Kovové třísky jsou problémem při mnoha obráběcích operací. Na to naštěstí existuje dokonalé řešení ze světa robotizace – funkce FANUC Servo Learning Oscillation, která eliminuje vytváření třísek a tím pádem přispívá k významné úspoře práce i zlepšení kvality.

Všichni asi známe přísloví Když se kácí les, létají třísky. Bez třísek se neobejdeme ani v automatizaci, kdy při obrábění a frézování v průmyslu se proužky stočeného kovu omotávají kolem obrobku nebo řezného nástroje a narušují tak správnou funkci obráběcího stroje. Co kdyby ale bylo k dostání řešení, které pomůže četnost třísek redukovat?

Softwarová aplikace FANUC Servo Learning Oscillation umožňuje provádět oscilační řezání v soustružnických aplikacích díky oscilaci nástroje ve směru řezu s vysokou přesností. Oscilační nástroj vytváří malé třísky a zabraňuje zamotávání velkých zkroucených třísek do nástroje nebo obrobku. A protože nemusíte třísky neustále odvíjet z nástroje robotu nebo obrobku, jsou minimalizované prostoje ve výrobě, stejně jako likvidace třísek.

Kde už Servo Learning Oscillation pomáhá

Úspěšný příklad z praxe představuje turecká společnost ETASIS, vyrábějící CNC stroje od roku 1990 s důrazem na aplikaci inovací. Soustředí se na produkci speciálních obráběcích strojů pro řadu odvětví včetně leteckého a automobilového průmyslu.

Nutnost rychle reagovat na rostoucí požadavky zákazníků přivedla firmu k využívání aplikací FANUC v soustruzích, vertikálních obráběcích centrech a mnoha dalších strojích.

„Mezi naše nejoblíbenější aplikace FANUC patří funkce Servo Learning Oscillation, která zvyšuje kvalitu výroby našich strojů,“ popisuje Meliha Günaltin, generální ředitelka společnosti ETASIS. „U materiálů a procesů s vysokou pravděpodobností vzniku třísek nelze vytvořený odštěpek odstranit, což při tradičních postupech způsobovalo postupnou ztrátu kvality. V hromadné výrobě se musí součástka očistit, aby se dalo plynule pokračovat v dalších procesech. A to zvyšovalo nároky na pracovní sílu i náklady.“

Šetřete čas i opotřebení robotů

Právě aplikace FANUC Servo Learning Oscillation ale potřebu dalšího zařízení zabývajícího se třískami eliminuje. Po definování vhodných řezných podmínek obrobku se údaje zadají do nastavení aplikace Servo Learning Oscillation a tím se zajistí plynulý chod funkce.

Aplikace se dá využít také na vrtačkách a frézách, stejně jako na soustruzích. Díky aplikaci Servo Learning Oscillation získáte spoustu výhod z hlediska nákladů a času. Kromě toho tato funkce prodlužuje životnost strojů a robotů, poskytuje výrazné snížení nákladů a nárůst efektivitu výroby. Nemáte s robotizací v tomto směru příliš zkušeností? Bez obav, společnost FANUC poskytuje svým zákazníkům nejen v této oblasti odborná školení. 

Nejvyšší kvalita a nejkratší doba zpracování, to jsou specifika CNC příslušenství od společnosti FANUC. Zvyšte svou produktivitu využitím CNC systémů pro miniaturní i rozměrné obrobky, s měkkými i velmi tvrdými materiály. Vždy se budete moct spolehnout na extrémní přesnost a dokonalou kvalitu povrchu s nejkratšími možnými dobami cyklu.