Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Papež František přijal ukrajinského premiéra Denise Šmyhala

Zdroj:cirkev.czcirkev.cz
Rubrika: Hlavní zprávy,Vatikán a zahraničí
Datum publikace27. 4. 2023, 15.37
TiskTisk

Ve čtvrtek 27. dubna 2023 přijal papež František na audienci ve Vatikánu ukrajinského premiéra Denise Šmyhala, který se později setkal se státním sekretářem Svatého stolce kardinálem Pietrem Parolinem v doprovodu arcibiskupa Paula Richarda Gallaghera, sekretáře pro vztahy se státy.

image:Image 29/source/orig/28759_ukrajina-premier.jpeg
Foto: Vatican Media

Podle tiskové sdělení Svatého stolce trval rozhovor papeže Františka s ukrajinským premiérem přibližně 30 minut, po něm došlo k představení delegace a výměně darů. Papež František věnoval bronzový odlitek znázorňující vyrůstající květinu s nápisem: "Mír je křehký květ", dále speciální vydání letošního Poselství ke Světovému dni míru, Dokument o všeobecném bratrství, fotoalbum z modlitby za svět postižený pandemií, která se konala 27. března 2020, a výtisk knihy "Encyklika o míru na Ukrajině", která obsahuje všechna vyjádření Svatého otce k válce během prvních devíti měsíců po rozsáhlé ruské invazi. Denys Šmyhal představil reprodukci slavného Borodjanského kohouta, dekorativního výrobku vasylkovské majolikové továrny, který se stal symbolem rezistence ukrajinského národa, a fotoalbum ilustrující válku na Ukrajině.

Tiskové sdělení Svatého stolce informovalo, že během upřímných rozhovorů, které se konaly na Státním sekretariátu, byly projednány různé otázky související s válkou na Ukrajině, přičemž zvláštní pozornost byla věnována humanitárním aspektům a úsilí o obnovení míru. Ve stejném kontextu byly projednány také různé otázky života a činnosti církví v zemi.

Na tiskové konferenci, krátce po setkání ve Vatikánu, premiér Šmyhal uvedl:
“Pokud jde o dnešní setkání s Jeho Svatostí ve Vatikánu, diskutovali jsme o mírových scénářích a o možných způsobech, jak může Svatý otec i Svatý stolec pomoci při realizaci všech fází mírové formule ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Požádal jsem Jeho Svatost, aby pomohl přivést domů ukrajinské děti, které jsou zadržovány, zatýkány a deportovány do Ruska zločinným způsobem. Pozval jsem také Svatého otce, aby osobně Ukrajinu navštívil.”

Focusy

Papež František Válka na Ukrajině

Mohlo by vás zajímat

image:Image Žijeme v době papeže Františka
Žijeme v době papeže Františka Michal Altrichter
Cena: 315 Kč
image:Image Wake up! (CD)
Wake up! (CD) papež František
Cena: 260 Kč
image:Image U stolu s papežem Františkem
U stolu s papežem Františkem Roberto Alborghetti
Cena: 404 Kč
image:Image Laudate Deum
Laudate Deum papež František
Cena: 89 Kč

Související články

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou