19.4.2024 | Svátek má Rostislav


ÚSTR: Vážně je dějepis v ohrožení? Kauza edukátorů.

26.4.2023

Ve sporu o ÚSTR je vše přesně naopak, než tvrdí média. Odchod rudých edukátorů z ústavu je možná dobrá věc.

Stalo se tradicí, že boje o přehodnocení doby socialismu se u nás odehrávají na základě vztahu k ÚSTR. Nyní se vedou boje proti novému vedení, které chce ÚSTR navrátit jeho původnímu cíli. Ve středu přinesla média šokující zprávu, že všech 20 zaměstnanců edukačního oddělení ÚSTR – včetně marxistického filosofa Mervarta – dalo protestní výpověď. Měli tím reagovat na nevyslovitelný útlak ze strany ředitele Ladislava Kudrny, jenž jim nechce umožnit, aby školní materiály využívali k mírumilovné propagaci reformního socialismu.

Jejich snahu podpořila už v březnu pokroková veřejnost dvěma peticemi. První petici, „učitelskou“,sepsal Mervartův spolupracovník Milan Ducháček, jenž z čiré skromnosti neuvedl v textu ani ve svém blogu jejich předchozí společné dílo. Druhou, „vědeckou“, mělo podepsat 170 historiků, ale média nikde neuvádějí její plný text, ani ta jména uvedených historiků, ani odkaz na zdroj. Přinesla jen ostře znějící citáty a výzvu senátu, aby Radu a ředitele ÚSTRu vyšetřoval. Podle médií měl prohlášení 170 historiků podepsat mediálně známý historik Michal Stehlík, jenž ale odmítl text poskytnout. Nakonec se mi petici stejně podařilo najít. Nese Název Prohlášení historiků a historiček k dění v ÚSTR a je z 27. 3. 2023. Autoři Michal Stehlík, Pavel Kosatík a Jaroslav Miller v něm žádají senát, aby odvolal Radu ÚSTR.

Útočníci a jejich média
Na ÚSTR útočí široká fronta zneuznaných socialistů, kteří za předchozího vedení Hazdry a Matějky získali na ústavu dobře placené pozice a po změně vedení o ně přišli. Je to skupina mladých socialistů, kteří byli odvoláni společně s madame Muriel Blaive, dále je to novinář Petr Zídek, jenž byl odvolán z postu šéfredaktora časopisu Paměť a dějiny, ale nebyl propuštěn, konečně je to vedoucí edukačního oddělení Čeněk Pýcha. Jeho odvolání označili edukátoři ve své Výzvě za „destrukci vzdělání“. Zatímco stávající vedení ÚSTR nemá na své straně žádná média, novinář Zídek chrlí útoky z celostátního deníku Právo a jeho internetové verze novinky.cz. Zároveň na svém facebooku zveřejňuje pomluvy, které pak přebírají novinky.cz a anarchistický A2larm, kam píše jako expert státem placený anarchista Ondřej Slačálek. Na novinky.cz je autorem všech článků Oldřich Danda, texty ale prozrazují zajímavé shody s tím, co na svém facebooku zveřejňuje Zídek.

Rudý edukátor Mervart a mediální hvězdy
O protestní výpovědi edukátorů z ÚSTR informovaly také novinky.cz. Tentokrát bez jména autora, ale odkaz „ČTK“ neodkazuje na žádnou tiskovou zprávu ČTK, nýbrž na novinky.cz. Takže usuzuji, že autorem je opět Danda, srovnání s Zídkovým facebookem ukazuje, že to opět opsal od něj.

Tyto zprávy bohužel neobsahují nic kritického o současném stavu edukačního oddělení. Učitelská veřejnost vyslovila edukátorům podporu v domnění, že jde pořád o stejně kvalitní tým jako před lety. Tak to ale dávno není. Připadá mi, že na tyto edukátory nepříznivě zapůsobila léta mediální pozornosti, která způsobila, že chystané učebnice nedělají pro školní děti, ale pro média. Tak se asi do nové učebnice soudobých dějin pro 9. třídy dostal nevkusný kreslený vtip „Horáková visí“. Připadá mi, že při tomto kousku autoři asi vážně zapomněli, že to má být učebnice pro děti! Každý, komu jsem ten „vtip“ ukázal, se nad tím s hrůzou zarazil.

Dále je v týmu řada pochybných levicových aktivistů, jako je jistý Bohumil Melichar, jenž je spolupracovníkem anarchistického A2larm.

Pokud chcete posoudit, zda je tento tým důvěryhodným autorem učebnic, tak vezměte v úvahu, že čelným edukátorem je zde agilní propagátor marxismuJan Mervart. Pokud jste si doteď mysleli, že spoluautor knihyRehabilitovat Marxe!a edukátor Mervart z ÚSTR jsou dvě různé osoby, tak nejsou. Je to jeden a týž Jan Mervart, jenž je marxistou zaměstnaným na “Oddělení současné české filosofie“Filozofického ústavu AVČR, přitom filosofii nikdy nestudoval. Teď vidím, že tam má sinekuru i ten anarchista Melichar!

Mervart nějak nechápe, že je jistý rozpor mezi přístupem apologeta marxismu a posláním instituce, která má objektivně zkoumat zločiny páchané ve jménu marxistické ideologie. V té učebnici pro 9. třídy ZŠ fungoval jako odborný poradce.

Z bibliografie a životopisu zjistíte, že Mervart je zasíťovaný s reformním socialistou Michalem Kopečkem z Ústavu pro soudobé dějiny AVČR, s nímž připravil sborníkČechoslovakismus (2019), kam přispěl i výše zmiňovaný objektivní bloger Ducháček. (Viz jeho bibliografie.) Téma Čechoslovakismu propašoval Mervart i do té učebnice pro 9. třídy.

Stejně jako Kopeček i Mervart odmítá „tradiční“ liberální stát a na socialismu odsuzuje jen to, že byl „státní“. Svůj politický ideál vyjádřil v polemické recenzi zaměřené proti politologovi Miroslavu Novákovi, kde žádá: „...takové demokratické uspořádání, jež by přesahovalo tradiční liberální model i sovětskou diktaturu.“ Čili nějaký reformní socialismus uprostřed. A k tomuto utopistickému cíli měly sloužit i materiály produkované edukačním oddělením.

Prohlášení historiků

V textu Prohlášení historiků nalézám trochu rozpor v tvrzení, že je třeba zachovat „kontinuitu“ s přístupem dřívějšího vedení a zároveň se držet „demokratického charakteru politiky dějin“. Tak myslím, že návrat k „demokratickému charakteru“ vysloveně žádá, aby se opustil přístup dřívějšího vedení Hazdra-Matějka. Socialismus je něco jiného než demokracie.