Týden s hudbou. Koncerty, TV, kino, streamy

Je tu konec dubna s ním i nové vydání pravidelného Týdne s hudbou, kde naleznete to nejzajímavější, co se děje ve vašem okolí živě a v kinech doplněné o zajímavé rozhlasové a televizní přenosy.
Andrew von Oeyen (foto Marco Borggreve)
Andrew von Oeyen (foto Marco Borggreve)

Praha

V pondělí 24. dubna od 20:30 hodin v kostele sv. Šimona a Judy členové Symfonického orchestr hl. m. Prahy FOK zahrají Serenádu č. 10 B dur Gran Partita K 361/370a Wolfganga Amadea Mozarta. Večerem provází Ondřej Tichý.

Duo Glissando harfenistek Hedviky Mousa Macha a Kamily Jouzové vystoupí v úterý 25. dubna od 9:30 a 11:00 hodin v Atriu na Žižkově na koncertech určených dětem.

PKF – Prague Philharmonia vystoupí v úterý 25. dubna od 19:00 hodin v Lobkovickém paláci s dirigentem a sólistou večera Andrew von Oeyenem. Zazní Koncert pro klavír a orchestr č. 14 Es dur K 449 a č. 20 d moll K 466 Wolfganga Amadea Mozarta doplněné o českou premiéru Orfea pro klavír a komorní orchestr Samy Moussy.

Symfonický orchestr Pražské konzervatoře v sále Pražské konzervatoře v úterý 25. dubna od 19:00 hodin doprovodí absolventy. Skladatelka Klára Jelenová uvede v premiéře Živočichopis na texty Miloše Macourka pro vypravěče a orchestr (recituje Tomáš Pavelka, diriguje absolventka Táňa Vaculová), Táňa Vaculová poté uvede výběr Slovanských tanců, op. 46 Antonína Dvořáka, absolvent dirigování Marek Rajnoch uvede Ouverture H 345 Bohuslava Martinů a se sólistkou Johannou Vocetkovou I. větu z Koncertu pro violoncello a orchestr h moll, op. 104 Antonína Dvořáka.

V úterý 25. dubna od 19:30 hodin v kostele sv. Šimona a Judy vystoupí uskupení Constantinople s hudbou Diega Ortize, Amíra Chosrau Dihlavího a s tradičními perskými a mandickými písněmi.

Ensemble Tiburtina zazpívá ve středu 26. dubna od 19:30 hodin v kulturním centru Vzlet vokální díla Hildegardy von Bingen. Veřejnou zkoušku je možné navštívit v úterý 25. dubna od 14:00 hodin tamtéž.

Česká filharmonie tento týden vystoupí ve středu 26., ve čtvrtek 27. a v pátek 28. dubna vždy od 19:30 hodin ve Dvořákově síni Rudolfina s dirigentem Jakubem Hrůšou. Zazní Koncert pro klavír a orchestr fis moll, op. 20 Alexandra Skrjabina (sólista Daniil Trifonov) a symfonie Asrael, op. 27 Josefa Suka. Páteční koncert živě přenáší TV Mezzo.

Daniil Trifonov (foto Dario Acosta)
Daniil Trifonov (foto Dario Acosta)

Talichovo kvarteto ve čtvrtek 27. dubna od 19:30 hodin v Anežském klášteře zahraje smyčcové kvartety Antonína Dvořáka, Joaqína Turiny a Clauda Debussyho.

PKF – Prague Philharmonia vystoupí v sobotu 29. dubna od 10:00 hodin a 12:00 hodin s dirigentem Patrikem Červákem s programem Drzá moderna určený dětskému publiku. Zazní mimo jiné Vůl na střeše Daria Milhauda a díla Jeana Françaixe, Jaroslava Ježka, Maurice Ravela, Erika Satieho a řady dalších.

V neděli 30. dubna od 19:30 hodin v Klubu Salsita (Štefánikova 25, Praha 5) vystoupí sopranistka Irena Troupová a tenorista Ondřej Holub za doprovodu harfy Lydie Härtelové. Zazní písňová tvorba Louise Vierneho, Benjamina Brittena, Sylvy Smejkalové a písně ranně romantických skladatelek.

Brno

V pondělí 24. dubna od 19:30 hodin ve vědeckém centru VIDA! Na Brněnském výstavišti vystoupí Brno Contemporary Orchestra s Pavlem Šnajdrem. Zazní díla Steva Reicha, Edgara Mojdla a Petra Kofroně.

Cembalista Jiří Havrlant a varhaník Marek Čermák uvedou v kostele Nanebevzetí Panny Marie v Besedním Domě ve středu 26. dubna od 19:00 hodin díla Johanna Sebastiana Bacha v parodiích, kdy se prolínají jednotlivá témata v duchovních i světských skladbách.

Ostrava

Národní divadlo Moravskoslezské v Divadle Antonína Dvořáka chystá na tento týden premiéru nové inscenace opery Richarda Wagnera Tannhäuser v hudebním nastudování Marka Šedivého a režii Jiřího Nekvasila. V úterý 25. dubna od 10:00 hodin je možné navštívit veřejnou generální zkoušku, první premiéru ve čtvrtek 27. dubna od 18:00 hodin a ve stejný čas v sobotu 29. dubna. Konkrétní obsazení bude upřesněno.

Olomouc

Patrik Sedlář (zdroj Letní hudební akademie Kroměříž)
Patrik Sedlář (zdroj Letní hudební akademie Kroměříž)

Moravská filharmonie Olomouc vystoupí ve čtvrtek 27. dubna od 19:00 hodin v Redutě s dirigentem Jiřím Rožněm. Zazní Koncert pro housle a orchestr d moll Arama Chačaturjana (sólista Patrik Sedlář) a Symfonie č. 7 A dur, op. 92 Ludwiga van Beethoven. Koncert živě přenáší Český rozhlas Vltava.

Ostatní regiony Čech

Komorní filharmonie Pardubice s dirigentem Danielem Raiskinem zahraje v pondělí 24. a ve středu 26. dubna od 19:00 hodin v Sukově síni pardubického Domu hudby Symfonii č. 32 G dur K 318 Wolfganga Amadea Mozarta, Introdukci, téma a variace pro hoboj a orchestr, op. 102 Johanna Nepomuka Hummela (sólista Yehyun Kim), Malou suitu a passacagliou, op. 3 Eugena Suchoně a Symfonii č. 4 B dur, op. 60 Ludwiga van Beethovena.

Severočeská filharmonie Teplice s dirigentem Petrem Vronským ve čtvrtek 27. dubna od 19:00 hodin v teplickém Domě kultury uvede předehru k opeře Benvenuto Cellini Hectora Berlioze, Koncert pro varhany a orchestr č. 2 g moll, op. 177 Josefa Rheinbergera (sólistka Drahomíra Matznerová), varhanní koncert Tančit s vesmírem Jana Jiráska a Symfonii č. 6 Symfonické fantazie Bohuslava Martinů.

Ve čtvrtek 27. dubna zahajuje v příbramském Divadle Antonína Dvořáka v 19:00 hodin Hudební festival Antonína Dvořáka Příbram. Vystoupí Wiener Concert – Verein s Markem Štilcem. Zazní Předehra c moll Franze Schuberta, Symfonie A dur K 201 Wolfganga Amadea Mozarta, Dva valčíky, op. 54 Antonína Dvořáka a Symfonie č. 49 f moll Passione Josepha Haydna.

V rámci Hudební festivalu Antonína Dvořáka Příbram vystoupí v sobotu 29. dubna na zámku Dobříš v 19:00 hodin Jitka Hosprová a Wranitzky Quintet. Zazní díla Georga Philippa Telemanna, Jana Antonína Bendy, Jiřího Sychy, Johanna Christiana Bacha a dalších.

Ostatní regiony Moravy a Slezska

Cembalista Jiří Havrlant a varhaník Marek Čermák uvedou v kostele Nanebevzetí Panny Marie ve Valašském Meziříčí v úterý 25. dubna od 19:00 hodin díla Johanna Sebastiana Bacha v parodiích, kdy se prolínají jednotlivá témata v duchovních i světských skladbách.

