přečteno: 97x
  • Další články autora

Daniel Trojan

Film Hlasy mrtvých: Se silami pekelnými si není radno zahrávat (57,5 %)

Žena pronásledována neúspěchy zdědí starý hostinec, jehož sklep bohužel ukrývá děsivé tajemství. Nebezpečnou čarodějnici schopnou zprostředkovat kontakt se zemřelými, což se v okamžiku může proměnit v boj o holý život.

26.4.2024 v 19:00 | Karma: 2,85 | Přečteno: 65x | Diskuse| Kultura

Daniel Trojan

Film Zimní prázdniny: Ve skupině ztracených duší se těžkostem života čelí snáz (85 %)

Trojice smutných lidí opuštěných přáteli i rodinou spolu skončí o samotě ve vylidněné internátní škole. Díky překonání vzájemné nevraživosti nakonec najdou společnou řeč a začnou cestu za zpříjemněním si svých nelehkých životů.

19.4.2024 v 19:00 | Karma: 7,59 | Přečteno: 125x | Diskuse| Kultura

Daniel Trojan

Film Mladá dáma: Představa dokonalého rytíře na bílém koni je pouhá iluze (65 %)

Princezna už vyhlíží svou zářnou budoucnost v přepychu po boku zámožného následníka trůnu, což je ale pouze lákavá vějička, jak ji obětovat na oltář zlého draka. Od toho okamžiku má vlastní záchranu pouze ve svých rukou.

12.4.2024 v 19:00 | Karma: 5,61 | Přečteno: 116x | Diskuse| Kultura

Daniel Trojan

Film Chudáčci: Bourání konvencí bylo pro ženu jedinou možností k získání svobody (80 %)

Mladá žena si musí, po opětovném přivedení k životu rukou geniálního vědce, opět projít celým dětstvím a dospíváním. Její domov jí brzy začne být malý, tudíž vyráží do světa za dobrodružstvím, novými zkušenostmi a poznáním.

5.4.2024 v 19:00 | Karma: 6,73 | Přečteno: 115x | Diskuse| Kultura

Daniel Trojan

Film Zóna zájmu: Lhostejnost lidí k páchání zla může být značně mrazivá (72,5 %)

Velká soudržná rodina si užívá života a všech jeho radostí v domě s nádhernou zahradou, což ovšem není jen tak. Otec rodiny je velitelem koncentračního tábora, jehož znepokojivá zvuková kulisa provází každý jejich krok.

29.3.2024 v 19:00 | Karma: 7,13 | Přečteno: 116x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Izrael má nový plán pro Gazu. Po válce by na ni mohly dohlížet i arabské státy

3. května 2024  16:30

Čelní představitelé izraelské vlády uvažují o rozsáhlém plánu poválečného uspořádání Pásma Gazy, v...

Německo sabotuje projekt bruselského Starlinku. Zvýhodňuje Francouze, tvrdí

3. května 2024  16:19

Evropská unie chtěla do roku 2027 na nízkou oběžnou dráhu Země vyslat soustavu satelitů v rámci...

Vlak po nárazu do stromu vrátil na koleje jeřáb, zvedal 21tunový kolos

2. května 2024  18:56,  aktualizováno  3.5 15:56

Uzavírka trati u Plesné na Chebsku, kde ve čtvrtek vykolejil osobní vlak, skočila v pátek kolem...

Škody po požáru v Mionší jsou jen minimální, prales podle hasičů někdo zapálil

3. května 2024  11:46,  aktualizováno  15:54

Hasičští experti se vrátili do terénu, aby vyšetřovali příčinu požáru v pralese Mionší v Dolní...

Prodej, rodinný dům, 195 m2 - Bílina
Prodej, rodinný dům, 195 m2 - Bílina

Petra Bezruče, Bílina - Újezdské Předměstí, okres Teplice
2 700 000 Kč

  • Počet článků 83
  • Celková karma 7,68
  • Průměrná čtenost 141x
Dobrý den, zde najdete recenze na nové a klasické filmy. Díky tomu zjistíte, co stojí za pozornost a co by byla pouze ztráta času. Jako bonus zde najdete i obsazení z pohledu použitých automobilů.