Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Tajemství dronu zříceného u Moskvy: Atentát na Putina!? Nesl 17 kilogramů výbušnin

Autor: Petr Macek, trm - 
27. dubna 2023
10:44

Ukrajinský dron, který se na konci minulého týdne zřítil nedaleko Moskvy, byl původně určený k atentátu na ruského prezidenta Vladimira Putina. Přestože pokus o atentát nevyšel, ruské úřady jej tají, píše německý BILD.

Nejmodernější ukrajinský kamikadze dron UJ-22 vzlétl v neděli odpoledne směrem k Moskvě. Namířeno měl do průmyslového areálu v Rudněvu, kde se údajně chystala Putinova návštěva. Zřejmě kvůli nedostatku paliva se stroj zřítil asi 30 kilometrů od Moskvy.

Německý deník se odvolává mimo jiné na svědectví aktivisty Jurije Romaněnka, který má blízko k ukrajinským tajným službám. „Minulý týden naši zpravodajští důstojníci obdrželi informace o Putinově cestě do průmyslového parku v Rudněvu. V souladu s tím vzlétl náš kamikadze dron, který proletěl celou protivzdušnou obranou Ruské federace a zřítil se nedaleko průmyslového parku,“ uvedl podle listu aktivista.

Několik soukromých ruských médií informovalo o havárii dronu UJ-22 poblíž vesnice Voroskogo východně od Moskvy. Místo havárie je asi 20 kilometrů východně od průmyslového parku Rudněvo. Podle médií nesl dron 30 bloků výbušniny C4, tedy asi 17 kilogramů.  

Otazníky kolem Putinovy návštěvy

O tom, že se Putin chystá do průmyslového parku, informoval v neděli ráno osobní kremelský zpravodaj Pavel Zarubin. Neupřesnil ale termín návštěvy.

Na ruských sociálních sítích se v neděli objevily fotografie z areálu Rudněvo, na kterých je vidět šedý trávník před hlavní budovou, který byl nastříkán zelenou barvou. Úpravy míst, kam jezdí Putin, nejsou nijak výjimečné. Propaganda si zakládá na tom, aby ukazovala „prosperující Rusko“.  

Není však jasné, zda chtěl prezident průmyslový park navštívit v neděli, nebo až v pondělí – z bezpečnostních důvodů se Putinovy ​​návštěvy často konají v jiné dny, než jsou ohlášeny. V Rudněvu dosud zřejmě nebyl vůbec. Putin tam zřejmě dodnes nebyl. „Ruský prezident Vladimir Putin pracuje v Kremlu. Hlava státu nechystá žádné velké veřejné akce,“ řekl mluvčí Dmitrij Peskov.   

Zabít Putina dronem je podle expertů prakticky nemožné. „Je jasné, že přesný zásah proti ruské hlavě státu dronem kamikadze je téměř nemožná akce. Ale samotný fakt, že by se takový dron dostal na místo, kde Putin plánuje zůstat, je pro ruského diktátora facka,“ tvrdí pro BILD ukrajinský expert Sergej Sumlenny. Aktivista Jurij Romaněnko, který se veřejně přihlásil k odpovědnosti za ukrajinský útok, na twitteru napsal: „Putine, jsme vám stále blíž.“

12:14
Dnes

„Aktuálně neexistují žádné předpoklady pro jednání, protože všichni dobře znají stanovisko Ukrajiny neakceptovat jakékoliv rozhovory. Proto speciální vojenská operace pokračuje,“ řekl Putinův mluvčí Dmitrij Peskov. Připomněl, že Rusové a Ukrajinci při jednáních v Istanbulu už před dvěma lety dohodli mírovou smlouvu. Dokument byl podle něj fakticky parafován, ale Kyjev odmítl smlouvu dotáhnout do konce kvůli „přímému nátlaku Londýna“.

Mluvčí Kremlu dal před dvěma týdny najevo, že případná jednání o míru s Ukrajinou by musela přihlížet k tomu, že Rusko za této války připojilo ke svému území další čtyři ukrajinské oblasti, po poloostrově Krym anektovaném už před deseti lety. I tehdy mluvčí ruského prezidenta před novináři připustil, že necítí žádnou ochotu Kyjeva jednat s Moskvou.

11:15
Dnes

Ve Lvovské oblasti na západě Ukrajiny ruské střely zasáhly dva objekty kritické energetické infrastruktury, ve kterých vypukl požár, uvedl list Ukrajinska pravda s odvoláním na regionální úřady. Útok si podle nich nevyžádal mrtvé ani zraněné, ani nepoškodil bytový fond. Odpojení od sítě zatím není nutné, ale oblastní správa žádá občany, aby v době mezi 19:00 a 22:00 (18:00 až 21:00 SELČ) nezapínali přístroje s velkým odběrem elektřiny.

Ruské rakety mířily na energetické objekty i v Dněpropetrovské a Ivano-Frankivské oblasti, uvedl s odkazem na ministra energetiky Hermana Haluščenka server RBK-Ukrajina. „Je poškozeno zařízení. Na jednom z objektů byl zraněn náčelník směny,“ řekl ministr.

Rusové útočili na čtyři tepelné elektrárny společnosti DTEK, které vážně poškodili, dodal server s odvoláním na prohlášení společnosti. Energetici pracují na odstranění škod. Od začátku války to byl podle tvrzení Ukrajinců už 170. útok na elektrárny DTEK. Terčem se stala i plynárenská zařízení, nikdo ale nebyl zraněn, útok ani nenarušil poskytování služeb odběratelům. Škody se odstraňují, uvedla plynárenská společnost Naftohaz.

10:14
Dnes

Soud v Chabarovsku na ruském Dálném východě poslal novináře ruské verze časopisu Forbes Sergeje Mingazova do domácího vězení. V pátek byl zadržen kvůli podezření z šíření falešných zpráv o ruské armádě. Důvodem je podle novinářova právníka sdílení zpráv, podle kterých ruští vojáci vraždili v ukrajinském městě Buča civilisty. Rusové opakovaně tvrdí, že za masakr v Buči z roku 2022 nejsou odpovědní.

Mingazov byl po zatčení umístěn do vazební věznice v Chabarovsku. Při domovní prohlídce mu vyšetřovatelé zabavili počítač a telefon, stejně jako vybavení jeho manželky a dětí. Forbes uvedl, že se mu novináře nepodařilo kontaktovat.

Zobrazit celý online

Video  Luxusní život Putina: Rozlehlé sídlo u moře i toaleta ze zlata  - palace.navalny.com, reuters ,aip
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa