Přejít k navigační liště

Zdroják » Webdesign » WebExpo 2023 je za námi

WebExpo 2023 je za námi

Články Webdesign

WebExpo 2023 začalo ve velkém stylu se zářivým vystoupením smyčcového kvartetu. Následovalo zahájení ředitelkou WebExpa, Šárkou Štrossovou, která nás prostřednictvím interaktivního videa provedla všemi prostory konference a seznámila nás s tím, co můžeme očekávat v následujících dnech.

Představím vám několik přednášek, které mě zaujaly.

You really wanna use Google Analytics 4! Here’s why.

Jan Tichý začal svou prezentaci s prohlášením, že „UA je mrtvé“. Zdůraznil, že GA4 je mnohem lepší, i když ho mnozí nemají rádi, zejména kvůli nepochopení reportingu. A to, i když ho nikdy nevyzkoušeli. V rámci zajímavé přednášky představil 5 hlavních důvodů, v čem proč je GA4 lepší, než dosluhující Universal Analytics.

  1. Sběr dat: GA4 nabízí rychlejší a jednodušší způsob sběru dat. Stačí pouhé tři minuty na nastavení a i základní kód měří mnoho dat, což se vyplatí i pro ty, kteří nemají čas na pokročilou analytiku. „Event driven“ systém je navíc otevřený a flexibilní.
  2. Metodologie: GA4 má zcela odlišnou metodologii než UA, což se projevuje především v přesnosti měření relací (sessions). Je důležité rozumět těmto specifikům, aby bylo možné efektivně využívat nástroj.
  3. Přizpůsobení reportů: GA4 má kompletně novou strukturu reportů a nabízí širší možnosti jejich přizpůsobení. Tato funkce je skryta v sekci Library a umožňuje uživatelům přizpůsobit si reporty podle svých potřeb.
  4. Data modeling: GA4 přináší nové možnosti v oblasti modelování dat, jako je consent mode, behaviorální modelování, data driven attribution a prediktivní metriky a publikum. Tyto funkce pomáhají lépe porozumět a analyzovat data.
  5. Analýza dat: GA4 nabízí pokročilé nástroje pro analýzu dat, jako jsou Explorations a Funnels. Tyto nástroje umožňují do dat hlouběji proniknout a lépe pochopit jejich význam.

The future of distributed apps without boilerplate code

Roman Schejbal na konferenci přinesl inspirativní přednášku na téma budoucnosti distribuovaných aplikací bez boilerplate kódu. V dnešní době je vývoj aplikací čím dál tím složitější, protože vyžaduje obrovské znalosti cloudových technologií a jejich prostředí. To se týká i backendu, kde je zapotřebí mnoho různých technologií.

Zmínil také, jak se v průběhu let mění shipping model. Dříve jsme nasazovali celé virtuální stroje (GB), dnes nasazujeme kontejnery (stovky MB), zítra budeme nasazovat WASM moduly a časem přímo tzv. Actors. Následovala demo předváděčka, jak wasmCloud funguje v praxi a jak vytvářet Actors, Providers a Links pomocí jednoduchého „naklikání“. Celkově se jednalo o skvělou přednášku plnou inspirativních nápadů a praktických příkladů.

Why local-first software fixes everything

Na přednášce Daniela Steigerwalda jsme se dozvěděli o konceptu local-first software a jak by mohl vyřešit mnohé problémy klient-server aplikací. Prioritou tohoto konceptu je lokální ukládání dat a lokální computing. Local-frist koncept zajišťuje, že data jsou vlastnictvím uživatele a nejsou uložena u společností s vlastními podmínkami.

Přednášející shrnul výhody local-first aplikací, jako je možnost offline běhu, end-to-end šifrování, uživatelská data jsou v jejich zařízení a ukládání do lokální databáze je pro vývojáře jednodušší. Bohužel tato technologie zatím není příliš rozšířena kvůli nedostatku knihoven. Pro local-first aplikace nejsou moc vhodné technologie jako local storage nebo indexed DB, potřebují spíše skutečné SQL. Doporučil nám, abychom nevyvíjeli local-first aplikace bez podpůrných knihoven a představil nám Evolu.dev, což je React-hooks knihovna pro snadný vývoj local-first aplikací.

How to build serverless COVID-19 REST and GraphQL APIs in 40 minutes

Maxime Beugnet v Covidu pracoval na projektu, který měl za cíl zpřístupnit covidová data a grafy v podobě dashboradu. Napřed ukládali data v CSV a přidávaly nový den vždy jako nový sloupec. Pak to přetransformovali do nové podoby a ukládali data do MongoDb Atlas. Beugnet zdůraznil význam toho, aby data, která k sobě patří, byla také spolu uložena.

Pokud máte data uložena v MongoDb Atlas, můžete je pomocí tzv. Data API snadno zpřístupnit, aniž byste k tomu potřebovali server. Pokročilejší API vytvoříte pomocí Atlas App Services. Tady si můžete psát i vlastní funkce. Ve finále nebyla přednáška ani tak o REST API, jako o kódování v MongoDb Atlas (psaní vlastních funkcí a service). Ale je to úžasné, co se dá v tom Atlasu udělat.

Write testable code

Riki Fridrich si na úvod povzdechl, že hodně lidí začne psát testy, ale pak přestanou. Důvod není, že by testy byly špatné, ale ten, že kód nemají napsaný tak, aby byl testovatelný. Jak kód upravit, aby testovatelný byl?

Prvním krokem je přepsání kódu tak, aby byl snadno čitelný. Dále by měli vývojáři vyhnout používání globálních proměnných a všechna data předávat funkcím jako parametry. Navíc by neměli používat „dirty functions“, které závisí na něčem mimo samotnou funkci, ani „mutated code“, který mění něco mimo samotnou funkci. Funkce, které závisí na vnějším prostředí, by měly být transformovány na „pure“ funkce, které jsou cachovatelné a nemají žádné externí závislosti. Kdykoliv kód mění své okolí (např. pomocí listenerů), měli by vývojáři vytvořit cleanup funkci, která vše vrátí do původního stavu. Tato funkce by se měla spustit na konci každého testu.

Extending HTML with Web Components

Rowdy Rabouw a jeho přednáška mě hodně zaujala, protože jsem Web components neznal a dávají mi dost smysl. Web components byly představeny již dávno, ale moc se neujaly. V různých frameworcích, jako je Vue, Angular nebo React, podobné komponenty existují, ale jsou závislé na konkrétním frameworku.

Dnes ale můžete psát nezávislé komponenty a ty pak používat samostatně nebo v libovolném frameworku. Technologie Web Components vám umožňuje vytvářet vlastní komponenty, rozšiřovat stávající, stylovat je pomocí CSS, používat CSS variables a CSS theming.

Díky Shadow DOM máme k dispozici izolovaný prostor pro vlastní elementy, kde CSS a JavaScript neovlivňují zbytek stránky. Pseudoelement :part umí zase tuto izolaci překlenout a poskytnout vývojářům způsob, jak přizpůsobit vzhled komponenty zvenku. Komponenty mohou mít svoje properties a životní cyklus řízený událostmi. Tyto události umožňují vývojářům reagovat na změny v komponentě a provést potřebné akce.

What’s up, Deno?

Ondřej Žára se podělil o své znalosti a zkušenosti s Deno, novým server-side prostředím pro JavaScript, které vytvořil Ryan Dahl, původní autor Node.js. Ten byl s Node.js nespokojen a rozhodl se vytvořit zcela nový server-side ekosystém pro JavaScript. V roce 2018 představil Deno a v roce 2020 uvedl první funkční verzi.

Deno má několik důležitých konceptů, jako je bezpečnost, běží defaultně v sandboxu, spouštění jedním binárním příkazem, integrovaný testovací nástroj, generátor dokumentace, správu závislostí, cache a kontrolu a kompilaci TypeScriptu. Některé věci má společné s NodeJs, těmi jsou server-side prostředí poháněné enginem V8, bohatá standardní knihovna, asynchronní I/O operace, fokus na TCP a HTTP. Naopak rozdílem proti NodeJs je použití jazyka RUST, dependency management pomocí ECMAScript modulu a Web APIs.

Deno je nabízí vysokou stabilitu, striktní sémantické verzování, srovnatelnou sadu funkcí s Node.js, důkladnou dokumentaci a pokrytí testy. Výkonnostně Deno disponuje dvěma implementacemi HTTP, jednou v TypeScriptu a druhou v Rustu, které jsou obě přibližně třikrát rychlejší než implementace v Node.js. Přednáška byla zakončena živým ukázkovým kódem a nasazením na veřejnou URL.

Futuristic UI: How to make users feel like they’re in a sci-fi movie

Filip Hráček představil koncept FUI (Futuristic UIs) – moderního UI, kdy si uživatel bude připadat jako ve sci-fi. Byla to jedna z nejzajímavějších přednášek, ale těžko se o ní něco píše, protože byla z většiny postavená na vizuálních příkladech, videoukázkách apod. Pokud jste nestihli, tak doporučuji video zkouknout video.

Závěr

Během celé konference WebExpo 2023 si účastníci mohli vychutnat delikatesy z jídelních stánků Bangkok on wheels a Polífkárna, které se postaraly o chutné občerstvení. Každý večer se navíc konala after party, která poskytovala příležitost k neformálním setkáním a networkingovým aktivitám. Je zajímavé sledovat vývoj konference WebExpo, která se z původní podzimní akce stala loni letní a letos dokonce jarní.

Přednášky z celé konference budou k vidění online. První videa byla zveřejněna hned druhý den po konferenci. V době, kdy dopisuji tento článek, je již zveřejněno 41 přednášek: https://slideslive.com/webexpo/webexpo-2023

Komentáře

Subscribe
Upozornit na
guest
1 Komentář
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
honzamac

Děkuji :)

Enum a statická analýza kódu

Mám jednu univerzální radu pro začínající programátorty. V učení sice neexistují rychlé zkratky, ovšem tuhle radu můžete snadno začít používat a zrychlit tak tempo učení. Tou tajemnou ingrediencí je statická analýza kódu. Ukážeme si to na příkladu enum.