19.4.2024 | Svátek má Rostislav


ŠAMANOVO DOUPĚ: Buzení Stalina

22.4.2023

(“Putinův rok“ 2010 v zrcadle Deníčku Moby Dicka)

Hle, co kolega Moby Dick psal o Putinově Rusku před dlouhými 13 lety. Tedy v mezidobí, kdy byl Vladimir Vladimirovič pouze premiérem – přesto vládl tvrdou rukou.

----------------------------

Pondělí 15. února 2010

Politická obleva v Rusku: Už se smí demonstrovat proti premiérovi Putinovi. Akorát státní televize o těchto protestech neinformuje.

Úterý 16. února 2010

Zprávy z Podněstří (dříve Besarábie, nyní ruská východní enkláva Moldavska (což je od 1991 nezávislá země, vymanivší se ze SSSR, (kterou roku 1940 Rusáci okupovali (... (zatímco r. 1829 toto území v rámci Moldávie získalo autonomii na osmanské říši)))):

Podněstřané se rozhodli vložit svou ochranu do rukou Ruské federace. Jsouce vedeni obavami z amerických imperialistických takzvaných obranných raket, které by mohly být umístěny na území rozpínavého Rumunska, rozhodli se přijmout protektorát, kdy na toto věkovité ruské území budou umístěny mírové ruské taktické rakety Iskander. [Pozn. 2023: Jež mají být v péči 14. armády dočasně umístěné v Podněstří.]

Zprávy z televizní Moskvy: Ruské zamini neprodloužilo Jozefu Pazderkovi, takto zahraničnímu zpravodaji ČT, vízum. Jde zjevně o odvetu za vyhoštění sovětského špiona, který se skrýval za zpravodaje listu Parlamentskaja gazeta. Zpravodaj za zpravodajce! Pazderka navíc v letech 2000-1 pracoval jako humanitární pracovník u čečenských teroristů.

Středa 17. února 2010, Světový den manželství

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu jednal v Moskvě s ruským prezidentem Medveděvem i premiérem Putinem. Poté Rusko ohlásilo, že dodávky protiletadlových raket S300 pro Írán pozastavuje pro „technické problémy“.

Ukrajina: Nejvyšší správní soud pozastavil platnost prezidentských voleb až do přezkoumání námitek poražené Tymošenkové. Juščenkova inaugurace je plánována na 25. února. Nový prezident hodlá zemi připojit k celní unii Rusko/ Bělorusko / Kazachstán. Rusku se ale moc nechce - přišlo by o clo za ropu a plyn...

Neděle 21. března 2010, Mezinárodní den za odstranění rasové diskriminace

V Rusku proběhl „den hněvu“ proti Putinovi. Tisíce lidí se účastnilo protivládních demonstrací - ačkoli nebyly povoleny. Krom protestů proti hospodářské a sociální politice vlády se ozývaly i požadavky po větších občanských svobodách.

Pondělí 29. března 2010

Dva teroristické útoky v moskevském metru měly na svědomí 39 zabitých a asi stovku zraněných. Jde o šestý podobný útok za posledních 15 let. Předpokládá se, že za atentáty stojí lidé „kavkázkovo licá“. (Nejsou míněni „caucasians“, tedy „bílá rasa“, avšak „kavkazští islamisté“.) Tádžikové a Ázerbajdžánci to zase budou mít v Moskvě ještě o něco těžší...

Reakce dotázané Rusky: „Pomohla by asi tvrdá ruka Stalina.“

Premiér Vladimir Putin hněv raněného lidu hodlá vyslyšet: „Stal se hrozný a odporný zločin. Teroristé budou zničeni.“

Největší vlastenec Boris Jakemenko z prokremelského mládežnického hnutí „Naši“ ví, kdo za organizováním, případně minimálně inspirováním tohoto odporného činu stojí:

„Opozice (příjemci západních grantů, fašisté, narkomani, návštěvníci bordelů ) se snaží zničit naši zemi.“

Všem Moskvanům patří soustrast Mobyho Dicka.

[Pozn. 2023: Šlo o dvě černé vdovy, vlastně černou vdovu a černou sestru po čečenských bojovnících, mučených a zabitých Rusy.]

Úterý 30. března 2010

Ruský premiér Putin vyzval k zostření protiteroristických zákonů i posílení techniky, vyčmuchávající výbušniny. Podpořil ho i prezident Medveděv. Pravděpodobně dojde k „rozpracování legislativních změn a speciálních normativních aktů“. (Nejspíš vzbudí Stalina.)

Moskvané už v metru zmlátili několik muslimek.

Zdá se, že moskevská policie měla o připravovaných atentátech echo několik dní předem. Avšak atentátnice se zastavit nepodařilo.

Putin volá: „Víme, že pachatelé zalezli do kanálů. Ale je věcí ctí justičních orgánů vytáhnout je ze dna této kanalizace na světlo boží.“

V roce 1999 chtěl Putin po dvou výbuších obytných domů teroristy „ničit i na hajzlících“. Justice tehdy asi čest neměla, neb pachatele útoků (byly-li to útoky a ne vraždené provokace) dodnes neodhalila. Tyto výbuchy nicméně vedly Putina k tomu, že začal další vlnu války v Čečně.

Pátek 2. dubna 2010, Mezinárodní den dětské knihy (205. narozeniny Hanse Christiana Andersena)

Kvůli návštěvě nejmocnějších prezidentů světa, kteří se sejdou v Praze 8. dubna, aby zde podepsali smlouvu START II, bude o týden odloženo derby Sparty a Slavie. Fanoušci by nestihli sledovat oba zápasy.

„Rusko si vyhrazuje právo odstoupit od nové smlouvy s USA o omezení jaderných zbraní, pokud by rozsah americké protiraketové obrany ohrožoval ruské národní zájmy.“ Toto prohlášení má být jako samostatný politický dokument připojeno ke smlouvě... Američani si prý mohou přilepit podobné prohlášení. Prohlásil poradce ruského prezidenta Sergej Prichoďko.

Jaký rozsah americké protiraketové obrany ohrožuje ruské národní zájmy? O tom budou Rusové rozhodovat sami. Už jednou dali najevo ochotu bombardovat Prahu, pokud si do Brd nasadíme americký radar. A také Polsko se mělo stát terčem ruských raket z Královce - když přijme na své území deset amerických nevýbušných antiraket...

Nebyla to tehdy trochu nevyvážená ruská odpověď?

Odpověď Mrtvé Kočky: „Byla to obvyklá ruská odpověď.“

Středa 9. června 2010

Far East: Policejní brutální šikana v ruském Primorsku vygenerovala pětici partyzánů, kteří střílejí policajty. Je to odplata za to, jak je předtím jiní policajti mlátili a vynucovali si z nich násilím přiznání. Vůdce banditů/partyzánů je čečenský veterán, další skinhead. Nad tajgou létají vrtulníky, na vjezdech do měst čekají tanky, policajti mají povoleno střílet bez varování. Místní úředníci se diví:

„Lidé s pěnou u úst dokazují, že policajty je třeba střílet a zločinci jsou skvělí lidé. Vždyť je to šílené!“

Ano, lid zbojníky miluje! A nenávidí policajty.

Pondělí 28. června 2010

Sledování záměrů s jaderným zbrojením, sbírání klepů, lobbing. Samé nevinné záležitosti, kterými se v USA zabývalo 10 ruských špionů v hlubokém utajení už od 80. let. Američanům to vadilo. V neděli je zatkli. 5 zadržených už stojí před soudem. „Doufám, že nám to vysvětlí,“ zaznělo z americké strany

„Nikdo ze zadržených se nedopustil činnosti proti zájmům Spojených států,“ pravil bývalý plukovník KGB Vladimir Vladimirovič Putin, ministerský předseda Ruska. Jestli tomu tak je, proč vystupovali pod falešnou identitou? VV má však pravdu: Vítězství pracujícího lidu je přece v zájmu USA!

Bylo by nesmírnou chybou americké administrativy, kdyby si to teď, po přátelském oteplení mezi oběma zeměmi (stažení Obamova ocasu mezi nohy) pokazila!

Úterý 29. června 2010

Ruský lid hájí své kágébáky. Zatímco Obi chroustal s Medvědem cheesburger, tajné americké služby konaly proti zájmům světového míru a spolupráce. Podezřívavost a pocity nepřátelství přežily v Americe i konec studené války. Rusové hájí své vyzvědače (takzvané „údajné“) zatím na webu:

„Každý ví, že jde o americký hon na čarodějnice... Nikdo vás nikdy neopustí!“

Středa 30. června 2010, Den armády ČR

Jedenáctý ruský špion zmizel, tedy „úřady s ním ztratily spojení“. Byl zadržen na Kypru, ale tamní soud ho propustil na kauci v přepočtu asi půl milionu korun. To ovšem netušil, že se jednalo o – pokladníka skupiny!

Úterý 27. července 2010

Českou majorku na štábu v Olomouci sledovaly pět let české tajné služby, podle kterých tato paní pracovala pro ruskou tajnou službu. Kvůli aféře odešli do civilu dobrovolně tři generálové. Co ta tajná služba pět let sledovala – když ani generály nevarovala? Nejspíše natáčela pornofilm...

Neděle 8. srpna 2010

V Rusku hoří. Moskva se dusí smogem. Mrtvoly v nemocnicích se skladují nastojato. Lékaři mají zakázáno jako příčinu úmrtí psát úžeh.

Úterý 10. srpna 2010

Sucho a požáry už stály Rusko 15 mld. $. Ještěže má ta velká země svého obrovitého ochránce Vladimira Vladimitoviče Putina, jenž vlastníma rukama neohroženě zardousil hned dva požáry! Přesedl si totiž ve speciálním letadle Be-200 ze sedadla cestujícího na místo druhého pilota. Bleskovou mikroinstruktáž provedl šéfpilot ministerstva pro mimořádné situace Rafail Zakirov. Pan premiér pak včas – stiskl tlačítko...

Putinovo hrdinství bledne před zjištěním, že za jeho vlády se počet ruských lesníků (kteří fungují i jako protipožární hlídky) snížil z 200.000 na 12.000...

Západní média si všímají katastrofální situace ruského venkova, kde to s protipožární ochranou vypadá hůře než za cara.

Mrtvá Kočka: „Nejen s protipožární ochranou.“

Čtvrtek 12. srpna 2010, Mezinárodní den mládeže

Rozsah požárů kolem Moskvy klesl o čtvrtinu. Hrdinný zásah premiéra všech Rusů VV Putina přinesl výsledky!

Mrtvá Kočka: „Co mohlo shořet, už shořelo.“

Pátek 13. srpna 2010, Den leváků

Prezident Medveděv se zlobí na úředníky z lesní správy, kteří se po vypuknutí požárů nevrátili z dovolené. „Třeba v Moskevské oblasti čekali na návrat svého šéfa, ale ten se nevrátil. Nejspíš se má dobře. Ale když se z dovolené nevrátil, tak už se vracet nemusí. K čemu potřebujeme takové odborníky na les? Ať si odpočívají na Kanárech.“ Hlavní lesník Moskvy Segej Gordějenko dostal padáka dvanáct hodin po tomto výroku.

Premiér VV Putin se zlobí i na moskevského primátora Lužkova - ale jen mírně. Nejmenovaný vysoký kremelský činitel se nechal slyšet - po té, co se Lužkov v neděli vrátil z léčení sportovního zranění: Je samozřejmě dobře, že se vrátil, ale bylo by lepší, kdyby to udělal dříve.“

Úterý 28. září 2010, Den české státnosti, státní svátek

„Starosta je podřízený prezidenta, nikoli naopak, takže bylo potřeba udělat kroky k normalizaci situace.“ (Ruský premiér V.V. Putin k odvolání starosty Moskvy Jurije Lužkova prezidentem Medveděvem.) V Rusku totiž panuje „řízená demokracie“, takže gubernátoři jsou jmenováni, nikoli voleni. A Lužkov „ztratil prezidentovu důvěru.“ Premiér Putin s tím nemůže nic dělat, i když Lužkov „udělal mnoho dobrého pro město a je do určité míry symbolickou postavou v politice“. Ale volitelnost hejtmanů, tedy gubernátorů, zrušil prezident Putin v roce 2004. Panu premiérovi Putinovi je to Lužkovovo odvolání nepříjemné, protože pan starosta by ho podporoval při jeho prezidentské kandidatuře v roce 2012.

„Chodorovského také odsoudili za věci, které dělali všichni oligarchové, kteří ale byli politicky loajální.“ (Sergej Mitrochin, předseda liberálního Jabloka.)

Středa 29. září 2010

Nejbohatší Ruska (a třetí nejbohatší ženština světa) Jelena Baturinová, takto choť odvolaného starosty Moskvy Lužkova, svému muži jistě pomůže. Anebo je zavřou oba - za to, co dělají přece všichni gubernátoři. Co? No - vydírání, přihrávání kšeftů, korupci, zpronevěry, masivní zlodějny pozemků. Ale třeba ještě včas utečou na některé ze svých nemovitostí ve Venezuele, Maroku nebo Česku. Nu, grandhotel Pupp je na prodej..