Marek Čermák (zdroj Affetto)
Marek Čermák (zdroj Affetto)

Češi v zahraničí

Český filharmonický sbor Brno se sbormistrem Petrem Fialou zavítá v úterý 25. a ve středu 26. dubna do německého Dortmundu. Společně s Dortmundským filharmoniky pod taktovkou Gabriela Feltze uvedou suitu z opery George Gershwina Porgy & Bess. Program doplní Náhrobek Couperina Maurice Ravela a Moře Clauda Debussyho.

Janáčkova filharmonie Ostrava zahajuje v sobotu 29. dubna své japonské turné. V Musashino Civic Culture Hall vystoupí s dirigentem Leošem Svárovským. Zazní předehra k opeře Prodaná nevěsta a symfonická báseň Vltava Bedřicha Smetany, Koncert pro klavír a orchestr č. 1 Franze Liszta (sólista Lukáš Vondráček) a Symfonie č. 8 G dur, op. 88 Antonína Dvořáka.

Slovensko

Ve středu 26. dubna od 18:00 hodin si v bratislavské Koncertní síni Slovenské filharmonie připomeneme 30 let Církevní konzervatoře Bratislava. Školní orchestr Církevní konzervatoře Bratislava pod taktovkou Ľubomíra Zeleňáka, Pavla Bogacze a Roberta Tišťana uvedou skladby Francise Poulenca, Antonia Vivaldiho, Johanna Sebastiana Bacha, Maxe Brucha, Bély Bartóka a Wolfganga Amadea Mozarta.

Slovenská filharmonie s dirigentem Danielem Raiskinem ve čtvrtek 27. dubna a v pátek 28. dubna od 19:00 hodin v Koncertní síni SF zahraje Předehru D dur Freudenfest-Ouvertüre, S. 148 a Introdukci, téma a variace pro hoboj a orchestr, op. 102 Johanna Nepomuka Hummela (sólistka Anna Štrbová), Koncert pro hoboj a smyčcový orchestr a moll Raplha Vaughana-Williamse a Symfonii č. 4 B dur, op. 60 Ludwiga van Beethovena.

Daniel Raiskin (foto Dariusz Kulesza)
Daniel Raiskin (foto Dariusz Kulesza)

V Košicích začíná festival Košická hudobná jar. Zahajovací koncert odehraje Státní filharmonie Košice s dirigentem Johnem Warnerem ve čtvrtek 27. dubna od 19:00 hodin v Domě umění. Zazní Symfonie č. 8, op. 64 Alexandera Moyzesa a se sólistou Jonathanem Swensenem Koncert pro violoncello a orchestr h moll, op. 104 Antonína Dvořáka.

Symfonický orchestr Slovenského rozhlasu v pátek 28. dubna od 19:00 hodin ve Velkém studiu Slovenského rozhlasu vystoupí s dirigentem Ondrejem Lenárdem. Zazní Finále Oty Ferenczyho, Koncert pro klavír a orchestr a moll, op. 54 Roberta Schumanna (sólista Ryan Martin Bradshaw) a Tak pravil Zarathustra, op. 30 Richarda Strausse. Koncert živě přenáší rádio Devin.  

V sobotu 29. dubna zavítá Státní filharmonie Košice do Žiliny. V Domě umění Fatra od 18:00 hodin vystoupí s dirigentem Johnem Warnerem. Zazní Symfonie č. 8, op. 64 Alexandera Moyzesa a se sólistou Jonathanem Swensenem Koncert pro violoncello a orchestr h moll, op. 104 Antonína Dvořáka.

Kino

Od středy 26. dubna od 18:45 hodin sledujte v kinech po celé České a Slovenské republice přenos inscenace Giacoma Pucciniho Turandot z londýnské Covent Garden. Pod taktovkou Antonia Pappana a v režii Andreie Serbana zpívají v hlavních rolích Anna Pirozzi, Yonghoon Lee, Masabane Cecilia Rangwanasha, Vitalij Kowaljow.

