Hlavní obsah

Senát znovu nezvolil děkana fakulty v Plzni, kde řeší aféru se stipendii

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Scénář se opakuje. Akademický senát Fakulty zdravotnických studií (FZS) Západočeské univerzity v Plzni (ZČU) znovu nevybral nového kandidáta na děkana. Ten předchozí, Lukáš Štich, rezignoval kvůli podezření, že nestandardně přiděloval stipendia některým studentům, kteří mu údajně část peněz odevzdávali. Případ šetří policie.

Foto: Mapy.cz

Budova Fakulty zdravotnických studií Západočeské univerzity v Plzni (ZČU)

Článek

První volby se uskutečnily začátkem dubna, a to hned dvě kola v tentýž den. Tehdy ani jeden ze tří kandidátů nedostal nadpoloviční většinu hlasů. V pondělí nastala stejná situace, jen s tím rozdílem, že o post děkana usilovali už pouze dva uchazeči – manažer a elektroenergetik Jan Beránek a vedoucí katedry ošetřovatelství a porodní asistence na plzeňské fakultě zdravotnických studií (FZS) Jitka Krocová.

„Od jedenácti přítomných členů dvanáctičlenného Akademického senátu FZS obdržel Jan Beránek stejně jako v první volbě šest hlasů, Jitka Krocová získala čtyři hlasy. Jeden hlas byl neplatný. Pro zvolení bylo potřeba získat sedm hlasů,“ řekla mluvčí univerzity Šárka Stará.

Druhé kolo opakované volby se koná 9. května. Pokud by ani tentokrát nikoho nevybrali, akademický senát by se musel rozpustit, což mluvčí potvrdila. „Předsednictvo rozhodlo o pozdějším termínu z praktických důvodů. Má totiž před sebou schvalování fakultního rozpočtu, což je důležitá věc,“ sdělila Stará.

Audit odhalil čtyři podezřelá stipendia v Plzni

Domácí

Bývalý děkan Štich měl udělovat mimořádná stipendia a část peněz pak chtěl zpět. Jedna ze studentek si podle zjištění Práva údajně přišla za rok na 120 tisíc korun. Uvedla, že více než půlku pak Štichovi vrátila. Na kauzu upozornilo Právo. Štich následně na výzvu tehdejšího rektora ZČU Miroslava Holečka, jemuž v březnu skončilo volební období, rezignoval.

Na případu policie stále pracuje. Její mluvčí Dagmar Brožová sdělila, že probíhají výslechy. Kriminalisté čekají na vyžádané dokumenty. Stará doplnila, že na fakultě i celé univerzitě spustili audit. Kvůli podezřelým stipendiím se na Holečka obrátilo devět současných či bývalých studentů.

Akademický senát odstavil plzeňského exděkana, kterého policie vyšetřuje kvůli stipendiím

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám