Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Neumím si představit, že se dá hrát ještě hůř, říká jihlavský šéf Vaculík

  7:40
Žádnou jinou otázku neřešili fanoušci FC Vysočina v posledních dnech tolik jako tu, kdo druholigový jihlavský tým povede v dalších zápasech. Po odvolání hlavního trenéra Ondřeje Smetany, které v minulém týdnu následovalo krátce po historickém debaklu 2:7 ve Varnsdorfu, se týmu pro duel s Duklou Praha ujali jeho dosavadní asistenti: Michal Vávra a Tomáš Palinek.

Sportovní ředitel FC Vysočina Lukáš Vaculík (vpravo) v minulém týdnu nečekaně odvolal hlavního trenéra druholigových jihlavských fotbalistů Ondřeje Smetany. Více než nepřesvědčivé výsledky a deset bodů získaných v deseti zápasech. | foto: Tomáš Blažek, MAFRA

A právě oni u týmu nakonec zůstanou minimálně do konce sezony.

„Chceme sezonu dokončit s místními trenéry, důstojně to dohrát,“ říká sportovní ředitel klubu Lukáš Vaculík. „Máme před sebou šest zápasů, ve hře je osmnáct bodů. Ty bychom chtěli získat. Naše mužstvo je ale momentálně v situaci, kdy potřebuje zvednout.“

Můžeme se ještě vrátit k situaci, kdy byl odvolán hlavní trenér Ondřej Smetana? Co k tomuto kroku vedlo? I přes debakl 2:7 ve Varnsdorfu to mnohým přišlo jako blesk z čistého nebe.
Tak to někdy chodí. Já jsem reagoval na situaci, která se v týmu vyvíjela. Když to řeknu: nelíbilo se mi, že se tým žádným způsobem neposouval. A přitom mi bylo řečeno, že jdeme správným směrem.

Reparát? Kdepak, i pod vedením asistenta Vávry přišla další ztráta Jihlavy

Ale výsledkově to nebylo úplně špatné. Jaro jste odstartovali sérií pěti zápasů bez porážky (1-4-0). A po dvou prohrách došlo ke druhé výměně trenéra v jediné sezoně.
Neumím posoudit, když z deseti zápasů, kdy je trenér u týmu, získáte deset bodů, jestli je to realita toho, kde se ve druhé lize nacházíme. Náš tým je tři roky pohromadě a já si myslím, že jsme i výsledkově mohli být na tom lépe. Ale to nebyl důvod toho odvolání. Spíš ten způsob naši prezentace, která byla.

Co tím myslíte?
Z domácích zápasů jsem byl spokojený se Spartou B a s úseky utkání proti Karviné. Jinak jsme se ale rozcházeli v tom, jak vidíme to, jak se tým prezentuje. Při venkovních zápasech jsme totiž podle mě propadli téměř všude, kde jsme hráli. I když jsme bodovali.

Jihlavský sportovní ředitel Lukáš Vaculík

Před Duklou nebylo moc času, aby trenérská výměna zafungovala. Projeví se změna v dalších zápasech?
Proto to takhle bylo dělané. Když to řeknu blbě, mohli jsme to nechat až do neděle. Ale cítili jsme, že je potřeba jednat. Sedli jsme si s představenstvem a shodli se jednomyslně. A teď očekáváme, že se naše situace bude každým dnem, potažmo týdnem zase zlepšovat.

Hodnocení zápasu s Duklou však asi nebude příliš pozitivní?
Věřím, že proti Dukle vyvrcholila krize, deka, která na týmu je. Neumím si představit, že se dá hrát ještě hůř. Náš výkon byl velmi špatný, ale hlavně bojácný, bez agresivity, energie... Chyběly takové ty základní věci, od kterých se můžete odpíchnout ve chvíli, kdy vám to nejde, kdy vám balon uskakuje, kdy vám hlava nefunguje. To tam prostě nebylo. Takže máme před sebou práci, kterou chceme každodenním tréninkem posunout tak, abychom na každý zápas konce sezony byli připravení.

Po debaklu došla trpělivost. Smetana byl odvolán od fotbalistů Jihlavy

Jak moc vás mrzí, že v aktuální nepříjemné situaci máte mladé mužstvo, ve kterém až na výjimky chybí zkušenost?
To je prostě fakt, který je. Já bych tomu vůbec nevěnoval pozornost. Takhle to zkrátka je a pro každého to musí být výzva. To je, jako byste mi řekl, že jsem mladý manažer. Všechno je v životě výzva. Něco vás potká dřív, něco v pozdějším věku, kdy se toho možná zhostíte lépe. Ale já věřím, že kluci jsou dostatečně, i mentálně, silní na to, abychom tuto situaci zvládli.

V prvním momentu po odvolání kouče Smetany se mluvilo o tom, že byste se mohl k současným trenérům přímo na lavičce připojit i vy. Dojde k tomu?
Probírali jsme to, bavili jsme se o tom. Momentálně to zůstává ve složení, že trenéři mají licenci vystudovanou a já jsem se zapojil tak, že jsem v každodenním tréninkovém procesu s týmem. Momentálně s ním opravdu trávím veškerý čas, který mám. Nabouralo mi to další pracovní povinnosti, které jsou. Ale cítím, že je to důležité.

Vaculík hráčům věří. Jen je potřeba nastavit hlavu

Momentka z utkání Jihlava - Chrudim

Vlastní chybou se ocitli v situaci, kterou fotbalová Vysočina ve Fortuna: Národní lize nepamatuje. Jihlavský tým, který se do roku 2000 ve druhé nejvyšší domácí soutěži vždy pohyboval nejhůře v poklidném středu tabulky, se vinou tří porážek v posledních třech kolech reálně zamotal do starostí o udržení v soutěži. „Jsou před ním vypjaté bitvy o záchranu,“ píše se na webu FC Vysočina.

Jihlavský klub je nyní v tabulce na dvanáctém místě, od patnácté příčky, která by znamenala pád do MSFL, ho dělí pět bodů.

Do konce sezony sice může Jihlava ještě teoreticky získat 18 bodů, zřejmě klíčová část ročníku však tým trenérské dvojice Michal Vávra, Tomáš Palinek čeká nyní.

Už zítra se Vysočina představí na hřišti čtrnáctého Prostějova, příští pátek doma přivítá třináctý Třinec a o týden později zamíří k duelu proti rezervě Slavie Praha, která je nyní poslední. „My se ale nyní soustředíme pouze na nejbližší utkání. Chceme uspět v Prostějově,“ uvedl Vávra.

„Jako hráč jsem zažíval podobné situace a vím, že v této soutěži opravdu může každý porazit každého. Jde jen o to, jak do zápasu nastavíte hlavu, jak k tomu přistoupíte,“ tvrdí sportovní ředitel FC Vysočina Lukáš Vaculík. „V posledních dvou zápasech to správné nastavení, ta energie z našeho týmu nešly. Na tom musíme zapracovat. Jsem přesvědčen, že kádr svoji kvalitu má,“ dodal šéf jihlavského klubu.

Autor:

EURO 2024: Los skupin, program zápasů, stadiony

Fotbalové EURO 2024 se bude hrát od 14. června do 14. července 2024 v deseti neměckých městech. Čtyřiadvacet účastníků bude rozděleno do šesti čtyřčlenných skupin. Čeští fotbalisté se v základní skupině střetnou s Portugalskem, Tureckem a Gruzií.

Česko - Portugalsko, Česko - Gruzie, Česko - Turecko
  • Nejčtenější

Sparta - Slavia 0:0, derby vládli brankáři, domácí hráli dlouho v deseti

11. května 2024  16:46,  aktualizováno  19:44

Ani v druhém jarním ligovém derby branka nepadla. A stejně jako v březnu Sparta dohrávala v deseti....

Sparta - Ostrava 2:1, dva body od titulu, oba góly vítězů dal Birmančevič

14. května 2024  18:37,  aktualizováno  20:51

Sparťanští fotbalisté jsou dva body od obhajoby titulu. Ve třetím kole nadstavby vydřeli vítězství...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Slavia - Plzeň 3:0, domácí se nevzdali, jejich naděje trvá. Pomohly rychlé góly

15. května 2024  18:39,  aktualizováno  21:33

Slávističtí fotbalisté ve třetím utkání ligové nadstavby doma porazili Plzeň 3:0 po gólech obránce...

Leverkusen překonal rekord a je ve finále Evropské ligy. Vyzve Bergamo

9. května 2024  20:11,  aktualizováno  23:02

Z úvodního utkání si přivezli pohodlný náskok 2:0, ale o postup se dlouho báli. Fotbalisté...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Real - Bayern 2:1, hosté vedli. Finále pak domácím vystřelil dvougólový Joselu

8. května 2024  20:47,  aktualizováno  23:19

Už to vypadalo, že k boji o trofej bude mít blíž mnichovský Bayern. Ještě chvíli před koncem vedl,...

Oscarshow! Top výkon, krásný gól i chvála: Jeho nejhezčí střela za pět let

16. května 2024  6:49

Jestli od někoho nečekáte takovou gólparádu, tak od něj. Umí skoro všechno. Číst hru, odebírat...

Juventus zdolal Bergamo a vyhrál popatnácté Italský pohár

15. května 2024  23:26

Juventus vyhrál popatnácté v historii Italský pohár. Ve finále na Olympijském stadionu v Římě...

Přes šest minut zkoumání. VAR měl technické problémy, sudí viděl šmouhy

15. května 2024  22:59

Na jednu stranu vypadal smířeně. Jako by snad ani nechtěl rozebírat, jestli sudí ve středu na...

Chelsea je po výhře v Brightonu na pohárové příčce, United zdolali Newcastle

15. května 2024  20:40,  aktualizováno  22:58

Fotbalisté Chelsea potvrdili skvělou formu, v dohrávce 34. kola anglické ligy zvítězili na hřišti...

Rozdáváme batolecí mléko ZDARMA
Rozdáváme batolecí mléko ZDARMA

Na cestě mateřstvím se potkáváme s různými výzvami. V případě výživy našich nejmenších představuje kojení ten nejlepší základ. Pokud však kojení...

Bohužel nám to nevyšlo, oznámili manželé Pagáčovi rozchod po šesti letech

Herečka Patricie Pagáčová (35) a dramaturg Tibor Pagáč (32) se rozešli po pěti letech manželství. Žádost o rozvod zatím...

Eurovizi vyhrál nebinární Švýcar Nemo. Nizozemce vyloučili za „výhružný pohyb“

Ve švédském Malmö rozhodli o vítězi letošní Eurovize. Stal se jím švýcarský nebinární zpěvák Nemo. Soutěž doprovázely...

Moderátorka Petra Křivková-Svoboda přišla při tragické nehodě o manžela

Moderátorka poledních zpráv televize Nova Petra Křivková-Svoboda (41) v neděli ztratila svého manžela Ondřeje Křivku...

Zemřel Vlastimil Harapes. Baletní mistr Národního divadla i českých filmů

Ve věku 77 let zemřel tanečník a herec Vlastimil Harapes. Dlouhá léta byl sólistou baletu Národního divadla. Zahrál si...

Miss Czech Republic 2024 se stala studentka Adéla Štroffeková z Prahy

Vítězkou 15. ročníku Miss Czech Republic se stala studentka Adéla Štroffeková (21). Českou republiku bude reprezentovat...