InzerujTEĎ

 
 
 

Kdy a kam

  • Listování: Než natáhnu brka

    Úterý 16.4 17:00 - Městská knihovna v Milevsku

  • Toulky za poznáním - Z hlubin oceánu na Azorské ostrovy

    Úterý 16.4 18:00 - Dům kultury Milevsko

Zobrazit všechny události
 
 
 
 

Letní a zimní čas

V roce 2018 skončila v EU debata o letním a zimním času. Každý stát se má zařídit podle svého. Téma se odsunulo do pozadí, momentálně není na stole. Co vyhovuje vám?

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Rušení poboček pošty přišlo na přetřes i na hradeckém zastupitelstvu. Pošta trvá na svém a zachová jen jednu v centru

Jediná pobočka pošty, která v Jindřichově Hradci zůstane, se nachází v Husově ulici v centru města. , Autor: Lucie Váchová

Jediná pobočka pošty, která v Jindřichově Hradci zůstane, se nachází v Husově ulici v centru města.     Autor: Lucie Váchová

JINDŘICHŮV HRADEC – Tak jako většina ostatních měst obdržel i Jindřichův Hradec 31. března letošního roku rozhodnutí České pošty o rušení tří poboček ve městě. Zachovat chce jen tu v Husově ulici v historickém centru města, vedle městského úřadu. Vedení města vyvolalo osobní jednání s regionální manažerkou firmy, které se konalo minulý pátek. S výsledky jednání starosta zastupitele seznámil na středečním jednání.

„Regionální manažerka nám sdělila, že rozhodnutí pošty je konečné. Ze čtyř poboček tedy zůstane funkční jen jedna, a to v Husově ulici. Předložila nám analytický souhrn, který ukazuje klesající počet využívaných služeb. Dostupnost vyhodnotili z toho, jak jezdí naše městská doprava a také z možnosti přijít k pobočce pěšky," zmínil starosta Jindřichova Hradce Michal Kozár (ANO 2011).

Jednání sice bylo podle starosty věcné, ale námitky, které vznesl, nebyly akceptovány. „Poukazoval jsem na to, že geografickým středem města je spíše rybník Vajgar, než samotné historické centrum. Na druhé straně máme sídliště, kde žije přibližně šest a půl tisíce obyvatel a pošta by tam pro ně měla být dostupná. Bohužel jsem se nesetkal s pochopením," posteskl si starosta.

Provoz má od 1. července ukončit pobočka České pošty na sídlišti Vajgar, Hvězdárna i v Jarošovské ulici. „Požadoval jsem také ekonomické údaje k jednotlivým pobočkám, kolik stojí jejich provoz, a také údaje na personální náklady, abychom si mohli udělat propočet, kdybychom chtěli jít například do programu Pošta Partner nebo Partner plus. Zatím tyto údaje ale nemáme, takže je to vše jenom teorie," připomněl starosta.

Radní Jana Burianová (Nezávislí Pro Hradec) ocenila snahu města o změnu rozhodnutí České pošty. Vyzvala ale zastupitele a senátora Jaroslava Chalupského (Hradec srdcem a rozumem), zda v rámci své funkce a kompetence vyvolal také nějakou aktivitu, která by vedla ke stejnému cíli.

„My jsme to okamžitě řešili v senátním výboru pro územní rozvoj, veřejnou správu a životní prostředí. Součástí usnesení, které jsme k tomu přijali, byl apel, o který se pokusil i pan starosta. Apel na to, aby docházelo ke komunikaci, než se udělá nějaké rozhodnutí. A aby rozhodnutí byla konzultována především s těmi, kterých se to přímo týká, a to jsou obce, starostové, primátoři. Obecně jsme pak konstatovali, že rozhodnutí by měla být hospodárná a efektivní. Co ale bude výsledkem, to momentálně nemůžu říct," zmínil senátor Chalupský.

Do diskuse se zapojil i zastupitel Jiří Plucar (SPD). „Premiér prohlásil, že jsou první vláda, která našla odvahu provést reorganizaci pošt. Myslím si, že je to likvidace, alespoň v Jindřichově Hradci. V roce 2022 byla ztráta pošty 1,7 miliardy korun. Nejde tedy o to něco rušit, ale spíše sjednat pořádek. To se týká státu, Senátu a Parlamentu. Pokud jde o Jindřichův Hradec, tak tam bych chtěl všechny kolegy poprosit, protože je to věc velice vážná, abychom nepřipustili snížit obslužnost pošty. Nejdřív se ruší a pak se bude teprve zjišťovat, co to přinese. My si to dokážeme představit. Pošta na Vajgaře nezeje prázdnotou, neustále tam stojí několik lidí u okénka. Myslím si, že podobné to bude i na dalších pobočkách. Po jejich zrušení je pro mě naprosto nepředstavitelné, jak bude asi vypadat provoz na té jediné, která zbyde. Je to pro mě krok zpět," myslí si zastupitel Plucar.

Zastupitel Stanislav Mrvka (Nezávislí Pro Hradec) poznamenal, že město musí řešit následky rozhodnutí, která vůbec neměla padnout. „Pokud ta rozhodnutí byla relevantní, měla být nastavena tak, aby se k nim samospráva mohla vyjádřit ještě před tím, nuž budou definitivní. Potom už se to těžko ovlivňuje. Takových manažerských zhodnocení, jaké jsme od pošty dostali, napíšu za půl hodiny šest. Nikdo nezjistí, jestli to je nebo není pravda. Je to souhrn čísel, které problém neřeší. Pošta je služba, která má být smysluplně zabezpečená," řekl zastupitel Mrvka.

Diskuse k článku - napište váš názor
 

Kam dál?

Další zprávy z regionu

 
 

Diskuse ke článku

Zbývá znaků: 1200
 
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace