Dana Němcová naplňovala pojem světice. Milovala lidi a byla jim vždy k dispozici, vzpomíná kněz Heryán

23. duben 2023

Na disidentku, psycholožku a mluvčí Charty 77 Danu Němcovou, která zemřela 11. dubna tohoto roku, v debatě Vertikály vzpomínají Daniel Kroupa, vysokoškolský pedagog, dříve signatář Charty 77 a poté politik, a Ladislav Heryán, římskokatolický kněz, salesián, rovněž pedagog, spisovatel a hudebník.

Oba tyto muže spojuje přátelství s nedávno zesnulou Danou Němcovou, pozoruhodnou a originální osobností zdejšího veřejného prostoru. Jak oni znali tuto ženu, která vždy a za všech okolností myslela na druhé a sebe upozaďovala? Která měla ve svém srdci místo pro lidi na okraji, potřebné, utiskované a slabé, a to kontinuálně, po celý svůj život?

Čtěte také

„Měla v sobě takový zvláštní vnitřní klid. Jen tak něco ji nerozházelo. Za celý život jsem ji nikdy neviděl rozčílenou nebo hysterickou. Nepamatuju si, že by třeba někdy zvedla hlas,“ říká Daniel Kroupa.

Ladislav Heryán po jejím úmrtí napsal, že se třeba dočkáme nějakého zázraku na přímluvu. „Protože ona opravdu byla svatá žena, naplňovala pojem světice. A to nechci přehánět. Bylo vidět, že ona opravdu žije s Bohem, jak je úplně prodchnutá.“

„Milovala lidi a její statečnost se projevovala tím, že i přes své handicapy jim byla k dispozici,“ dodává kněz.

Poslechněte si celou vzpomínkovou debatu Vertikály v audiozáznamu. Moderuje Eva Hůlková.

Papež František v pátek zamíří do Maďarska. Co země od jeho návštěvy očekává? Na to se ptáme politologa Petra Kratochvíla. Muslimům skončil postní měsíc Ramadán. Nyní slaví Íd al-fitr – Svátek přerušení půstu. Jak? I tom je první část Vertikály s Naděždou Hávovou.

autoři: Eva Hůlková , knem
Spustit audio

Související