Ranní check: V USA se těží víc ropy než za vlády Trumpa, zadlužená společnost Saunia míří do Vídně

Těžba ropy, ilustrační foto

Těžba ropy, ilustrační foto Zdroj: Profimedia

Dobré ráno! Je 117. den roku, svátek má Jaroslav. V tento den byla roku 1939 v Praze jmenována nová protektorátní vláda v čele s generálem Eliášem.

Přečtěte si nejdůležitější zprávy posledních hodin.

Biden slíbil miliardy na zelenou transformaci, ropy se ale těží více než za Trumpa

Americký prezident Joe Biden tento týden ohlásil, že se bude v roce 2024 ucházet o znovuzvolení, a požádal o možnost dokončit svou práci. Jednou z jeho priorit je energetická transformace, jež však zatím budí spíše rozpaky. Šéf Bílého domu sice postrašil Evropu velkými subvencemi, které chce nalít do zelených technologií, konkrétní pravidla ale váznou. Vzhledem k válce na Ukrajině a sporům s kartelem OPEC mají Spojené státy letos nakročeno k rekordní těžbě ropy, což zalarmovalo ekology.

Druhou nejdražší doménu v historii Česka koupil krypto startup

Přes 10 milionů korun zaplatil za doménu Tent.com nový startup, který se zaměřuje na platby kryptoměnami. Podle zakladatele projektu Davida Tacla se jednalo o jeden z pěti posledních krátkých významových názvů na globálním trhu. „Chceme být mezinárodní a tomu musela odpovídat i naše doména,“ vysvětluje Tacl. Prvenství za nejdražší tuzemskou doménu si i nadále drží vyhledávač letenek Kiwi, v roce 2016 za ni jeho majitel zaplatil přes 19 milionů korun.

Saunia zadlužená na všech frontách jde do Vídně. V zádech má peníze velmoci koupelen Siko

Smrští dalších bondů drobným investorům hodlá známý hráč českého saunového byznysu a dluhopisového trhu v jedné osobě financovat expanzi do rakouské metropole. Firma Saunia, která měla podle posledních dostupných výkazů v polovině roku 2021 přes 300 milionů korun nakumulovaných ztrát a bezmála půl miliardy korun dluhů, zároveň tvrdí, že má za sebou nejlepší sezonu v historii. Saunii, kterou drží nad vodou mimo jiné i peníze lídra tuzemského trhu s koupelnovým vybavením Siko, přitom dohání dramatický růst úrokových sazeb.

Bartoš sliboval miliardy pro uprchlíky, obce získaly zlomek. Ukrajincům hrozí bezdomovectví

Nejdřív „rychlých“ 860 milionů ze státního rozpočtu, pak 25 miliard korun vyjednaných evropskými komisaři. Velké plány pirátského ministra pro místní rozvoj Ivana Bartoše, který na počátku ruské invaze sliboval nemalé peníze na výstavbu bytů pro ukrajinské uprchlíky a podporu jejich ubytování, se nenaplnily. Podle dat neziskové společnosti Člověk v tísni mezitím hrozí uprchlíkům bezdomovectví.

Stane se dnes:

  • Začne vysílat celoplošná televize A 11
  • Německé odbory Verdi po sérii výstražných stávek zahajují další kolo jednání (do 28. dubna) se svazem společností, které zajišťují letištní kontroly (BDLS)
  • Pořadatelé britských literárních cen Baillie Gifford vyhlásí nejlepší knihu čtvrtstoletí
  • Na novém letišti Varšava-Radom se večer očekává první letadlo