Průběh úvodní etapy z Orlové do Štramberku se podobal předchozím ročníkům Gracie. V náročné etapě s několika stoupáními převzaly kontrolu nejsilnější týmy a uhlídaly peloton pohromadě až do cílového stoupání na kostkách. Zde byla nejlepší dvaadvacetiletá Polka, čtvrtá v konečném pořadí loňského ročníku Gracie. 

Závodnice neměly mnoho odvahy vydávat se do dlouhých úniků, ale početný peloton 143 cyklistek se natahoval a trhal v mnoha krátkých výjezdech na 104 kilometrech trati. Práci na čele pelotonu odváděl v úvodu závodu především tým Fenix-Deceuninck, na vrchařských prémiích však byla nejaktivnější Malwina Mulová z týmu MAT Atom Deweloper.

Malwina Mulová vybojovala dres pro nejlepší vrchařku.

Mulová si svými útoky na vrchařských prémiích vysloužila nejen zelený trikot pro nejlepší vrchařku, ale taky puntíkovaný dres pro nejaktivnější závodnici. Celky MAT Atom Deweloper, Fenix-Deceuninck a UAE Development se pohybovaly většinu závodu na čele pelotonu, přední pozice si dobře hlídala i Jenny Rissvedsová. Švédská reprezentantka před rokem obsadila konečné druhé místo a byla jednou z favoritek klasikářského dojezdu.

Peloton se na trati několikrát potrhal, ale pokaždé se většina závodnic dokázala vrátit zpět. Před technicky složitým a fyzicky těžkým dojezdem ve Štramberku převzala tempo pelotonu polská sestava MAT Atom Deweloper. Před rokem se cyklistkám v růžovo-bílých dresech podařilo dovézt Agnieszku Skalniak-Sójkovou k etapovému triumfu a povedlo se to i letos s další závodnicí.

Tým Fenix-Deceuninck byl aktivní, ale v závěru neuspěl.

Dominika Wlodarczyková byla na dlažebních kostkách pod věží Trúba nejvýbušnější a nechala za sebou Švédky Jenny Rissvedsovou a Emilii Fahlinovou. Třetí Fahlinová má na Gracii skvělé vzpomínky, v roce 2018 vyhrála celkově a přidala i tři etapy, včetně dojezdu do Štramberku. Po pěti letech je zpět a opět v dobré formě.

Wlodarczyková se po prvním letošním vítězství rozplakala štěstím. V cíli objala týmové kolegyně, včetně Češky Nikoly Bajgerové, které měly velký podíl na jejím triumfu. Oblékla si také žlutý dres pro vedoucí závodnici celkového pořadí. Trikot bude hájit už v páteční královské horské etapě v Beskydech.

Dominika Wlodarczyková oblékne žlutý dres ve druhé etapě Gracie.

Živě na RoadCycling.cz a Twitteru

Průběh závodu a informace přinese každý den RoadCycling.cz v živé fotoreportáži. Průběh závod můžete v angličtině zhlédnout také na twitterovém účtu @CyclingphotoLIV.