Nejlepší spoření v eurech? Banky nedají tolik jako v korunách

Olga Skalková | rubrika: Když se řekne | 24. 4. 2023 | 2 komentáře
Úrok na korunovém spořicím účtu začíná hned v několika bankách pětkou, nejlepší nabídka dokonce šestkou. V eurech dostane běžný zájemce nejvýš 0,1 %. S termínovanými vklady je to jen o trochu lepší. Proč tuzemské banky nemají o eura zájem a kam se podívat, když chcete aspoň nějaké úročení?
Nejlepší spoření v eurech? Banky nedají tolik jako v korunách

Zdroj: Shutterstock

Někdo má hodně úspor v eurech a chce se vyhnout ztrátám při převodu. Někdo obecně víc věří euru než koruně. Nebo chce jenom rozložit riziko. Důvody, proč se lidé v posledních měsících víc zajímají o zhodnocení vkladů v eurech, jsou různé.

Otevřít si běžný účet v eurech může drobný klient ve většině tuzemských bank (výjimkou je hlavně mBank). Všechny kromě České spořitelny pak vedle něj nabízejí také spořicí účet nebo termínovaný vklad v jednotné evropské měně.

Zájemci o eurové spoření v tuzemských bankách ale narazí. Zatímco spořicí účty v korunách nabízejí v mnoha bankách víc než 5 % p.a., eurové vklady se prakticky neúročí. Jen nepatrně lepší je to s termínovanými vklady.

Hlavní důvod je jasný: výrazně rozdílné základní sazby stanovené centrální bankou v Česku a eurozóně. Tuzemské banky si od loňského června mohou do ČNB ukládat peníze na čtrnáct dnů za 7 % (a takzvaně přes noc za 6 %). Základní sazba Evropské centrální banky je 3,5 %.

Jenže: Přestože základní sazba v eurozóně od loňského července, kdy byla na nule, postupně stoupla, tuzemské banky na to výrazně nereagovaly.

Spořicí účty v eurech – pokud je banky vůbec nabízejí – mají úroky blízko nule. Nejvyšší sazbu má Air Bank: 0,1 % ročně. Pro představu: když si uložíte 10 tisíc eur, přinese to na úrocích 10 eur za rok – a to ještě před zdaněním. Na alespoň symbolické zhodnocení dosáhne běžný klient už jen v ČSOB: 0,01 %.

Kdo se bance zaváže, že si vložená eura po určitou dobu nevybere, může dostat o trochu vyšší úrok na termínovaném vkladu s pevnou sazbou. Z běžně dostupných retailových bank teď nabízí nejvyšší Max banka – pro dvouletý vklad 1,15 % p.a., pro roční 1,05 % a pro půlroční 0,75 %. Minimální výše úložky pro zřízení takového vkladu je však poměrně vysoká: 3700 eur.

Pro klienty, kteří vysoké počáteční úspory nemají, je teď nejvýhodnější úročení na krátkodobých termínovaných vkladech v ČSOB. Jednoletý vklad má sazbu 1 %, půlroční 0,5 % p.a. – minimální úložka je 200 eur.

Na jednoznačně nejvyšší úrok při spoření v eurech dosáhnou klienti v J&T bance. Roční termínovaný vklad přinese 3 %, půlroční 2,8 % p. a. Klasický spořicí účet J&T nenabízí, nejvíc se mu blíží vklad s měsíční (33denní) výpovědní lhůtou se sazbou 2,6 % p. a. Dostupnost spoření v J&T je ale pro většinu zájemců omezená: Minimální vklad musí odpovídat ekvivalentu jednoho milionu korun. Pro toho, kdo už má v J&T z dřívějška vklad odpovídající aspoň milionu korun nebo investice aspoň 100 tisíc korun, snižuje se podmínka minimálního vkladu na 3000 eur. Na „bonitnější klienty“ se orientuje také Oberbank.

Úrokové sazby (p. a.) pro fyzické osoby na vklady ve výši 10 tisíc eur

 Spořicí účetTerm. vklad 3 měs.Term. vklad 6 měs.Term. vklad 12 měs.
Air Bank0,1 %nenabízínenabízínenabízí
Banka Creditasnenabízínenabízínenabízí0,1 % 
Česká spořitelnanenabízínenabízínenabízínenabízí
ČSOB0,01%nenabízí0,5 %1%
Fio banka0nenabízí0,04 %0,06 %
J&T bankanenabízí *nenabízí *2,8 % *3 % *
Komerční bankanenabízí0,01 %0,01 %0,01 %
Max banka0nenabízí0,75 % **1,05 % **
mBanknenabízínenabízínenabízínenabízí
Moneta Money Banknenabízí000,01 %
Oberbanknezveřejňujenenabízínenabízí2,25 % ***
Raiffeisenbank0,05 % ****0,01 % *****0,01 % *****0,01 % *****
Trinity Banknenabízínenabízí0,02 %0,1 %
UniCredit Banknenabízí0,01%0,01 %0,01 %

* Spořicímu účtu se v J&T nejvíce blíží vklad s 33denní výpovědní lhůtou se sazbou 2,6 % p.a. Vklad s tříměsíční výpovědní lhůtou má sazbu 2,8 %. Pro spoření v J&T platí, že minimální vklad musí odpovídat ekvivalentu jednoho milionu korun. Pro toho, kdo už má v J&T vklad odpovídající aspoň milionu korun nebo investice aspoň 100 tisíc korun, snižuje se podmínka minimálního vkladu na 3000 eur.

