Nejlepší stínící plachty pro rok 2024: Recenze, test & nákupní rádce

Publikace: 21.04.2023

Bez slunečního záření bychom nemohli žít. V letních měsících je ale slunce i v našich podmínkách hodně silné a musíme před ním chránit sebe i své zahrady, terasy, pergoly nebo karavany. Poměrně jednoduchý a cenově dostupný způsob představuje stínící plachta, někdy nazývaná také jako sluneční clona. Jak funguje, čím se jednotlivé varianty liší a podle čeho vybírat? To vše vám prozradíme a zároveň přidáme i tipy na TOP produkty. 

Nejlepší stínící plachty dle srovnání

Po několika týdnech testování stínících plachet jsme dospěli k závěru, že nejlepší plachty musí být z odolného materiálu, dostatečně velké, snadno udržovatelné a odolné proti plísním. Některé ze sedmi testovaných nás překvapily i dalšími bonusovými vlastnostmi. Podívejte se na výsledky.

Obdélníková stínící plachta Dekorhome

Obdélníková stínící plachta Dekorhome poskytuje až 90% ochranu před UV zářením. Je vyrobena z polyetylénu s vysokou hustotou (100 % HDPE), proti kterému nemají sluneční paprsky téměř žádnou šanci. Přitom je ale plachta prodyšná, a tak nehrozí přílišné zvyšování vlhkosti vzduchu, tedy ani plíseň.

Výhodou je i to, že plachtu můžete upevnit přiloženými lanky a spojovacím prvky. Jen pozor na velikost, tato plachta má rozměry jen 2,5 × 2 metry. Hodí se tedy pouze pro malé prostory. Tam ale zapadne skvěle, přitom je k dostání za rozumnou cenu.

Vítěz srovnání: Nejlepší stínící plachta pro malé prostory

Stínící plachta obdélníková HDPE 2,5 x 2 m Dekorhome

Zjistit cenu

Klady

  • chrání před 90 % slunečních paprsků
  • vysoká prodyšnost
  • lanka a spojovací prvky v balení
  • široký výběr barev

Zápory

  • jen pro malé prostory

Obdélníková stínící plachta Dekorhome

V nabídce e-shopů najdete i extra velké stínící plachty, jako je například obdélníková stínící plachta Dekorhome o rozměrech 6 × 8 metrů. Nejspíš vás nepřekvapí, že je z naší recenze nejdražší. A zároveň by vás to nemělo ani odradit, zejména v případě, že potřebujete před sluncem ochránit část zahrady, střešní terasu, dětské hřiště nebo jiné větší prostory.

Tato sluneční plachta je vyrobena ze 100% HDPE neboli polyetylénu s vysokou hustotou, který zabrání průniku až 90 % paprsků. Zároveň díky tomu odolá i větru.

Vítěz srovnání: Nejlepší stínící plachta pro velké prostory

Stínící plachta obdélníková HDPE 6 x 8 m Dekorhome

Zjistit cenu

Klady

  • chrání před 90 % slunečních paprsků
  • odolná povětrnostním vlivům
  • ideální pro velké prostory, jako jsou hřiště a zahrady

Zápory

  • vysoká cena
  • nevhodná na menší balkony

Sluneční plachta s LED diodami Dekorhome

Pokud máte rádi multifunkční doplňky, pořiďte si sluneční plachtu s LED diodami od značky Dekorhome. Tento model z HDPE pokrývá až 100 LED diod, které přes den světlo pohlcují a v noci ho naopak vyzařují. Za světla tak na vaší terase poslouží jako slunečník s UV ochranou 50+ a večer vytvoří příjemnou atmosféru.

Pochopitelně k tomu potřebujete baterii, která je součástí balení stejně jako nerezové napínáky. Plachta sice má standardní rozměr 2 × 3 metry, kvůli svým výjimečným funkcím a vlastnostem však patří k těm dražším.

