Miroslav Horák
27. dubna 2023 • 14:55

MS do 18 let: USA - Česko 4:1. Americká krása ukázala Čechům, kde je elita

Vstoupit do diskuse
7
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

S pocitem, že proti soupeři hráli celou dobu oslabení, končí mladí hráči na šampionátu do 18 let. Tým největších talentů v zemi narazil na americkou ódu na hokej, byť výsledek o tom až tak nehovoří. Soubor kouče Jakuba Petra v Basileji padl ve čtvrtfinále s USA 1:4 a poosmé v řadě se z podniku vrací bez medaile. Na střely favorit vyhrál 52:12. Od stříbra party kolem Davida Pastrňáka a Jakuba Vrány uplynulo devět let.



K potvrzení obrovského rozdílu mezi úrovní předváděného hokeje obou zemí postačila první minuta. Hned po buly Američané zapnuli nevídaný kolotoč, z nějž se Češi vyprostili jen na kratičké časové úseky. Ta rychlost, zručnost, souhra, automatismy… Přitom vše tak přirozené, ladné.

Pokud považujete přesilovku 5 na 5 za logický nesmysl, pak sice máte pravdu, ale podívejte se na záznam duelu, v němž se kompletní česká formace úzkostlivě brání dobývací náladě mladé zámořské šlechty. V pěti hráčích namačkaná do boxu před svým brankářem Hrabalem. Gólman Augustine mezitím mohl počítat diváky polední bitvy v málo zaplněné hale.

Svěřenci Jakuba Petra na turnaji učinili jasné poznání: elitní svět je jinde. Američané dokonce v odlišné dimenzi, hokeji se snad učí na jiné planetě. Ačkoli Češi s nimi uhráli dosud nejpřijatelnější výsledek ze všech, obvyklý hodnotící výstup o statečném kladení odporu není na místě. Nehledě na snižující trefu Dominika Petra 1:2, která obra spíš povzbudila k drtivému finiši.

Největší favorit šampionátu si vedl dominantně, puk soupeři půjčoval jen na okamžiky. Paradoxní je, že i tak si zejména Eduard Šalé vytvořil dvě, tři slibné šance. Ovšem ani se svými nejlepšími úmysly na gólmana Augustina nevyzrál. Stejně jako Jiří Felcman. Povedlo se to až Petrovi juniorovi. Drzý sen o prodloužení však trval pouhé tři minuty.

Po loňské účasti v semifinále Češi učinili krok zpět.

české play off na MS U18

2022 – čtvrtfinále: Švýcarsko 8:0, semifinále: USA 1:6, o bronz: Finsko 1:4

2021 – čtvrtfinále: Kanada 3:10

2019 – čtvrtfinále: Švédsko 2:4

2018 – čtvrtfinále: Kanada 2:1, semifinále: USA 1:4, o bronz: Švédsko 2:5

2017 – čtvrtfinále: Finsko 5:6p

2016 – čtvrtfinále: USA 0:8

2015 – čtvrtfinále: USA 2:7

2014 – čtvrtfinále: Rusko 3:2, semifinále: Kanada 4:3, finále: USA 2:5

Góly

Domácí: 12:54. Smith, 29:07. Leonard, 54:07. Nelson, 55:03. Vote

Hosté: 50:46. Petr

Sestavy

Domácí: Augustine (Musser) – Schulz (C), Minnetian, P. Fischer, Buium, Fortescue, Hutson, Cleveland – Smith, Perreault, Leonard (A) – Terrance, Fine, Moore (A) – Vote, Hagens, Eiserman – Nelson, Hendrickson, Guzzo – Slaggert.

Hosté: Hrabal (Dybal) – Jiříček, Dvořák (C), Kočí, Matějíček, Vochvest, Eichler, Skok – Šalé (A), Felcman, Štancl – Csabi, Židlický, Petr (A) – Fábry, Holinka, Šimek – Jecho, Hradec, Kučera – Adámek.

Rozhodčí

D. Cadieux, L. Kohlmueller – T. Nordlander, S. Riecken

Stadion

St. Jakob Arena, Basilej (Švýcarsko)

Návštěva

654 diváků

Vstoupit do diskuse
7

Mistrovství světa v hokeji ONLINE

Program Nominace Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20

Mistrovství světa v hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * MS v hokeji žen

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud