V nových autorských rekordech se prodala díla Piskače a Procházky

foto Obraz Bedřicha Piskače Tři akty v zeleném se na aukci společnosti European Arts 23. dubna 2023 v pražském Obecním domě prodal za 16,12 milionu korun včetně aukční přirážky.

Praha - Nejdražší položkou dnešní aukce společnosti European Arts se v pražském Obecním domě stal obraz Bedřicha Piskače (1898 až 1929) Tři akty v zeleném. Prodal se za 16,12 milionu korun včetně aukční přirážky, což je dosud nejvýše dosažená cena autora na tuzemském aukčním trhu. V novém autorském rekordu se prodal i obraz Antonína Procházky Kouzelnické zátiší z roku 1914. Vyvolával se za 7,8 milionu korun a prodal se na sále za 11,8 milionu korun. I s aukční přirážkou 24 procent kupec musí za toto dílo zaplatit 14,63 milionu korun.

Tuzemský aukční rekord patří obrazu Staropražský motiv od Bohumila Kubišty, který se loni prodal za 123,6 milionu korun.

Dosud nejdražším dílem Procházky na českých aukcích byl obraz Kytice ve džbánu, který se loni na podzim prodal za 12 milionů korun na sále a s přirážkou za 14,4 milionu korun. Aukční síně v ČR mají přirážky v různé výši.

Kouzelnické zátiší je pro Procházku podle odborníků zlomové, je v něm naznačena vize v pohybu, obsahující i přesahující všechny nosné rysy tehdejší kubistické malby. Ukazuje na samostatnost autorova výtvarného myšlení, které výrazně obohatilo evropský kubismus, uvedl v posudku historik umění Karel Srp. I když je obraz veden jako zátiší, rozvádí Procházkův starší motiv čtenáře novin, jehož předstupeň lze shledat na obraze Hlava (Čtenář novin) datovaného do roku 1912.

Obraz Bedřicha Piskače Tři akty v zeleném měl vyvolávací cenu 11 milionů korun. Dosaženou cenou překonal cenu autorova obrazu Dívka v černých šatech z roku 1926, který se v roce 2021 prodal za 15,128 milionu korun.

Dnes vydražený obraz rozvíjí oblíbený námět žen v přírodě u vodní hladiny, který do moderního malířství zavedl Paul Cézanne a po něm zejména André Derain. Tento motiv byl velmi živý u českých moderních malířů hlavně v letech 1911 a 1912, kdy se mu věnoval Bohumil Kubišta, Emil Filla či Vincenc Beneš.

Piskač byl podle Karla Srpa jedním z nejtalentovanějších malířů své generace. Prošel Devětsilem, Novou skupinou jako již zkušený umělec se stal členem spolku Mánes. Po období raného primitivismu přešel pod vlivem Bohumila Kubišty k vytříbenému pojetí moderní malby, což dokládají jeho figurální práce z let 1926 a 1927, které představují vrchol předčasně zemřelého autora, uvedl Srp.

Na dnešní aukci v Obecním domě se za 6,82 milionu korun včetně aukční přirážky prodala práce Františka Kupky Autour d´un point (Okolo bodu). Dílo provedené technikou kvaš na papíře mělo vyvolávací cenu 3,5 milionu korun. Sběrateli ceněné jsou v případě Kupky zejména jeho oleje, v českém aukčním žebříčku jim léta patří přední příčky s dosaženými cenami v řádech desítek milionů korun.

Za 3,1 milionu korun včetně přirážky se dnes vydražil obraz Gustava Courbeta La Vallee Rocheuse, 1,4 milionu korun zaplatí nový majitel díla Environs de Rotterdam Jeana Baptista Camilla Corota.

Za 2,48 milionu korun se vydražil obraz Antonína Slavíčka Krajina s oblaky, obraz Emila Filly Zátiší s citrónem a rybou se prodal za 5,2 milionu korun.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 24.04.2024 ČTK

Reklama

10°C

Dnes je středa 24. dubna 2024

Očekáváme v 17:00 8°C

Celá předpověď