Vítěz srovnání: Nejlepší solární stínící plachta

Sluneční plachta s LED diodami Dekorhome

Zjistit cenu

Klady

  • přes den chrání před sluncem, večer dekoruje
  • balení obsahuje baterii i nerezové prvky
  • moderní a zároveň praktická

Zápory

  • vysoká cena

Ochranná plachta proti slunci Livarno

TOP produktem v nejnižší cenové kategorii je tato obdélníková stínící plachta na terasu, balkon i další místa od značky Livarno. Vyrábí se z polyesterového vlákna, které poskytuje ochranu na úrovni 60+. A to je u nejlevnějších verzí poměrně slušný výkon.

Velikostně jde o středně velké zastínění, jehož rozměry jsou 2 × 3 metry. Pochválit musíme také trojúhelníkovou variantu, která brání zadržování vody, a tak i nežádoucímu prohýbání. Samozřejmostí jsou napínací lana, čtyři pružiny a čtyři karabinky. Tohle se Lidlu opravdu povedlo!

LIVARNO home ochranná plachta proti slunci
Vítěz srovnání: Nejlepší levná stínící plachta

LIVARNO home ochranná plachta proti slunci

Vyprodáno

Klady

  • příznivá cena
  • odolnost vůči větru a dešti
  • praktický trojúhelníkový tvar

Zápory

  • nižší stupeň ochrany

Prodyšná obdélníková sluneční clona Blumfeldt

Díky jednoduchému systému natáhnete sluneční clonu Blumfeldt během pár minut. Přesto velice dobře drží, je pevná, prodyšná a voděodolná. Nemusíte se proto obávat, že by se pod střechou drželo teplo a vlhkost.

Dle našeho testování plachta odolá i povětrnostním podmínkám a zajímavé je, že i když měří 3 × 4 metry, dá se složit do poměrně malé a kompaktní tašky. Vzhledem k průměrné ceně ji tedy můžeme doporučit. V balení najdete lanka, která jsou vhodná spíše pro krátkodobé uchycení. Pro trvalé upevnění budete potřebovat spíše karabiny nebo upínací háčky.

Vítěz srovnání: Nejlepší obdélníková stínící plachta

Blumfeldt obdélníková sluneční clona, 3 x 4 m

Zjistit cenu

Klady

  • pevný a odolný materiál
  • vhodná i na větší terasy a balkony
  • ideální na cesty
  • voděodolný materiál

Zápory

  • nenašli jsme

Čtvercová stínící plachta Dekorhome

Preferujete větší zastnění a čtvercový tvar? Pak pro vás bude tato plachta proti slunci jako dělaná. Má rozměry 5 × 5 metrů, a přesto se cenově vyrovná některým středně velkým variantám.

Vyrábí se z oxfordské látky, která je potažena ochrannou polyuretanovou vrstvou. Díky tomu vydrží jako nová několik let, a navíc spolehlivě odolá nejen UV záření, ale i větru, vlhkosti a plísním. V balení najdete lanka, kterými plachtu snadno a rychle připevníte. Velmi vám to usnadní nerezová očka umístěná ve všech čtyřech rozích. 

Vítěz srovnání: Nejlepší čtvercová stínící plachta

Stínící plachta čtvercová 5 x 5 m oxfordská látka Dekorhome

Zjistit cenu

Klady

  • dlouhá životnost
  • precizní zpracování
  • praktický model v jednoduchém designu

Zápory

  • ne každému vyhovuje čtvercový tvar
  • nehodí se na malé balkony

Trojúhelníková stínící plachta Blumfeldt

Pokud je vaším favoritem nepromokavá stínící plachta, pořiďte si tento model od značky Blumfeldt. Je vyroben z pevného polyesterového materiálu, který pojí precizně provedený dvojitý šev. Bez nadsázky tedy můžeme říci, že je to celoroční stínící plachta, která odolá všem rozmarům počasí.

Pozor ale na správné připevnění, není nijak složité, jen vyžaduje trochu zručnosti. V balení jsou pouze lanka, která snadno uchytíte do nerezových oček v rozích. Pokud ji ale plánujete využívat jen na jednom místě, raději přikupte další upínací háčky a karabiny. Každá ze stran měří 5 metrů. Cena je tak vzhledem k velikosti a kvalitě spíš průměrná.

Blumfeldt trojúhelníková sluneční clona, 4 × 4 × 4 m
Vítěz srovnání: Nejlepší trojúhelníková stínící plachta

Blumfeldt trojúhelníková sluneční clona, 4 × 4 × 4 m

Vyprodáno

Klady

  • celoroční využití
  • snadná instalace
  • upevňovací lanka součástí balení

Zápory

  • ne každému vyhovuje trojúhelníkový tvar
  • nevhodná na balkony a malé terasy

Jak vybrat stínící plachtu?

Při výběru stínící plachty je třeba brát v úvahu několik faktorů, jako je materiál, odolnost proti UV záření a možnost upevnění. Důležité je také zvolit správnou velikost, aby plachta dokonale zapadla na místo, kde ji chcete použít. Pokud hledáte plachtu pro venkovní použití, vyberte takovou, která je odolná vůči povětrnostním vlivům a zároveň nepříznivým klimatickým podmínkám.

Jak vybrat stínící plachtu?
zdroj: Depositphotos

Typ stínící plachty

Stínící plachty mohou být nejen skvělou ochranou před slunečním zářením, ale také velice povedeným estetickým prvkem vaší zahrady či terasy. Použít je můžete jako alternativu k markýze nebo pergole. Jaké druhy lze zvolit?

Svinovací stínící plachty

Jsou vyráběny z kvalitních materiálů, které se běžně využívají u plachetnic. Díky tomu jsou extrémně odolné vůči povětrnostním vlivům a rychlému opotřebení.

Pevné stínící plachty

Materiál těchto plachet je pevně připevněn ke kotvícím bodům a je navržen tak, aby snášel náročné klimatické podmínky. Tyto plachty nabízejí nejen ochranu před sluncem, ale také před deštěm a větrem. Jejich standardizovaný vzhled umožňuje snadnou instalaci a výměnu. Hodí se pro menší terasy a balkony.

Polohovací stínící plachty

Jsou kotveny do speciálních sloupků nebo přímo do fasády pomocí půlsloupků. Pro získání stínu je lze naklánět a polohovat. K sehnání jsou v různých barvách.

Rozměry a variabilita

Od typu stínící plachty je to jen krůček ke konkrétnímu tvaru a rozměrům. Dle nákupního chování zákazníků lze říci, že většina uživatelů kupuje střední nebo menší velikost. Tomu odpovídá stínící plachta 2 × 3 metry nebo čtvercová či trojúhelníková varianta s délkou jedné strany okolo tří metrů. Na velké střešní terasy, zahrady nebo hřiště je lepší větší velikost, konkrétní výběr ale samozřejmě záleží vždy na vás.

Čtvercové stínící plachty

Jsou ideální pro použití na otevřených prostranstvích, kde je lze snadno upevnit k pevné konstrukci. Nejčastěji se prodávají v rozměrech 3 × 3 metry nebo 4 × 4 metry, což umožňuje pokrýt středně velké plochy, jako jsou terasy, skleníky nebo foliovníky.

Obdélníkové stínící plachty

Jsou vhodné pro použití nad jídelním stolem nebo venkovním posezením. Sehnat je můžete v rozličných rozměrech, aby se přesně přizpůsobily velikosti vaší plochy. Nevýhodou je, že mají tendenci hromadit vodu, kvůli čemuž se mohou prohýbat a výjimečně i zničit.

Trojúhelníkové stínící plachty

Trojúhelníkové stínící plachty vítězí z hlediska designu i dobrého vrstvení, což znamená, že jich můžete použít i několik najednou. Jsou skvělým řešením pro rohy zahrad nebo menší terasy.

Umístění

Při výběru stínící plachty jen nutné přihlížet nejen k typu a rozměrům, ale také k místu, kde plachtu hodláte použít. Nejčastěji můžete narazit na tyto druhy plachet.

Stínící plachty na terasu

Poskytují stín nad venkovním posezením na terase. Obvykle jsou vyrobeny z odolných materiálů, jako je polyester nebo akryl. K dispozici jsou v různých tvarech a velikostech, včetně čtvercových, obdélníkových a trojúhelníkových. Stínící plachty na terasu mohou být připevněny k budově nebo k samostatným sloupům.

Stínící plachty na balkon

Jsou navrženy tak, aby poskytovaly stín pro balkonové prostory, to znamená, že patří k nejmenším typům stínících plachet – obvykle mají tvar trojúhelníku nebo obdélníku. Dají se připevnit k okolním zdím nebo k samostatným sloupům.

Stínící plachty na pergolu

Hodí se nejen pro pergoly, ale i pro další typy venkovních staveb. K dispozici jsou v různých tvarech a velikostech, včetně čtvercových a obdélníkových. Stínící plachty na pergolu mohou být připevněny přímo k pergole nebo k samostatným sloupům. Obvykle poskytují větší stínovou plochu než jiné typy stínících plachet.

Stínící plachty na plot

Představují ideální ochranu před slunečním zářením i nenechavými pohledy sousedů. Připevnit je můžete jak k plotu, tak k volně stojícím samostatným sloupům. Velmi dobře odolávají větru a povětrnostním podmínkám. Pokud vám nepřijde stínící plachta na plot dostatečně atraktivní, vyzkoušejte novinku posledních let – recyklovatelné pásy z vrstveného PVC a textilních vláken, které se zaplétají mezi očka plotu.

Materiál

Stínící plachty se vyrábějí z různých materiálů a výběr závisí především na vašem rozpočtu, umístění a plánovaném použití. Abychom vám tuto volbu co nejvíce usnadnili, přinášíme rozdělení na dva nejčastější typy.

  • Polyester: Kvalitní polyester s povrchovou úpravou chrání před sluncem a zároveň  propouští dostatek vzduchu. Tento materiál je schopen dosáhnout velmi vysokého napětí, což znamená, že se neprověsí. Stínící plachty vyrobené z polyesteru jsou vhodné pro různá venkovní prostředí a jsou poměrně odolné vůči povětrnostním vlivům.
  • Polyetylén: Vysokohustotní polyetylén vyniká na poli sluneční ochrany, která dosahuje více než 90 %. Nicméně, tento materiál nezaručuje takovou prodyšnost jako polyester a může zadržovat teplo.

Značka

Na trhu dnes existuje mnoho značek, které nabízejí různé typy plachet. Nabídku lze rozdělit podle ceny, originality a kvality.

  • Stínící plachty Lidl a Jysk jsou cenově dostupné a vyrábí se v několika oblíbených barvách – od smetanové přes béžovou až po hnědou. Tyto plachty jsou skvělou volbou pro ty, kteří hledají praktické a cenově dostupné řešení.
  • Stínící plachty Dekorhome a Blumfeldt se hodí pro ty, kteří si potrpí na originalitu a precizní zpracování.
  • Stínící plachty Sail nebo SolariA patří k nejluxusnějším variantám slunečních plachet. Samozřejmostí je vysoká kvalita materiálů i perfektní zpracování, díky tomu poskytují tyto plachty nejen stínění, ale také výrazný estetický prvek pro exteriér.

Cena

Do stínící plachty můžete investovat pár stovek, ale také několik tisíc korun. Vstupní náklady se vždy odvíjí od typu, jemuž dáte přednost. Pakliže jste si na základě výše uvedených informací udělali obrázek o tom, jaká stínící plachta je vhodná právě pro vás, přinášíme vám nyní praktickou ukázku, co v dané cenové kategorii můžete zakoupit.

Stínící plachty do 1 000 Kč

Tyto plachty jsou zpravidla menších rozměrů a mohou mít omezené funkce, jako například horizontální stínění. Obvykle bývají vyrobeny z polyesteru a mají pouze základní povrchovou úpravu proti slunečnímu záření. Využijete je pro venkovní posezení a balkony.

Stínící plachty od 1 000 do 5 000 Kč

Nejčastěji se jedná o plachty z vysokohustotního polyetylenu. Mohou být větších rozměrů, což umožňuje pokrýt terasy, zahrady nebo jiné venkovní prostory. Obyčejně nechybí ochrana proti UV záření.

Stínící plachty od 5 000 Kč

Plachty nad 5 000 Kč jsou odolné vůči plísním a hmyzu a rovněž jsou voděodolné, což znamená, že poskytují spolehlivou ochranu proti dešti a vlhkosti, a to bez ohledu na to, jak intenzivní nebo trvalý déšť je. Hodí se pro komerční využití nebo pro majitele větších nemovitostí, kteří potřebují kvalitní a dlouhodobou ochranu proti slunci.

Nejčastější otázky při výběru stínící plachty

Jak stínící plachty fungují?

Na rozdíl od slunečníků chrání stínící plachty celý vybraný prostor. Stačí je správně upevnit ke střeše, plotu, sloupu nebo jinému kotevnímu bodu. Zároveň se vyrábějí z technologicky vyspělejších materiálů, které nabízejí vysokou UV ochranu, ale mnohdy i prodyšnost a voděodolnost. A velmi důležité je i to, že v prostoru nepůsobí rušivě. Naopak, můžete si vybrat nenápadné a elegantní verze, v barvách, které přitahují co nejméně slunečního záření. I proto jim slunečníky pomalu ustupují nejen v komerčních provozech, ale hlavně u domů a bytů.

Mohu nechat stínící plachtu venku i během zimy?

Některé stínící plachty se označují jako celoroční, a tak by měly odolat i nízkým teplotám, větru a dešti. Sundávat je tedy nemusíte, pokud nejsou hlášeny extrémní mrazy a silné sněžení. Nejnebezpečnější je právě větší množství sněhu, které může zastínění extrémně zatížit.

Zabrání stínící plachta dešti?

Ano, ale je potřeba vybrat nepromokavý materiál, tedy spíše kvalitní tkaninu s povrchovou úpravou než HDPE. Takovou stínící plachtu můžete nechat na místě i během deštivých dnů. Měli byste ji ale pověsit šikmo, aby se v ní nehromadila voda. Sluneční clony z méně odolných materiálů je ale lepší před bouřkou nebo přeháňkou schovat.

Jak nainstalovat stínící plachtu?

Nejprve si pečlivě změřte vybraný prostor. Vedle plochy určené k zastínění ale nechte ještě místo pro napínáky, kterými plachtu připevníte ke střeše nebo jiné konstrukci. Stačit bude asi 50 cm. Další možností je stínící tkanina, která se většinou upevňuje na plot, případně k bazénu a může sloužit i jako ochrana vašeho soukromí.

Jak udržovat stínící plachtu?

Každou plachtu je důležité pravidelně čistit od nečistot a prachu, abyste ji udrželi v dobrém stavu a aby nedošlo k tvorbě plísní. Doporučujeme používat měkký kartáč nebo hadřík a vodu s malým množstvím jemného čisticího prostředku.

Po montáži nezapomeňte plachtu pravidelně kontrolovat a upravovat napínání podle potřeby, abyste předešli opotřebení a prodloužili její životnost. Pokud neplánujete stínění používat delší dobu, plachtu sbalte a uskladněte na suchém a chladném místě.

Jak dlouho vydrží stínící plachta?

Většina uživatelů se shoduje, že kvalitní stínící plachty mají životnost pět i více let. Méně než na použitém materiálu často záleží na povětrnostních podmínkách v dané lokalitě. A důležitou roli samozřejmě hraje i to, jak o stínící plachtu pečujete.

Autor článku

Dana Halušková

Dana Halušková

Redaktor

„Tématu bydlení se aktivně věnuji několik posledních let. Svůj velký podíl na tom má i magazín Homago, pro který píši od roku 2021. K mým oblíbeným tématům patří bytový design, výběr nábytku a doplňků, ale také úklid nebo zahradničení. Zároveň mě baví recenze e-shopů a rozhovory s majiteli značek.“