Záměr revitalizace areálu Průmyslováku představili veřejnosti

Veřejné představení záměru revitalizace areálu Průmyslováku na sídlišti Hlouška se konalo v pátek 21. dubna v prostorách kutnohorské průmyslovky. V úvodu Kateřina Špalková, místostarostka Kutné Hory, která má na starosti koordinaci celého projektu, připomenula, že na záměru revitalizace se začalo pracovat již v minulém volebním období. „I díky tomu v dnešní studii najdete náměty bývalého osadního výboru, zástupců veřejnosti, mateřských, základních a středních škol, kterých se provoz průmyslového hřiště týká,“ řekla místostarostka. Předpokládané náklady na vybudování sportovního areálu se pohybují kolem 18,5 milionů korun a budou hrazeny z rozpočtu města. Pokud půjde vše podle plánu, mohlo by být hřiště otevřeno již v příštím roce.

Kateřina Špalková představila a přivítala členy realizačního týmu pro revitalizaci víceúčelového hřiště Hlouška. Jsou jimi starosta města Lukáš Seifert, místostarosta Josef Viktora, městský architekt Petr Janoš, Karel Kovář, externí odborný konzultant, Lucie Štolbová, vedoucí technického oddělení, Pavel Ovčačík, vedoucí odd. sportu, Pavlína Daňková z odboru investic a omluvila Jiřího Kuklu, který je také součástí realizačního týmu.

Starosta města Lukáš Seifert v záměru realizace hřiště Průmyslováku ocenil, že bylo na co navázat. „V rámci vedení  města jsme se začali scházet spolu s náměstkem české školní inspekce Karlem Kovářem a řešili jsme možnosti, jak zlepšit dostupnost pohybových aktivit a pohybu ve městě,“ konstatoval starosta a doplnil, že na sídlišti Hlouška v současné době žije přes tři a půl tisíce obyvatel a dětské hřiště nebo prostor, kde by se občané mohli věnovat volně pohybu a sportovním aktivitám tam chybí. „Sešli jsme se s architektem, dali dohromady tým a řekli jsme si, že chceme vybudovat něco, co svoji kvalitou předčí to, co v Kutné Hoře momentálně máme,“ konstatoval starosta s tím, že se podařilo najít rozumnou kombinaci prvků a herních zón pro všechny věkové kategorie. Podotkl, že v dostupné vzdálenosti jsou tři mateřské školy, dvě základní školy a průmyslovka, které by hřiště mohly využívat. Studii, na základě které budou zahájena výběrová řízení pro vznik projektové dokumentace, představil architekt Petr Janoš. Připomenul, že již v roce 2021 plocha hřiště byla alespoň částečně upravena, zkultivována, aby bylo možné běžecký ovál znovu využívat. Od počátku byla snaha hřiště kompletně revitalizovat. Součástí studie hřiště průmyslováku je běžecký ovál o délce 300 metrů se třemi běžeckými drahami, stometrová sprintovací dráha. Na rozdíl od původního záměru ponechat celý střed hřiště jako volnou travnatou plochu byla vložena cestní síť „osmička“, která rozděluje vnitřek oválu na čtyři části, zóny. „Kromě toho, že vytváří jakoby cestní parkovou síť doplněnou stromy, kde jsou i lavičky a místa k posezení, vymezuje, nebo rozděluje vnitřek oválu na čtyři části. V jedné z nich se počítá s víceúčelovým hřištěm a prostorovou rezervou pro další a s  workoutovou sestavou. V dalších dvou částech budou hřiště a herní prvky pro větší a menší děti s herními prvky pro danou věkovou kategorii. Ve čtvrté části zůstane zatravněná plocha pro piknik, cvičení, využití v rámci tělesné výchovy. V této části se počítá také s umělým kopečkem, který vznikne z výkopů zeminy při úpravě oválu a cest. Děti ho budou moci v zimě využívat pro bobování, sáňkování. Cesty kromě toho, že vytváří nebo rozdělují celou lokalitu na čtyři části, zároveň vyhovují pohybu lidí ze sídliště na městské nádraží. Osmička sleduje tuto trasu. Cestní síť bude sloužit i pro malé děti, aby tady mohly jezdit na odrážedlech, bruslích, učit se jízdě na kole. Cesty však nebudou mít oficiální parametry in-line dráhy. Topoly, které jsou na obou stranách hřiště a jsou již přestárlé, lámou se, budou v rámci revitalizace nahrazeny novou výsadbou. Počítá se s vysazením dubů. Petr Janoš detailně představil jednotlivé zóny i s herními prvky, které budou jejich součástí.

Představení záměru revitalizace hřiště Hlouška bylo přenášeno on-line prostřednictvím kanálu Youtube. Záznam je k dispozici ZDE.

Druhá polovina setkání byla určena pro dotazy občanů. Diskutovalo se o navržených rozměrech multifunkčního hřiště a připravené rezervy na další, zda by nebylo možné vybudovat rovnou větší hřiště, které by splňovalo limity na další sportovní aktivity, tenis, atd.. Zazněly i obavy místních občanů z toho, že se v místě zhorší situace s parkováním. Zajímali se i o to, zda bude mít areál svého správce, zda bude osvětlen a zda bude možné zajistit v blízkosti areálu toalety. Zazněla řada dalších podnětů, které byly zaevidovány.

Veřejné setkání se zaměřením na participaci občanů bylo podpořeno grantem z Islandu, Lichtenštejnska a Norska v rámci Fondů Evropského hospodářského prostoru z projektu Zapojení veřejnosti do rozvoje obce.

pra

 

Zavřít menu