e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Známý film Pane, vy jste vdova! na jevišti mostecké činohry

publikováno: 26.4.2023, kategorie: Divadlo a film, autor: redakce

Sdílet: facebook twitter google+

Komedie Pane, vy jste vdova! z roku 1970 patří dodnes mezi oblíbené a citované filmy. V pátek 28. dubna ji diváci poprvé uvidí v jevištním zpracování na prknech mostecké činohry. V hlavní trojroli se představí herečka Veronika Týcová, ale vzhledem k množství postav komedie hraje skoro celý mostecký soubor.

Děj bláznivé sci-fi komedie se odehrává ve fiktivním království, kam na státnickou návštěvu přijíždí panovník sousední země. Ten je nešťastnou náhodou zraněn a do pohybu se dají události, jejichž hnací silou jsou nejen neuvěřitelné zmatky vyplývající ze zákulisního spiknutí armádních důstojníků, ale také záměna transplantovaných mozků. K tomu všemu do děje vstupují neodolatelně krásné a chytré femme fatale, koktavý astrolog, geniální chirurg, sadistická vražedkyně a mnoho dalších. Originální myšlenku tvůrci rozvedli v nespočet bláznivých situací, v níž se mísí groteska a černý humor.

„Film má skvělý příběh, scénář je velmi dobře propracovaný, má kompozičně vyvážené situace i postavy a v neposlední řadě také skvělou režii a hvězdné obsazení. Naším cílem je hlavně poutavě vyprávět příběh. Divadelní adaptace pochází z Chebu, kde byl filmový scénář poprvé uveden na divadle. Tato adaptace Zdeňka Bartoše a Marty Ljubové původně obsahovala také několik písní, které byly do scénáře zařazeny hlavně kvůli přestavbám. Vzhledem k možnostem, které nabízí mostecké jeviště jsme se rozhodli písně vypustit a soustředit se hlavně na samotný příběh. V inscenaci zazní pouze jedna píseň na závěr. Jde o titulní píseň z filmu. Tím se chceme symbolicky hlásit k filmové verzi. V textové úpravě jsme se snažili více vrátit k filmové verzi. Zápletka filmu je poměrně komplikovaná, snažili jsme se vyjasnit více situací. Inscenace má řadu postav, tudíž řada herců ztvární více rolí a nabízí řadu skvělých hereckých příležitostí,“ říká dramaturgyně Pavlína Schejbalová. 

V inscenaci, jejíž režie se ujal zkušený a mosteckým divákům známý režisér Milan Schejbal, se objeví prakticky celý soubor. V roli Evelyny Kelettiové (ve filmové verzi skvělá Iva Janžurová) se na mosteckém jevišti objeví Veronika Týcová, které ztvární trojroli, protože tatáž herečka hraje reinkarnovaného astrologa Stuarta Hampla a později sadistickou vražedkyni Fanny Stubovou. V roli padoucha Steinera se představí Vít Herzina a jeho snoubenku Molly ztvární Karolína Herzinová, generála Otise Jakub Dostál, v roli krále se představí Marcel Rošetzký, jako Fanny Stubová Michaela Krausová, profesora Somra ztvární Jan Beneš, průmyslníka Kelettiho Ján Burda. V dalších rolích se představí Jiří Kraus, Bohuslav Patzelt, Lukáš Kofroň, Tadeáš Horehleď, Tomáš Vacek, Michal Pešek, Eliška Matzkeová, Petra Kasalová a další.

Premiéra inscenace se koná v pátek 28. dubna v 19,30 hodin, další představení můžete vidět hned v úterý 2. května od 17,00 hodin.

Foto: Tomáš Branda.