Oddělení hemodialýzy v Přerově má novou úpravnu vody

blank

Novou úpravnu vody a plně automatický systém míchání a distribuce kyselých koncentrátů má nově k dispozici oddělení hemodialýzy Nemocnice AGEL Přerov. Třímilionová investice zajistí špičkovou úroveň pro pacienty s onemocněním ledvin a také ekonomičtější, ekologičtější řešení pro nemocnici a nižší zátěž personálu. Uvedly to Regiony 24.

„Zatímco zdravý člověk přijde do styku asi se 14 litry tekutin týdně, a jeho zdravé ledviny jsou schopné vyloučit případné škodlivé látky, organismus pacienta se selháním ledvin je při dialyzační terapii vystaven až 450 litrům dialyzačního roztoku týdně a jeho nemocné ledviny nejsou schopny případné nežádoucí látky z organismu vyloučit. To je důvodem, proč musí mít voda použitá k přípravě dialyzačního roztoku mnohonásobně vyšší kvalitu než voda pitná,“ vysvětluje primář hemodialyzačního oddělení Nemocnice AGEL Přerov Pavel Hejduk.

Voda bez chemických látek

Úpravna vody díky systému různých filtrů, změkčovače a reverzní osmózy vytváří vodu, která je zbavena látek chemické či dokonce biologické povahy. „Takto upravená voda pak slouží k výrobě dialyzačního roztoku přidáním některých iontů, hydrogenuhličitanu a případně glukózy,“ doplňuje Hejduk.

Novinkou na oddělení je také automatický systém centrálního míchání kyselých hemodialyzačních roztoků. „Dosud se kyselé koncentráty musely ručně roznášet k jednotlivým dialyzačním přístrojům v plastových vacích a po dialýze často zůstávaly zbytky roztoků, které jsme museli vylévat. Díky nově pořízené technologii se tomuto plýtvání s roztoky zamezí, a navíc se ušetří čas i energie personálu při manipulaci s vaky. A navíc významně ubyde zdravotnického odpadu,“ uzavírá Hejduk.

Středisko poskytuje péči pacientům s chronickým i akutním selháním ledvin a pacientům s dalším stavy, které vyžadují léčbu eliminačními metodami. Největší část nefrologické péče tvoří chronická hemodialyzační léčba, která je poskytována pacientům s nezvratným selháním ledvin.

Zdroj: Regiony 24

Scroll to Top