InzerujTEĎ

 
 
 

Kdy a kam

  • Cestujme s Fireflies

    pondělí 6.5 18:00 - Světlušky Tábor

  • Vzpomínkový akt k osvobození města

    pondělí 6.5 15:00 - MěKS Vimperk

Zobrazit všechny události
 
 
 
 

Letní a zimní čas

V roce 2018 skončila v EU debata o letním a zimním času. Každý stát se má zařídit podle svého. Téma se odsunulo do pozadí, momentálně není na stole. Co vyhovuje vám?

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Na básníka, hudebníka a cestovatele Lumíra Slabého vzpomínali na nábřeží Jordánu jeho přátelé a známí

 Autor: Eva Výborná

    Autor: Eva Výborná

TÁBOR – Na konci táborské Vančurovy ulice u Jordánu bylo ve středu 26. dubna v podvečer rušno. Poblíž pamětní desky se sešlo na padesát lidí. Připomínali si básníka, hudebníka a cestovatele Lumíra Slabého, který před čtyřmi lety podlehl zákeřné nemoci. Členové kapely Starý psi a mladý kočky zahráli Slabého píseň Muezin. Pak Pavla Kohelová přednesla báseň ze sbírky Lumíra Slabého. „Zahajujeme exteriérovou výstavu, která se nachází na nábřeží Jordánu pod botanickou zahradou. Jsou tu otisky básní z poslední Lumírovy sbírky V prostoru nad hvězdami. Hlavním strůjcem a autorem výstavy je akademický malíř Teodor Buzu. Doprovodil pět Lumírových básnických sbírek svými akvarely.

Kdo sbírku V prostoru nad hvězdami ještě nemá, dostane ji pak v trafostanici," uvedl jeden z organizátorů akce fotograf a publicista David Peltán.

„Lumír byl radostný člověk, i když to tak na první pohled nevypadalo. Lumír nám všem svou tvorbou zanechal radost ze života, radost z lásky, radost z radosti a radost z tvoření. Sám vím, že radost z tvoření a samotná tvorba pomáhá člověku překonat temnotu. Jsem velmi rád, že jsem mohl být u zrodu Lumírových posledních pěti sbírek. Jsem rád, že jsem mohl trošku přispět k tomu, aby Lumírovo dílo žilo dál," popsal Teodor Buzu.

Andrea Koblasová ze sdružení Fest 2004, která výstavu iniciovala, řekla: „Je skvělé, že Lumír nás spojoval a spojovat bude i nadále." „S realizací výstavy pomohlo město Tábor," zmínil David Peltán. „Za město mohu říci, že inspirací pro nás byla loňská výstava o Jordánu u Jordánu. Byla pozitivně vnímaná. Přišli jsme na to, že tu na nábřeží máme další úžasný výstavní prostor. Kolem Jordánu projde spousta lidí, tak by výstavní prostor měl fungovat," uvedla Radka Šimková z táborského odboru kultury.

Z Valašského Meziříčí přijela písničkářka Lucie Redlová. Po ní vystoupil také písničkář a cestovatel Jan Řepka.

„Chceme Lumírův odkaz udržovat dál a také se radovat ze života jako se radoval Lumír. Chceme pořádat další akce, které děláme jako dobrovolníci," dodal David Peltán.

Teodor Buzu návštěvníkům vernisáže pod širým nebem po cestě směrem k trafostanici okomentoval jednotlivá stanoviště velkoformátových panelů.

V trafostanici pokračoval hudebně-literární program. Jednu z básní přednesl také David Peltán, který na Lumíra Slabého zavzpomínal: „Lumíra jsem znal od dětství. Často k nám chodil. Znal se s mojí babičkou, protože spolu pracovali v bance."

Exteriérová výstava bude nábřeží Jordánu zdobit do 31. října.

Diskuse k článku - napište váš názor
 

Další zprávy z regionu

 
 

Diskuse ke článku

Zbývá znaků: 1200
 
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace