Pelta přerostl sám sebe, do kriminálu však nepatří. Zato bych mu sebral všechny jeho fotbalové funkce, říká Vízek

Pelta přerostl sám sebe, do kriminálu však nepatří. Zato bych mu sebral všechny jeho fotbalové funkce, říká Vízek
ROZHOVOR

Viděno jeho vlastní optikou prohrál první půli, teď i druhou. Ještě půjde do prodloužení, moc možností na zvrat už však nejspíš nemá. Zvlášť když Pražský městský soud rozhodl znovu stejně. Za manipulaci se státními dotacemi vyměřil Miroslavu Peltovi šest let basy, jeho tehdejší spiklenkyni Simoně Kratochvílové ještě o půlrok víc. Je to hodně, nebo málo? Či by snad bodrý Jablonečák za katr jít vůbec neměl? „Za to, co chtěl provést, by si Míra zasloužil trochu klepnout přes prsty. Vězení se asi nevyhne, šest let tam ale nebude. Podle mě mu trest nakonec sníží,“ prohlásil Ladislav Vízek v rozhovoru pro eFotbal.

Jisté je, že Pelta s Kratochvílovou se proti rozsudku na místě odvolali, pokračují v boji. I oni ale tuší, že hru na kočku a myš nezvládnou hrát dlouho. Nebo ano, ale nejspíš to skončí jaksi stejně.

„Nedá se nic dělat, Pelta zkrátka vinnen je. Spíš než jeho mi je ale líto paní Kratochvílové. Prý si myslela, že ve společnosti těchto kluků se jí nemůže nic stát. Tak to tedy děkuji pěkně,“ pousmál se hořce Vízek.

„Tady je průser v tom, že šlo o státní peníze. Přece není možné, aby se je rozdělili jen někteří lidé. Aby někdo dostal a někdo ne. To zkrátka nejde, mně to přijde hodně ubohý. Na druhou ale říkám, že přes to všechno člověk jako Pelta do kriminálu nepatří. On je to v jádru veselý chlap. Když ho nechávali ve vazbě, mluvil o tom jako o nejhorších chvílích svého života. A v tomhle mu věřím,“ konstatoval Vízek, jenž kdysi s Peltou proháněl kuličku na ruletě. Od té doby se však jablonecký boss malinko změnil.

„Pořád tvrdím, že zkrátka přerostl sám sebe. Ať je za to potrestaný, ale nějak v rámci lidskosti. Šest let je možná trochu moc. Ta pokuta ho bolet až tak nebude, tohle ale hrozně,“ podotkl s tím, že Peltova kauza je ostudou i pro celý český fotbal.

„Jak si teď s Berbrem podávají u soudu dveře, to je prostě něco strašnýho. Udělali našemu sportu moc špatnou reklamu, byť si to ani jeden z nich nejspíš ani neuvědomuje. Obzvlášť Berbr, který v tomhle nastavení pokračuje klidně dál. Vždycky jsem si myslel, že u soudu se lhát nemá. Jak je tedy možné, že tam tenhle chlap lže, jako když tiskne? To snad ani není možný, co tam vypráví za nesmysly. On už je ale prostě taková povaha. Úplně jiná než třeba právě Pelta,“ kroutí hlavou Vízek.

Velký Čáp viditelně zkrotnul. Navenek to sice nedává moc znát, uvnitř sebe ovšem musí trpět jako zvíře. „Rozhodně ano, ale to se nelze divit. Jeho bonmoty vystřídala nervozita, na srandičky teď určitě nemá chuť. Ona to totiž žádná sranda ani není. Až mu odklepnou roky za mřížemi, bude to pro něj strašné neštěstí. Ani si nechci představit, že by tam měl být tak dlouho. Týden bych za něj asi odseděl, víc bych ale nedal,“ přiznal olympijský vítěz.

Otázkou je, co teď bude s Jabloncem. „Určitě ho čekají dost těžké časy. Za mě říkám ale říkám, že by Peltovi měli sebrat všechny jeho fotbalové funkce, některé mu měli vzít už dávno. To by byl ten adekvátní trest, u něj bych už ale asi skončil. I tohle by pro Peltu byla hodně velká rána. Zvlášť když s obviněním na krku klidně nakráčí na valnou hromadu, jako by ji pořád řídil. Zároveň je ale pravda, že zrovna Jablonec si bez něj neumím představit,“ uzavřel Vízek.