Vzpomínky a příběhy pamětníků nově najdete v centru města Plzně

25. duben 2023 15:17, aktualizováno

Městskou pop-up galerii pamětnických příběhů připravila Paměť národa Plzeňský kraj. Vidět ji můžete ve veřejném prostoru U Branky v Kopeckého sadech. Příběhy pamětníků jsou tam zachyceny ve vitríně, ve které původně bývala interaktivní ozvučená mapa.

Pop-up galerie v Plzni U Branky

Aktuálně se seznámíte se vzpomínkou na bombardování Plzně a osvobození města v květnu 1945. „Pro tu úplně první vitrínu zde v centru Plzně jsme vybrali dva příběhy. Příběh paní Milady Novákové a Gustava Černého. Jsou to pamětníci, kteří si ze svého dětství pamatují konec války v Plzni, bombardování Plzně, což si myslím, že jsou v tuhle chvíli i vzhledem k blížícím se Slavnostem svobody naprosto nejbližší vzpomínky,“ uvedl ředitel Paměti národa Plzeňský kraj Jiří Kunc.

Pop-up galerie v Plzni U Branky

Ve veřejném prostoru jsou zatím k vidění dvě vitríny. Na každé jsou dva pamětnické příběhy. Jedno stanoviště je v Kopeckého sadech U Branky a druhé u hlavní pošty v Solní ulici. Tam se pamětnické příběhy objeví v nejbližších týdnech. „I v té druhé vitríně budeme vzpomínat na konec války v Plzni, na osvobození. Na události spojené bezprostředně se Slavnostmi svobody. A těmi pamětníky jsou pan Smola a paní Šmolíková, taktéž naši pamětníci ze sbírky Paměť národa,“ upřesnil Jiří Kunc.

Paměť národa Plzeňský kraj bude do veřejného prostoru přinášet každé dva měsíce nové pamětnické příběhy. „Celý projekt můžeme realizovat pouze díky podpoře městského obvodu Plzeň 3. Zatím v tuhle chvíli máme smlouvu na jeden rok a já věřím tomu, že to bude nějakým způsobem ve veřejném prostoru rezonovat a podaří se nám třeba tu výpůjčku i potom prodloužit,“ dodal Kunc.

autor: Anděla Blažková | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Nejnovější zprávy