Vladimir Putin

Vladimir Putin | foto: AP

Zášť a touha po pomstě. Putin se rozhodl zaútočit na Ukrajinu rok před invazí

  • 74
Ruský prezident Vladimir Putin údajně rozhodl o válce již rok před invazí. Za jeho nařízením zahájit útok na Ukrajinu stála podle vyšetřování nezávislého zpravodajského portálu osobní zášť a touha po pomstě.

Nezávislé ruské zpravodajské médium Vjorstka, které bylo založeno krátce po začátku konfliktu, zveřejnilo hloubkovou analýzu s názvem „Jak Putin začal nenávidět Ukrajinu“, která cituje bývalé i současné úředníky ruských a ukrajinských vlád.

Kremelský reportér Ilya Zhegulev napsal, že loajální Putinův spojenec Viktor Medvedčuk je hlavním aktérem takzvané „speciální vojenské operace“ ruského lídra, a že se Putin rozhodl zaútočit na Kyjev již během února až března roku 2021.

„Všichni z toho šíleli.“ Jak Putin zpackal invazi a odmítl přiznat chybu

V témže roce totiž ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj podepsal dekret, který sankcionoval tři televizní stanice přidružené k Medvedčukovi, a zastavil jim tak vysílání. Pro Putina to byla údajně „poslední kapka“, píše web Newsweek.

Speciální operace Medvedčuk

„V únoru 2021 byla provedena speciální operace, jejímž účelem bylo zneškodnit Medvedčuka,“ uvedl portál s tím, že sankce se vztahovaly na stanice 112 Ukrajina, NewsOne, ZIK a jejich majitele, Medvedčukova spolupracovníka Tarase Kozaka.

Podle ukrajinského Centra pro boj proti korupci byl sice Kozak oficiálním vlastníkem těchto televizních kanálů, ale jejich skutečným majitelem byl právě Medvedčuk.

Všechny Putinovy předválečné plány a sliby se proměnily ve smrt a zkázu

Zelenskyj tehdy řekl, že televizní stanice prováděly protiukrajinskou propagandu a zasahovaly do procesu integrace země do Evropské unie.

Tyto sankce se tak osobně dotkly Medvedčuka, který byl společně se svou ženou vyšetřován v březnu 2021 bezpečnostní službou Ukrajiny ohledně podezření z financování terorismu.

Poslední kapka pro Putina

Viktor Medvedčuk

Prokremelský ukrajinský oligarcha, který byl propuštěn Kyjevem při výměně vězňů s Ruskem v září 2022. Osmašedesátiletý muž má úzké vazby s Putinem, šéf Kremlu je kmotr jeho nejmladší dcery. Medvedčuk je také bývalý vůdce proruské opoziční strany na Ukrajině, a byl zadržen v dubnu 2022 ukrajinskou státní bezpečnostní službou SBU poté, co uprchl z domácího vězení, kde čekal na soud kvůli obvinění z vlastizrady. Kyjev ho zbavil ukrajinského občanství.

Tři zdroje blízké Putinovi potvrdily, že tento vývoj byl poslední kapkou při jeho rozhodování o přípravě zahájení invaze na Ukrajinu, a že se již nebude uchylovat k nástrojům „měkké síly“.

Sám Medvedčuk údajně ovlivnil ruského prezidenta k invazi na Ukrajinu tím, že mu pravidelně vyprávěl o proruských náladách na Ukrajině. „Mluvil o tom, že je Ukrajina slabá a loajání, hloupě však uvedl Putina v omyl,“ uvedl zdroj blízký prezidentské administrativě.

Kreml Medvedčukova slova nezpochybnil. „Místo toho, aby dělali závěry o adekvátnosti obdržených informací, tak jim zášť a hněv zatemnily oči,“ doplnil zdroj.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video