"Písně k harfě laděné". Na nedělním koncertě Lieder Company zaznějí díla zapomenutých ženských skladatelek i jedna světová premiéra

Na harfu zahraje Lydie Härtelová, zazpívá sopranistka Irena Troupová a tenorista Ondřej Holub. Vedle písní od sedmi dalších skladatelek zazní ve světové premiéře také nový cyklus Sylvy Smejkalové na slova Roberta Desnose.

Druhý koncert letošní sezóny spolku Lieder Company Prague, který se uskuteční v Clubu Salsita na pražském Smíchově v neděli 30. dubna od 19.30, vzdá hold ženským autorkám - skladatelkám i básnířkám.

Úvodní část programu je věnována hudbě žen, které na počátku 19. století patřily povětšinou k význačným a uznávaným osobnostem, postupem času však byla jejich sláva zastíněna. Kromě písně A Lady of Fashion od neznámé britské autorky zaznějí i písně z pera významné operní a oratorní pěvkyně Harriet Abrams (1760–1822), kterou během svého pobytu v Británii doprovázel na klavír i sám Joseph Haydn, či písně (ve své době údajně nejlépe placené) operní pěvkyně a skladatelky Marie Malibran (1808–1836).

Do programu byly zařazeny i autorky francouzské. Markýza Jeanne-Renée de Travanet (1753–1828), jíž byl na svatbě svědkem sám Ludvík XVI., vytvořila píseň, která je výpovědí tohoto krále, revolucionáři dovedeného k popravě. Je možné, že jí text této písně dokonce sám diktoval - je datována dva dny před panovníkovou cestou ke gilotině. Významnou skladatelkou a pěvkyní, jejíž opery uváděla na počátku 19. století pravidelně i pařížská Opera Comique, byla také Edmée Sophie Gail (1775–1819). Charlotte Duchambge (1776–1858), zase studovala mimo jiné u Jana Ladislava Dusíka nebo Luigiho Cherubiniho. Za výrazný pěvecký talent pak byla ve své době považována Nélia Maillard (1803–1835), která zpěv vyučovala na École Royale de Musique et de Déclamation Lyrique, předchůdkyni Pařížské konzervatoře.

Všechny zmíněné anglické a francouzské autorky upadly téměř v zapomnění. Jejich písňová tvorba byla v mnoha případech komponována přímo pro zpěv a harfu a toto obsazení pak inspirovalo i řadu pozdějších autorů. Na koncertě tak budou uvedena i díla Angličana Benjamina Brittena (1913– 1976) a Francouze Louise Vierna (1870–1937), kterého čeští posluchači znají především prostřednictvím jeho tvorby pro varhany; tentokrát však bude uveden jeho písňový cyklus Čtyř řeckých básní pro zpěv a harfu na texty básnířky Anny de Noailles. V Brittenově případě si navíc letos připomínáme 110. výročí skladatelova narození. Jedna píseň z jeho cyklu Osmi úprav lidových písní pro vyšší hlas a harfu z roku 1976 dokonce zazní v původní velštině.

Skladatelka Sylva Smejkalová, která byla nedávno na Classic Praha také hostem pořadu Hudba v miléniu, pak pro tento koncert zkomponovala nový cyklus A la faveur de la nuit pro soprán, tenor a harfu. Jako předlohu zvolila surrealistické milostné básně francouzského básníka Roberta Desnose, který zemřel v roce 1945 v Terezíně. Tento cyklus zazní ve světové premiéře: více se mohou zájemci dozvědět ve videu od autorky samotné.

Interprety koncertu budou sopranistka Irena Troupová, tenorista Ondřej Holub a Lydie Härtelová, sóloharfistka Symfonického orchestru Českého rozhlasu. Jako obvykle budou všechny skladbyprovedeny v originálních jazycích a doprovázeny českými titulky.

Zdroj: TZ

Foto: Irena Troupová a Ondřej Holub

Podcast