Dnes Středa - zatazeno 22°C
Zítra Čtvrtek - obcasny-dest 19°C
Středa 29. 5. 2024
Svátek má Maxmilián a Maxim
Pražské drby
Co se v Praze povídá
Nabídka pro inzerenty
Inzerujte na serveru www.prazskypatriot.cz za zvýhodněné ceny.
Nemocnost dětí byla v zimě nevídaná, tvrdí lékařka Zmrzlá
Podle lékařky Kateřiny Bednaříkové se používáním roušek přibrzdila u dětí tvorba protilátek a nerozvíjel se imunitní systém, aby dokázal bojovat s patogeny. Foto: Lucie Rychlá

Nemocnost dětí byla v zimě nevídaná, tvrdí lékařka Zmrzlá

Epidemie respiračních onemocnění v Česku vrcholila na přelomu loňského a letošního roku. V některých krajích se nemocnost podle údajů z hygienických stanic vyšplhala i přes 3 000 případů na 100 000 obyvatel, přičemž zasáhla především děti. „Situaci, která tady panovala v prosinci, opravdu nepamatuji. Kombinace epidemií chřipky, RS virů nebo covidu‑19 představovala obrovský nápor, který, sice v menší míře, ale přetrvává dosud,“ říká dětská lékařka Hana Zmrzlá.

Právě „její“ Jihomoravský kraj byl v rámci celého Česka epidemií postižen extrémně, na přelomu roku se nemocnost vyšplhala téměř ke 3 500 případů respiračních infekcí na 100 000 obyvatel a tento epidemický stav zde panoval ještě na začátku dubna. 

„Takové množství infekcí bych přičetla na vrub pandemickým rokům, kdy jsme používáním roušek sice zabránili šíření covidu, ale i dalších virů a bakterií. V kombinaci s izolací od kolektivů jsme tím přibrzdili tvorbu protilátek a nerozvíjeli si imunitní systém, aby dokázal bojovat s patogeny,“ říká další dětská lékařka Kateřina Bednaříková. Podle ní je však letošní sezóna specifická i výrazně zvýšeným výskytem bakteriálních onemocnění, hlavně angín.

„To je další důvod, proč je tento rok opravdu nevídaný. Z mého pohledu je však kromě slabších imunitních reakcí důvodem i evoluce samotných bakterií. Angíny nyní nemají typické příznaky a pacienti často na léčbu antibiotiky nereagují dostatečně, přetrvává pozitivita streptokoků a infekce se vracejí,“ popisuje Zmrzlá. 

Obavu jí dělá také narůstající rezistence bakterií – hlavně v důsledku současného nedostatku antibiotik a jejich omezeného výběru. Přestože lékaři věří, že imunitu dětí se opět podaří „vytrénovat“, na návrat do klidných předpandemických let podle nich úplně spoléhat nelze. Podle ní je důležité ve zbytku roku dětem imunitu posilovat, ať už zdravým životním stylem, dostatkem pohybu, nebo například otužováním. 


Autor: Lucie Rychlá

Den zdraví v Praze 5 na radnici

26. května 2024 v 08:51

Nechte si zdarma otestovat své zdraví ve středu 29. května mezi 13:00 – 17:00 hodinou v jednacím sále zastupitelstva radnice Prahy 5.

V Galerii 1 je nová kavárna

23. května 2024 ve 12:10

Minulý týden byla ve Štěpánské ulici slavnostně otevřena nová kavárna a představena hostům. Kavárna Bílá vrána v Galerii 1 je sociální podnik, který dává zaměstnání lidem s mentálním a kombinovaným znevýhodněním. Těmto lidem umožňuje dlouhodobé zaměstnání a příležitost získat dovednost...

Kde končí zdravé nasazení a nastává neřešený problém? České pracovní prostředí je tavicím kotlem všemožných závislostí

21. května 2024 v 16:17

O závislostech na pracovišti se v dnešní době stále příliš nemluví, přitom je toto téma aktuálnější než kdy dříve. Rapidně totiž přibývá těch, kteří práci obětují příliš mnoho, ale i těch, kteří si mezi své kolegy přinášejí jiné látkové závislosti zvenčí. V obou případech je to pomyslná prohra jak...

Módní přehlídka z píseckého víkendu módy a designu 2024

20. května 2024 v 17:17

Písecký víkend módy a designu 2024 nabídl místním i návštěvníkům z celé republiky jedinečnou módní přehlídku udržitelných módních značek a designérů a design market složený z kvalitních výběrových produktů.

Šaty, které se hodí ke všemu - všestrannost košilových šatů

20. května 2024 v 06:15

Jestliže hledáte univerzální oblečení, které využijete na celou řadu příležitostí, zkuste vsadit např. na košilové šaty. Ty mohou mít mnoho podob. Na následujících řádcích si tak prozradíme, jaké kousky budou dobrou volbou pro aktuální sezónu. Inspirace je tady!

Další články
Nahoru