Pro nezletilé není problém koupit alkohol, zjistili inspektoři. Věk nekontrolují dostatečně ani e-shopy

Pro mladistvé stále není problém koupit si v Česku alkohol a cigarety. Vyplývá to z kontrol České obchodní inspekce za uplynulý rok. Mladí lidé navíc mají další způsob, jak se ke škodlivým látkám dostat – a tím je internet. Tomuto trendu se přizpůsobují i kontroloři.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Rum, ilustrační foto

Inspektoři se kromě kamenných prodejen zaměřili i na ty internetové (ilustrační foto) | Foto: René Volfík | Zdroj: iROZHLAS.cz

Z dat o kontrolách České obchodní inspekce v loňském roce vychází, že ze zhruba 380 kontrol s nezletilými figuranty prodejci alkohol nebo tabák vydali ve 220 případech – to je téměř 60 procent. V poslední době navíc přibývá mladistvých, kteří si zmíněné látky kupují na internetu. I na to se inspektoři zaměřili. 

Abstinenční kampaň Suchej únor neovlivnila tržby z prodeje alkoholu. Některé řetězce naopak hlásí nárůst

Číst článek

„Část kontrol probíhala u internetových prodejců, celkem 18. V devíti případech jsme prokázali porušení zákona o ochraně zdraví před škodlivými účinky návykových látek. Nejčastěji v tom smyslu, že prodali či podali alkoholický nápoj nebo kuřáckou pomůcku osobě mladší 18 let,“ říká Radiožurnálu mluvčí inspekce Jiří Fröhlich.

Kontroly České obchodní inspekce ohledně prodejů tabáku a alkoholu nezletilým se zaměřují hlavně na dvě skupiny e-shopů. Na ty, na které přijde nejvíce stížností od lidí, ale také na ty, které už v minulosti nějaký prohřešek měly. Prodejcům hrozí peněžité pokuty v řádech desítek nebo stovek tisíc korun.

V případě tabáku a alkoholu je ale internet stále místo se slabší kontrolou věku. Varuje před tím i společnost Adulto.cz, která vyvinula kontrolní systém na ověřování věku pro e-shopy. Internet umožňuje mladistvým, a dokonce dětem, snazší přístup k návykovým látkám.

V konzumaci alkoholu stále kralujeme. I mezi mladistvými, říká Freimann z iniciativy Nechmel děti

Číst článek

„V první řadě se v naprosté většině případů vyhnou jakékoliv kontrole věku, a to i přes to, že tuto povinnost ukládá velmi striktně prodejcům zákon. Zadruhé dostanou na internetu výrazně nižší ceny. V neposlední řadě je na e-shopech výrazně větší výběr zboží,“ říká ředitel Adulto.cz Miroslav Prosecký.

Podle Proseckého prověřila společnost Adulto.cz na začátku tohoto roku 300 náhodně vybraných tuzemských e-shopů. Zjistili, že věk nedostatečně ověřovalo 94 procent z nich. Podle něj to je částečně i tím, že je technicky složitější prověřovat věk na internetu než v kamenných prodejnách.

„Dlouho neexistoval žádný jednoduchý nástroj pro ověřování věku. Nicméně situace se změnila a věk lze ověřovat například bankovní identitou nebo automatizovanými systémy pro ověřování dokladů totožnosti,“ popisuje.

Každé čtvrté dítě poprvé ochutnalo alkohol s rodiči, hrozí u nich vyšší riziko závislosti

Číst článek

Tento systém dokáže podle něj automaticky odhalit i případnou snahu mladistvých zfalšovat průkaz totožnosti. Povinnost elektronicky ověřit věk, nařizuje prodejcům i zákon.

Třeba u společnosti Košík.cz objednávky kontroluje kurýr. „V případě, že nákup přebírá někdo, kdo by mohl být mladšího věku, kurýr ho poprosí, aby se prokázal občanským průkazem nebo jinak doložil svůj věk. Pokud to neudělá, tak alkohol nebo cigarety jednoduše z nákupu vyndáme,“ popisuje mluvčí František Brož. Podobně objednávky ověřuje i Tesco.

Jan Bílek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme