Dieta princezny Diany, kterou dodržuje i princezna Catherine

Princezna Diana na sebe byla, co se týče udržování kondice, opravdu přísná. Co ale držela a fungovalo to, aniž by to její tělo trápilo?

Diana byla žena, kterou na jedné straně lidé milovali, ale mnozí členové monarchie to tak necítili. Ano, byla svérázná, kontroverzní a v mnoha postojích se vymykala tomu, co přikazoval protokol. Stejné to bylo i v rámci toho, jak vnímala sama sebe a své tělo.

Noviny velmi často lamentovaly nad jejími baculatými tvářemi, a tak se Diana rozhodla držet dietu. To byl ale začátek začarovaného kruhu.

Od té doby se jí dlouho nedařilo přestat. Denně přijímala nanejvýš 600-700 kcal, a to ještě ve formě zeleniny nebo ovoce. Svůj jídelníček neustále kontrolovala. Těsně před svatbou odmítala jíst vůbec, trpěla anorexií a později bulimií. Zhubla tak rychle, že se její šaty měnily více než jedenáctkrát. V den svatby měla obvod pasu menší než 58 centimetrů. A hubnutí pokračovalo. Nebyla se sebou spokojená.

Dokonalé tělo se pro Dianu stalo prioritou. V jednu chvíli jí dokonce dvorní kuchař sestavil jídelníček, který neobsahoval ani gram tuku nebo cukru. Jedla výhradně vegetariánská jídla, ryby a zeleninu. Nakonec však i ona sama a pod tlakem lékařů pochopila, že tudy cesta nevede. To, že se příliš trápila svou váhou, jí způsobovalo těžké deprese.

Tým odborníků na výživu jí nakonec připravil speciální jídelníček, který jí pomohl udržet si pěkné křivky, nepřibírat na váze a také zajistil, že její hladina hormonů byla v rovnováze (ano, právě tato nerovnováha má vliv na naši nervozitu a zvýrazňuje stresové faktory).

Dianin jídelníček byl sestaven tak, aby obsahoval všechny potřebné složky, tj. bílkoviny, sacharidy, zdravé tuky s dostatkem čerstvého ovoce a zeleniny. Během dne pila pouze čistou vodu a ráno si dopřávala bylinkový nebo zelený čaj. Princezna Cathrine se tímto stravovacím plánem řídí dodnes.

Vhodný poměr makroživin podle princeznina jídelníčku:

Sacharidy – od 40 % denního energetického příjmu.
Bílkoviny – max. 30 % denního energetického příjmu
Tuky – max. 30 % denního energetického příjmu

Příklad jídelníčku princezny Diany

Snídaně: čerstvé maliny, meloun a ananas nebo snídaňová kaše s cereáliemi.
bezlaktózové mléko a čerstvé ovoce

Oběd: papriky plněné cuketou, žampiony, rýže, mozzarella a parmazán s uzenou rajčatovou omáčkou nebo pošírované kuře bez kůže, vařené brambory smíchané s bílkem a paprikou.

Večeře: zeleninový vývar nebo mrkvový krém s piniovými oříšky

V ideálním případě by denní porce jídla měla být taková, jaká se vám vejde do dlaně. Je to docela jednoduchá míra, která vás v tom může docela dobře vést. Diana se na to nedala nachytat. Samozřejmě kromě toho nevynechávala každodenní fyzické aktivity a poctivě běhala nebo cvičila.

zdroj: feminity.sk, scmp.com, Titulní obrázek: Wikimedia Commons/Nick Parfjonov – Public Domain