Neděle 17. října 2010, Světový den úrazů

Venezuelský prezident Hugo Chávez slavnostně poklepal na základní kámen památníku revolucionáře Simona Bolívara v Moskvě. Načež získal od současného prezidenta Medveděva ujištění o co nejbližší dodávce 35 tanků T-72, která zvýší jejich počet na 98. Celkem si Chávés od Ruska kupuje zbraně za 5 miliard $. Další 4 miliardy - tentokráte € - zaplatí za dva bloky jaderné elektrárny plus „výzkumný reaktor“. (Kde se nejspíš budou zkoumat dosud neprozkoumané možnosti bolívarského atomu...) Stavět by se mohlo začít za deset let - místo Temelína.

Drahý Hugo, chtěl bych ti poděkovat za kolosální pomoc našemu lidu.“ (Alexandr Lukašenko, běloruský diktátor svému venezuelskému kolegovi na včerejší tiskovce děkuje za dodávky ropy.) Hugo odvětil: „Můžeme vám dodávat klidně 200 let.“

Venezuelskou ropu, těženou Rusy, kterou prodá v Bělorusku a pak si za to koupí v Rusku zbraně. Aby se stal fýrerem jihoamerického lidu...

Mrtvá Kočka: „Gazprom ve Venezuele odepisuje 300 mil. $ za neúspěšné průzkumné práce na místních neperspektivních nalezištích.“

Čtvrtek 21. října 2010, Den původních odrůd jablek

Stolici ruské říše bude řídit nový primátor. V roce 2005 povýšil z gubernátorského postu Ťjumenské oblasti na šéfa Úřadu prezidenta V.V.Putina. A teď si ho premiér Putin vybral za nového starostu Moskvy. Tedy - Sergeje Sobjanina ještě musí schválit Moskevská duma, ale ta moc dumat nebude, jiný kandidát navržen nebyl. Jo, drobnost - navrhnout oficiálně ho musí prezident Medveděv.

2023: Ukázka řízené demokracie: Starosta ustanoven dříve, než navržen…

Středa 3. listopadu 2010, Světový den mužů

Časopis Forbes uveřejnil další ze svých oblíbených žebříčků. Tento určuje pořadí nejmocnějších lidí planety. Žebř má 70 míst, zatím se do něj nepropracoval žádný Čech. Tady je první pětka:

1. čínský prezident Chu Ťin-tchao,

2. americký prezident Barack Obama (posledně byl ještě první, vida)

3. saúdský král Abdalláh

4. ruský premiér Vladimir Putin (prezident Dmitrij Medveděv je až na místě 13. Vidavida.)

5. papež Benedikt XVI

(Vidavidavida. Pro jisté stvůry nečekaná informace – žádnej Žid?!)

Mrtvá Kočka: „Myslíš?“

Moby Dick: „Ale kterej z nich to je?“

Čtvrtek 4. listopadu 2010 , Den národní jednoty Ruska

Dvacet tisíc mládežníků z organizací „Ocel“ a „Naši“ uspořádalo v Moskvě „Russkij marš“ pod hesly proti „nelegálnímu byznysu, jež kazí naši mládež“ (herny, automaty, alkohol, bordely). Po rozejití se aktivisté dali do kontrol „nepoctivých obchodníků“, jako třeba stánků s občerstvením a dalších podezřelých provozoven soukromokapitalistických nepmanů.

Oceláři i našisté jsou personálně propojeni a společně hlazeni laskavou rukou premiéra Putina. Našismus se vyplácí stejně, jako kdysi členství v Komsomolu:„Pro mnoho mladých lidí je to prostě způsob, jak si zajistit docela slušnou kariéru, ke které by se jinak nedostali.“ (Vladimir, mladý právník z Kurska)

Pátek 5. listopadu 2010

„Ani po uplynutí více než dvou let od gruzínského útoku na jižní Osetii se Tbilisi nezřeklo konfrontačního kurzu a připravuje plány na revanš. Za pomoci řady cizích států vojenský potenciál Gruzie fakticky již převyšuje úroveň srpna 2008...

Ruská federace pokračuje v rozsáhlé pomoci národům mladých republik. Pod patronátem ruských orgánů se v nejvíce postižených regionech Abcházie a Jižní Osetie pravidelně konají humanitární akce: obyvatelstvu jsou bezplatně rozdávány léky, šatstvo, potraviny, učebnice, pomoc za desítky miliard rublů...

Ruská strana spoléhá, že partneři pochopí a podpoří její stanovisko, diktované výhradně péčí o mír a stabilitu na Kavkazu, o zájmy obyčejných lidí žijících v tomto regionu.“

(Z aktuální tiskové zprávy Ministerstva zahraničních věcí Ruska k situaci v Zakavkazském regionu.)

Oficiální místa v Moskvě rozhořčila informace zveřejněná právě dnes, podle které gruzínské úřady potvrdily zatčení třinácti lidí podezřelých ze špionáže pro ruskou vojenskou zpravodajskou službu GRU. Nejmenovaný ruský diplomatický zdroj označil kroky Tbilisi za provokaci. (Podle zprávy agentury Interfax)

Vskutku, ani po uplynutí více než dvou let od gruzínského útoku na jižní Osetii se Tbilisi nezřeklo konfrontačního kurzu a připravuje plány na revanš... A co připravuje Rusko???

Mrtvá Kočka: „Diktuje svou péči o mír a stabilitu na Kavkazu.“

Žena Moby Dicka: „Jenom by mě zajímalo, jestli jsou použité fráze opisované ze staré moskevské Pravdy, jestli je píšou stařičcí sovětští komentátoři – anebo jestli už jejich kvalit dosáhli noví píároví odborníci...“

Neděle 21. listopadu 2010, Světový den televize

Premiéři Vladimir Vladimirovič Putin (Rusko) a Wen Ťia-pao (Čína) a hodnostáři dalších devíti zemí jednají v Moskvě o tom, jak zabránit vyhynutí tygrů. Už je jich jen 3200. Do několika let bude po nich. (Po tygrech, ne po hodnostářích.) Vybíjejí se kvůli svým orgánům, které se používají v „čínské medicíně“.

„Velkou výzvou je, jak udělat, aby živý tygr byl cennější než mrtvý tygr. (Biolog Fred Bagley)

Skotská (britská) folková (lidová?) zpěvačka KT (to je křestní jméno) Tunstallová vydala elektronické album Tiger Suit.

Úterý 28. prosince 2010

Ruské ministerstvo zahraničí obvinilo USA a EU z ovlivňování soudu, který probíhá nad již jednou odsouzeným ropným zločincem Chodorkovským. Tento lupič, který činil vše, co ostatní ruští magnáti, se zejména provinil tím, že nečinil jedinou věc - nespolupracoval (neplatil výpalné) s tehdejším prezidentem V.V. Putinem a finanční podporu dával jeho politickým konkurentům... Západ označil proběhlý soud za „příklad ruské selektivní justice“.

Čtvrtek 30. prosince 2010

Putinův vězeň Michail Chodorkovskij byl prakticky za stejnou věc jako dříve nakonec odsouzen k dalším šesti letům vězení. Jinak by ho museli pustit už příští rok - právě včas, aby se mohl účastnit prezidentských voleb.

„Tento a další podobné případy negativně ovlivňují pověst Ruska jako země plnící mezinárodní závazky v oblasti lidských práv a zlepšující se investiční klima.“ (Hillary Clinton, státní tajemnice USA.) Rovněž Německo je silně znepokojeno.

„Chodorkovskij je zločinec s krví na rukou.“ (Premiér všeho Slovanstva a dalších přilehlých baškirií V.V. Putin.)

„Je to absurdní, nemají žádné důkazy.“ (Chodorkovského obhájci.)

„Je naprosto jasné, že soudce Viktor Danilkin jen čte rozsudek, který mu připravili v Kremlu.“ (Kirill Rogov, ruský politolog.)

Čtení celkem osmi set stran rozsudku zabralo soudci několik dní.

Pátek 31. prosince 2010, sv. Silvestra

Uzbečtí vojáci mají salutovat a uzbečtí občané si mají držet pravou ruku na srdci už při prvních tónech hymny Má slunná svobodná země, maják nezávislosti a ochránce míru. Jenže lehce se mohou splést a srdečně salutovat i při ruské hymně - obě hymny se totiž hrají s původní melodií sovětské hymny.

[2023: Jo, jo, maják nezávislosti a ochránce míru – nemlich jak za Stalina!]

Mobyho postřehy znovu uvedeny v oběh v pátek 21. dubna 2023

2007: ĎéduškaMaróz existuje!

2008: Z historiepolitické kultury Rusáků

2009: Vykašlat se na Rusáky!