Od soboty 29. dubna 18:45 hodin sledujte v devatenácti kinech v České republice přenos z newyorské Metropolitní opery. Tentokrát byla zařazena opera Šampion Terence Blancharda. Pod taktovkou Yannicka Nézet-Séguina a v režii Jamese Robinsona zpívají Latonia Moore (Emelda Griffith), Stephanie Blythe (Kathy Hagan), Ryan Speedo Green (Mladý Emile Griffith) a Eric Owens (Emile Griffith).

Streamy a televizní přenosy

V pondělí 24. dubna od 20:15 hodin si na ČT Art poslechněte koncert francouzského orchestru Les Siècles s dirigentem François-Xavier Rothem a sólistou Bertrandem Chamayou z loňského Pražského jara. Na programu tehdy zazněla symfonická báseň Prokletý lovec, Symfonické variace pro klavír a orchestr a Symfonie d moll Césara Francka a Moře Clauda Debussyho.

Bertrand Chamayou (foto Marco Borggreve)
Bertrand Chamayou (foto Marco Borggreve)

V úterý 25. dubna od 21:10 hodin si na ČT Art poslechněte koncert Orchestru Západovýchodního divánus Danielem Barenboimem z roku 2015 se symfoniemi Wolfganga Amadea Mozarta.

Moravská filharmonie Olomouc vystoupí ve čtvrtek 27. dubna od 19:00 hodin v olomoucké Redutě s dirigentem Jiřím Rožněm. Zazní Koncert pro housle a orchestr d moll Arama Chačaturjana (sólista Patrik Sedlář) a Symfonie č. 7 A dur, op. 92 Ludwiga van Beethoven. Koncert živě přenáší Český rozhlas Vltava.

Na TV Mezzo si v pátek 28. dubna od 19:30 hodin poslechněte přímý přenos koncert z pražského Rudolfina České filharmonie pod taktovkou Jakuba Hrůši. Zazní Koncert pro klavír a orchestr fis moll, op. 20 Alexandra Skrjabina (sólista Daniil Trifonov) a symfonie Asrael, op. 27 Josefa Suka.

Na webu Helsinské filharmonie bude v pátek 28. dubna od 18:00 hodin SEČ streamován koncert s dirigentkou Anjou Bihlmaier a sopranistkou Anu Komsi. Ve světové premiéře zazní Tyrants don’t believe in love, Helsinki Variations Jukka Linkoly, The Sea-Bathing Maidens Toivo Kuuly, Omenankukat, Pai pai paitaressu a Päivyt paistaos Oskara Merikanta a po přestávce Symfonie č. 1 c moll, op. 68 Johannese Brahmse. Připomínáme, že v archivu Helsinské filharmonie si můžete poslechnout řadu špičkových záznamů koncertů již od září 2018.

Symfonický orchestr Slovenského rozhlasu v pátek 28. dubna od 19:00 hodin ve Velkém studiu Slovenského rozhlasu vystoupí s dirigentem Ondrejem Lenárdem. Zazní Finále Oty Ferenczyho, Koncert pro klavír a orchestr a moll, op. 54 Roberta Schumanna (sólista Ryan Martin Bradshaw) a Tak pravil Zarathustra, op. 30 Richarda Strausse. Koncert živě přenáší rádio Devin.

Na serveru OperaVision bude v pátek 28. dubna od 19:30 hodin zpřístupněn záznam inscenace opery Claudia Monteverdiho Orfeus Státní opery Hannover. Pod taktovkou Davida Batese a v režii Sivie Costa zpívají Luvuyo Mbundu, Nina van Essen, Nikki Treurniet, Nils Wanderer, Nikki Treurniet, Markus Suihkonen, Richard Walshe, Nina van Essen, Petra Radulovic, Philipp Kapeller, Pawel Brozek, Nils Wanderer a Marco Lee.

V sobotu 29. dubna od 22:15 hodin na ČT Art bude zařazena televizní verze opery Jiřího Šlitra a Jiřího Suchého Dobře placená procházka z roku 1966.

Nejaktuálnější zprávy ze světa hudby přímo do Vaší schránky

[mc4wp_form id="339371"]

Mohlo by vás zajímat


0 0 votes
Ohodnoťte článek
Subscribe
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments