Kdyby mi někdo řekl, že si mám dát k obědu buchtičky se šodó, tak jsem radši o hladu. Sladká jídla vůbec nevyhledávám,“ prohlásil v roce 2019 šéfkuchař Zdeněk Pohlreich. O rok později už ale majitel restaurací Café Imperial, Divinis či Next Door mluvil o legendárním teplém dezertu jinak: „Máme teď nového cukráře z Itálie a ten mi řekl, že uděláme buchtičky se šodó. Oponoval jsem: To nemyslíte vážně! Ale potom jsem je od něj ochutnal a byly božské.“
Nadýchané kousky kynutého těsta se sladkým přelivem jsou skutečně pokrmem, který vyvolává vášně. Jedni jej se vzpomínkou na školní jídelnu odmítají jako přeslazený chod bez chuti, druzí podlehli poctivým recepturám na tento tradiční pokrm. Buchtičky lehké jako peří koupající se v našlehané vajíčkové pěně se v posledních letech objevily v nabídce několika věhlasných podniků. Jejich milovníci jsou pak za ně ochotní zaplatit cenu jako za běžný hlavní chod.