Jiří Horák se aktuálně stará o vývoj nových technologií a receptur pro Ambiente, ve volném čase s kamarády produkuje různé pop-upy – ať už jde o langoše, nebo vzdálenější tacos. Pracoval v Čestru, Pizza Nuova, stážoval v dánské restauraci Kadeau, norské Maaemo a londýnské ikoyi – ve všech případech jde o špičkové restaurace, kde se dalo pochytit leccos od inspirace severní Evropou po vlivy západní Afriky v případě poslední zmíněné.
Sám ale zůstává milovníkem tradičních chutí tak, jak je zná odmala a nejinak je to i v případě Vánoc. „Mám rád ten rituál, že si uvaříme večeři, kouknem se spolu na telku, ten den si dáme spolu i oběd, po Vánocích si jdeme s bráchou zaběhat… Takže jo, mám k tomu nalepený nějaký rituálky, už pár let.“
Zdánlivě obyčejné věci, na které ale přes rok nějak nezbyde čas, stejně tak je to i se skladbou jídla. „Je to hrozně jednoduchý. Kapr, salát, většinou dělám ještě nějakou rybu, kterou nesmažím – sladkovodní, třeba pstruha, a k tomu nějakou omáčku a zeleninu. Simple, nemá to žádný pravidla, co by tam nesmělo chybět, až na kapra se salátem, ten nechybí nikdy. Ale k tomu něco zdravějšího, co není plný majonézy a není to usmažený.“
Upečte si sladkou Itálii s vánočně naladěnou Maškrtnicí Julianou Fischerovou
Přípravu salátu má na starosti Jirkova maminka, k tomu se děti nepouští, o zbytek se stará Jiří. „Nesmí tam chybět asi to, co obecně, brambora, okurka, majonéza, nějaká ta mrkev, vařené vajíčko, pak tam máma přidává – což by nemuselo být, ale je tam – šunku, hrášek, který mi nevadí, ale vadí zase jiným členům rodiny, a to je tak všechno.“
Pro menší míru stresu doporučuje Jiří zadělat salát klidně 1-2 dny předem „Bude pak mnohem lepší a odpadne tak velká část večeře.“ Stejně tak je fajn začít i s polévkou, pokud ji připravujete. „Ráno připravím kapra, naporcuju, prořežu kosti, dám do lednice a pak to už večer jen obalím a usmažím.“ Ať už to u vás vyhraje smažený kapr, hlíva nebo tofu, je fajn nechat obalování až na chvíle před večeří. „Jinak strouhanka zvlhne a není tak křupavoučká, jak by mohla být.“
Předvečer Vánoc Jirka věnuje výrobě jedlých domácích dárků, třeba vaječného likéru, nebo sirupu na svařák – a o ten se podělil i s námi.
Ingredience
- 0.5 litru pomerančového džusu (čerstvého)
- 15 g pomerančové kůry
- 8 g skořice
- 4 g hřebíčku
- 2 g badyánu
- 3 g nového koření
- 1 g pepře
- Karamel ze 100 g cukru – cukr upálíte pomalu nasucho na pánvi, pak se rozvaří/rozpustí ve vodě potřebné na výrobu sirupu
- 1.5 l vody
- 600 g cukru
Příprava je jednoduchá, všechno spolu svařit, naporcovat do lahví a nechat v lahvích macerovat, každý si pak může odlít podle chuti, ať už do vína, nebo kořeněného moštu.
autor: Juliana Fischerová