Články / Seriály / / 10+1

10 + 1 = Jason Lindner

10 + 1 = Jason Lindner

redakce | Články / Seriály / / 10+1 | 27.04.2023

Pianista Jason Lindner je stálicí newyorské jazzové scény. Učil se u Barryho Harrise nebo Chrise Andersona, doprovází taková jména, jakými jsou s Claudia Acuña, Meshell Ndegeocello nebo Avishai Cohen, rovněž hraje se svými kapelami AB Aetero Trio, Now Vs. Now nebo Progress Report, aranžuje pro hvězdy formátu Lauryn Hill nebo Chick Corea. Na tuzemských pódiích jsme se s ním mohli rovněž setkat v různých sestavách, aktuálně jej můžete slyšet na akci JazzFestBrno, kde bude doprovázet Donnyho McCasslina. Níže nám naservíroval své nejoblíbenější skladby.

Bulgarian State Television Choir –⁠ Stani Mi, Maytcho
Prvně jsem to zaslechl na párty během své první cesty do Evropy, do Paříže. Nikdy předtím jsem neslyšel takový zvuk. Otevřel mi mysl i srdce.



Arca –⁠ Alive
Tak emocionální, vizuální, tak fyzické, je to jako vyjádření biologické existence prostřednictvím zvuku. Chovám velkou lásku a respekt k Arce, je pro mě jednou z největších umělkyň naší doby.



Jlin –⁠ Black Origami
Jlin není jen producentka taneční hudby, ona je skutečná skladatelka, průzkumnice nových cest. Tenhle track je jako panter sledující kořist těsně před útokem, jako napětí šípu těsně před vystřelením. Její rytmická produkce obecně je bláznivá. Svou komplexností nezastiňuje feeling a groove a melodické linky jsou tak… nemocné!



Oumou Sangaré –⁠ Baba
Pamatuju si, jak jsem tuhle skladbu a celou desku slyšel poprvé. Můj kamarád se právě vrátil z Mali s hromadou kazet a řekl: Koukni na to! Oumou Sangaré jsem pak potkal na jednom festivalu a byla moc milá. V Mali je důležitou a respektovanou ženou nejen kvůli hudbě, ale i díky aktivismu a obchodnímu citu. Pee Wee Ellis je taky neuvěřitelný, tady hraje a aranžuje sekci lesních rohů.



Giraldo Piloto & Klimax –⁠ Fidelidad
Kdysi jsem to slyšel na párty u svých kubánských přátel v Harlemu a když začala basová linka kolem času 2:57, musel jsem si zvednout čelist z podlahy. Dlouho jsem tu písničku studoval. Je v ní všechno, je to komplexní příběh, který se odvíjí s každou jednotlivou částí.



Maleem Mahmoud Ghania with Pharoah Sanders –⁠ The Trance of Seven Colors
Tohle je dar! Hudební setkání mistrů duchovní hudby Mahmouda Ghanie a Pharoaha Sanderse, které se stane jednou za život. Miluju hluboký zvuk guembri. Tahle nahrávka povznáší mého ducha.



Chris Anderson –⁠ The Folks Who Live on the Hill
Nikdy jsem nepotkal hudebníka s lepší schopností naslouchat a cítit. Chris byl jedním z mých učitelů a naboural moji představu o tom, čím může být hraní na klavír. Viděl jsem, jak dohnal lidi k slzám, včetně mě.



Umm Kulthum –⁠ Enta Omri (live)
Epické. Epické. Epické. Legendární. Grandiózní. Když jsem to slyšel, změnilo mě to.



Machine Girl –⁠ うずまき
Uzumaki znamená spirála a předpokládám, že jde o odkaz na japonskou hororovou manga sérii, kterou nás obdařil Džundži Itó. Tak moc je toho v téhle surrealistické, humorné, bolestné, rozsáhlé, syrové skladbě. Machine Girl jsou jedni z mých nejoblíbenějších a nejinspirativnějších umělců v NYC, undergroundová experimentální elektronická hardcore komunita.



Alice Coltrane –⁠ Affinity (Live)
Připravte se na cestu časem s tímhle živákem z roku 1978, dostanete se na naprosto extatické místo, kde spolu hrají Alice Coltrane, Roy Haynes a Reggie Workman. Alice byla jednou z klavíristek, která mě přiměla úplně přehodnotit můj přístup k nástroji, její hra na varhany zas ovlivnila způsob, jakým jsem hrál na syntezátor. Cítil jsem zvláštní propojení, když jsem hrál s jedním z největších bubeníků historie, Royem Haynesem.



Guilty pleasure:
1 (feat. umru, Himera & trndytrndy)
Objevil jsem to v playlistu Little Snake a jsem tím posedlý.

Info

Jason Lindner (us)
Facebook

živě: JazzFestBrno: Donny McCaslin feat. Jason Lindner, Jonathan Maron & Zach Danziger (us)
8. 5. 2023 19:30
CED – Divadlo Husa na provázku, Brno
web festivalu

foto © se svolením JazzFestBrno

Komentáře

Pro možnost psaní komentářů se přihlašte nebo zaregistrujte.

Relevantní články

10+1 = Lukáš Polák

redakce 11.02.2024

Lukáše můžete znát z kapel Orient nebo Ginger Wizard & Peter Jacksons. Také je součástí nahrávacího studia Tropical Cell. Lásky, nejoblíbenější kapela a guilty pleasure?

10 + 1 = Ale Hop

redakce 26.10.2023

Co všechno peruánskou rodačku Alejandra Cárdenas Pacheco inspirovalo? Můžete vidět a slyšet na Le Guess Who?, nebo taky za pár dní v Punctu.

10 + 1 = Felix Bushe (Gengahr)

redakce 13.10.2023

"Znát a milovat album Raw Power od The Stooges bylo součástí mé identity, když jsem začínal hrát ve vlastních kapelách," říká zpěvák Felix Bushe. Zítra živě.

7 + 3 + 1 = Adam Dragun

redakce 02.10.2023

Sedm divadelních vzpomínek, které jsou pro Adama zásadní, tři tipy, co v nejbližší době vidět v Praze, a jedno guilty pleasure!

10 + 1 = Martyyna

redakce 15.09.2023

"Nedávno jsem si uvědomila, že hudba kterou jsem poslouchala jako teenager hluboko uvnitř mě zakotvila a podvědomě inspiruje mou dnešní produkci," říká Martyyna. Lunchmeat volá.

10 + 1 = Freddy Ruppert

redakce 04.08.2023

Jako první pod hlavičkou nového projektu Ávéčko vystoupil americký hudebník a umělec Freddy Ruppert. Giallo, giallo a zase giallo!

10+1 = Micha Zaat (Tramhaus)

redakce 15.07.2023

Micha Zaat ze skupiny Tramhaus pootevřel dveře do světa písní, které ho formovaly. Za čtyři dny na Colours nebo den na to v pražském klubu Underdogs’!

10 + 1 = Obscene Extreme Festival 2023

redakce 25.06.2023

Na co nás pozve Čurby v rámci letošního ročníku Obscene Extreme? Jedenáct jmen přímo od srdíčka! A to bije velmi rychle.

10 + 1 = Emilija Đorđević (Koikoi)

redakce 21.05.2023

Koikoi pocházejí z různých prostředí, ale mají společný cíl, totiž dělat hudbu propojující underground a mainstream.

10 + 1 = Joost van Dijck (My Baby)

redakce 24.04.2023

O své nejoblíbenějších songy se s námi podělil bubeník psychedelicko blues-tranceové skupiny My Baby, Joost van Dijck.

Offtopic

Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Souhlasím Další informace