Co všechno byste měli důkladně zvážit před zrušením životní pojistky?

Tagy:  Proč raději nerušit životní pojištění | Kooperativa

Co všechno byste měli důkladně zvážit před zrušením životní pojistky?

Co uděláte, pokud se dostanete do složitější situace a budete nuceni výrazněji ušetřit? Chystáte-li se odpovědět, že se pokusíte snížit své výdaje a začnete u těch méně potřebných, nelze s vaší odpovědí nesouhlasit. Ale pokud by vás snad napadlo, že by mezi kandidáty na zrušení mohla patřit například také položka za životní pojištění, pak byste svou úvahu měli zvážit a přehodnotit. V krizových situacích může totiž právě „životko“ výborně posloužit jako vhodná pojistka proti propadu do ještě hlubší krize.

Zrušení životního pojištěníZrušení životního pojištění

Tady životní pojištění: prosím, nerušit!

Podání žádosti o ukončení pojistné smlouvy představuje snadnou operaci, nicméně předtím, než byste se k tomuto kroku skutečně rozhodli přistoupit, zvažte pečlivě všechna možná rizika.

Zrušení životní pojistky by sice z krátkodobého hlediska mohlo přinést okamžitou úsporu na měsíčních výdajích v řádu stokorun, v dlouhodobém horizontu se však jedná o problematické rozhodnutí, které může přinést nemalé komplikace.

Při ukončení životního pojištění totiž především:

  • ztrácíte pojistnou ochranu,
  • budete muset zpětně dodanit příslušnou částku, pokud jste doposud uplatňovali slevu na dani právě z důvodu sjednaného životního pojištění,
  • přijdete o dosavadní bonusy a zvýhodnění,
  • bude pro vás nejspíše komplikovanější, méně výhodné a dražší, rozhodnete-li se pojištění v budoucnu znovu sjednat, neboť pojišťovna bude muset znovu posuzovat váš zdravotní stav. V úvahu se bere také věk – i ten má dopad na stanovená ceny pojištění.

Jak ušetřit bez zrušení životní pojistky?

Životní pojištění patří po právu k nejrozšířenějším pojistným produktům, neboť se jedná o nástroj, který poskytuje komplexní ochranu pro vás i vaše blízké. V případě potíží s placením pojistného proto raději dejte přednost úpravě parametrů pojištění před jeho úplným zrušením, které by mělo být vždy až tou nejzazší možností. Jedná se totiž o pojistku, u níž s časem její výhodnost narůstá.

Pro radu se můžete vždy obrátit na svého finančního poradce, který vám přiblíží varianty možných řešení. Správně nastavená pojistná smlouva vám totiž například umožní snížit – třeba jen na přechodnou dobu – výši měsíčních splátek:

  • úpravou pokrývaných rizik,
  • zohledněním životního cyklu a stavu,
  • zrušením investiční složky v případě investičního životního pojištění.

V případě takovýchto úprav pojistné smlouvy se vyhnete nutnosti projít si znovu celým procesem vyřizování nové smlouvy. Základní parametry smlouvy – třeba délka jejího trvání – přitom zůstanou zachovány a vy tak nebudete muset řešit ani otázku případného zpětného dodanění v minulosti uplatněných slev na dani. A pokud se vaše finanční situace zase změní, budete moci jednotlivé složky smlouvy v budoucnu vrátit na původní hodnoty.

Článek Co všechno byste měli důkladně zvážit před zrušením životní pojistky? byl publikován 25. dubna 2023 v 00.00 v rubrice Pojištění. Autorem článku je Petra Havlíková. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...