** Minimální vklad v Max bance je 3700 eur.

*** Minimální vklad v Oberbank je 20 000 eur.

**** Pouze Spořicí účet Gold, který je v rámci prémiového Exkluzivního účtu RB. Sazba 0,05 % p.a. je do 199 999 eur, nad tento limit jen 0,01 %.

***** U termínovaných vkladů RB je sazba 0,01 % p.a. do ekvivalentu hodnoty 5 mil. Kč, minimální výše úložky je 500 eur.

V ostatních tuzemských bankách jsou úroky na nabízených termínovaných účtech v eurech podobně zanedbatelné jako na spořicích účtech v eurech.

Srovnejte to s námi

Srovnávací válec
Zdroj: Shutterstock

Hledáte to nejlepší? Zkuste to s námi. Rychle, objektivně a zadarmo.

Alternativou pro některé zájemce může být založení účtu v bankách v sousedních státech: Slovensku, Německu či Rakousku. Přehled úroků na Slovensku najdete na našem bratrském webu Peniaze.sk. Orientaci v nabídce německých bank získáte díky webu Tagesgeld.de.

Zájemce o založení účtu za hranicemi však mohou odradit komplikovanější podmínky: osobní návštěva pobočky, předložení platného pasu nebo i dalšího osobního dokladu, případně i další omezení.

Ve slovenské Fio bance získají lidé úrok na spořicím účtu v eurech 2 % p. a. Jenže nabídka paradoxně neplatí pro klienty české Fio. „Není možné být zároveň najednou klientem české i slovenské Fio banky,“ potvrzuje Jakub Heřmánek, mluvčí české Fio banky. Ta má přitom na svém spořicím účtu v eurech nulový úrok, na šestiměsíčním termínovaném vkladu 0,04 % a na ročním 0,06 %.

„Klienti na Slovensku mají výhodu, že jsou eura domácí měnou a sazby v eurech jsou obecně vyšší. Aktuálně další změny nechystáme. V Česku se v oblasti spoření i dále zaměřujeme primárně na klienty, kteří si ukládají české koruny. O spoření v eurech ani neregistrujeme přílišný zájem,“ vysvětluje Heřmánek. Podobně nízkou úroveň úroků na eurech zdůvodňují i další banky.

Také na vklady eur v tuzemské bance se vztahuje pojištění vkladů. Za vklady do limitu 100 tisíc eur klienti dostanou v případě krachu banky stoprocentní náhradu, a to včetně případných úroků. Sčítají se všechny vklady stejné osoby na běžných, spořicích a termínovaných vkladech – a to jak na účtech v korunách, tak i v cizí měně.

Chcete si splnit své sny? Investujte!

Do minuty vyhledáte nejvýhodnější investiční portfolia a přání vaše i vašich blízkých se začnou plnit. A nemusíte být profík.

Kurzy měn na Peníze.cz

Směna je život!

Chcete vyměnit peníze nebo nakoupit v zahraničním obchodě? Jedete do ciziny a nevíte, kolik místních peněz dostanete za svoje koruny? Máte zainvestováno v cizí měně a zajímá vás kurz eura, kurz dolaru nebo třeba kurz švýcarského franku? Máme čerstvý kurzovní lístek, který každý den zveřejňuje Česká národní banka, i kurzovní lístky českých bank.

Nejhledanější kurzy měn

Euro25,265+0,00 Kč
Americký dolar23,707+0,04 Kč
Britská libra29,516+0,02 Kč
Švýcarský frank26,084+0,05 Kč
Turecká lira72,720-0,14 Kč

Olga Skalková

Autor článku Olga Skalková

O bankách a finančních institucích píše od 90. let. Byla součástí ekonomického týmu Hospodářských novin, psala i na weby iHNed.cz a Aktuálně.cz. Teď píše externě pro Peníze.cz. Ráda tráví čas s rodinou a přáteli, chodí do... Další články autora.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+34
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 2 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Nejlepší spořicí účty a termínované vklady. Úroky klesají, kdo dá víc?

12. 4. 2024 | Petr Kučera | 1 komentář

Nejlepší spořicí účty a termínované vklady. Úroky klesají, kdo dá víc?

Banky dál snižují úročení na spoření. Kam se teď podívat, když si chcete vyšší úroky udržet co nejdéle?

Česká spořitelna přestala nabízet vkladní knížky. Založí je poslední banka

7. 4. 2024 | Petr Kučera

Česká spořitelna přestala nabízet vkladní knížky. Založí je poslední banka

Česká spořitelna definitivně přestala zakládat vkladní knížky pro nové zájemce. Dříve založené knížky neruší. Poslední bankou, která novou vkladní knížku založí, zůstává ČSOB.

Jak se dědí účet v bance, spoření nebo penzijko? Na tohle si dejte pozor

4. 4. 2024 | Kateřina Hovorková

Jak se dědí účet v bance, spoření nebo penzijko? Na tohle si dejte pozor

Zatímco například peníze z běžných a spořicích účtů míří po smrti majitele do dědictví, s penzijním či životní pojištěním je to komplikovanější. Životní úspory, mnohdy v řádech statisíců... celý článek

Spořicí účty: úroky klesají i v KB, Max bance a Creditas

3. 4. 2024 | Petr Kučera

Spořicí účty: úroky klesají i v KB, Max bance a Creditas

Banky pokračují ve snižování úrokových sazeb na spořicích účtech.

Air Bank sníží úrok na spoření. Víc garantuje při investici

28. 3. 2024 | Petr Kučera

Air Bank sníží úrok na spoření. Víc garantuje při investici

Air Bank od 12. dubna sníží úročení na svém spořicím účtu. Další pokles pak avizuje na 2. května, kdy ukončí dosavadní marketingovou akci.

Partners Financial Services