Přejít k navigační liště

Zdroják » Různé » Bluesky: modřejší než nebe

Bluesky: modřejší než nebe

Články Různé

Znáte Bluesky, nebo AT protokol? Pojďme se společně na obojí podívat pohledem vývojáře. Bluesky chce oživit sociální média jako důvěryhodný veřejný prostor tím, že se zaměří na vytvoření platformy, která je důvěryhodná, škálovatelná a přenosná.

Znáte Bluesky? Možná jste o tom už někde slyšeli. Vše začalo v prosinci 2019, kdy bývalý CEO Twitteru Jack Dorsey založil samostatnou malou skupinu vývojářů, designerů a softwarových inženýrů. Od mateřského Twitteru se odpojila v průběhu roku 2022.

Cílem bylo vytvořit alternativní sociální síť, která by byla decentralizovaná a nezávislá. Na rozdíl od Twitteru by byla otevřená a transparentní, aby se vyhnula problémům, které (nejen) Twitter má.

Vývojáři se rozhodli vytvořit prototyp komunikačního protokolu, který by mohl být použitelný jako základ pro budoucí aplikaci. Tento protokol původně nesl označení ADX (Authenticated Transfer Protocol), ale později byl přejmenován na AT protokol. Specifikace tohoto protokolu je volně k dispozici na GitHubu.

Jednotný protokol existuje

Myšlenka jednotného komunikačního protokolu pro decentralizované sociální sítě není nová. V lednu 2018 W3C uveřejnilo specifikaci standardu ActivityPub. Jeho cílem je umožnit uživatelům sdílet a interagovat s obsahem napříč různými platformami a službami.

ActivityPub využivá celá řada sociálních sítí. Mezi nejznámější patří Mastodon, Diaspora, PeerTube nebo Pixelfed. Své využití nalezl také v Nextcloudu, který umožňuje sdílet soubory a kalendáře.

Ještě bych rád zmínil Nostr. Jedná se o velmi jednoduchý protokol, na jehož vývoj přispěl částkou 14 bitcoinů opět výše zmíněny Jack Dorsey. Zajímavostí je, že Nostr využívá Lightning Network. Díky tomu může kdokoli na Nostru bez námahy provádět bitcoinové mikroplatby, což by podle jeho tvůrců mohlo lidem umožnit snadno podporovat tvůrce a platit za obsah a další služby na přímo, bez reklam a předplatného.

Proč AT protokol?

Proč vytvářet další komunikační protokol, když existuje ActivityPub? Bluesky uvádí několik důvodů:

Hlavním důvodem je skutečná přenositelnost účtu. Když z nějaké běžné sociální sítě odejdete, příjdete o všechny své příspěvky a sledující. To často vede stockholmskému syndromu, kdy přes značnou řadu výhrad na sociální síti zůstáváte, protože tam máte své sledující. Díky AT protokolu by mělo být možné přenést účet na jinou platformu a vyhnout se ztrátě příspěvků a sledujících.

Dalším důvodem je důvěryhodnost zdroje. AT protokol umožňuje ověřit odkud zpráva pochází. Díky decentralizovaným identifikátorům DID – je vždy možné dohledat, kdo zprávu vytvořil a zda je to opravdu on.

AT protokol by také měl usnadnit uživateli centrální vyhledávání a objevování nového obsahu, což je obvykle v rámci decentralizovaných sítí problém.

Další zajímavostí je možnost změnit algoritmus, který ovlivňuje složení příspěvků, které vám jako uživateli bude síť servírovat.

Za snahu udělat si vlastní protokol, místo rozšíření nebo použití existujícího standardu, sklidili autoři AT protokolu kritiku. Například tvůrcům Mastodonu se nelíbí, že vytvoření nového protokolu povede k fragmentaci decentralizovaných sítí. Dále se obávají, že Bluesky má nad protokolem plnou kontrolu, ač protokol jako takový je otevřený a přispívat do něj může kdokoli.

Bluesky. Zatím pro zvané

První aplikace, která využívá AT protokol, je Bluesky. Ačkoli je aplikace zatím k dispozici pouze jako beta verze pro zvané, její příchod do App Store a minulý týden i do Google Play signalizuje, že by se mohlo blížit její veřejné spuštění.

Webovou aplikaci najdete na adrese https://staging.bsky.app. Jak aplikace vypadá? Na první pohled je k nerozeznání od Twitteru:

Uživatelé jsou v rámci sítě identifikováni pomocí unikátního handleru – jedná se v podstatě o další DID. Handler je vždy uvozen zavináčem: @[vlastní jméno].bsky.social. Pokud vlastníte nějakou doménu, můžete si snadno vytvořit vlastní handler @[doména]. Jako bonus tímto prakticky ověříte svůj účet:

Jak mobilní tak webová aplikace je zatím velmi jednoduchá. Umožňuje vytvářet příspěvky, vyhledávat, odpovídat na příspěvky, dostávat notifikace, lajkovat příspěvky, blokovat a sledovat uživatele. 

Tým vývojářů je však velmi aktivní a neustále přidává nové funkce. Minulý týden to například byl alt popisek k obrázkům. Tento týden pak přidali možnost Thread Muting, takže můžete ztlumit upozornění na konverzace, ve kterých jste byli zmíněni.

Před pár dny byl Bluesky poprvé aktualizován o moderování obsahu. Uživatelé nyní mohou nahlásit příspěvek jako spam, nenávistný obsah, porušení autorských práv nebo nezákonný. Zatím není zcela jasné, jak jsou tato hlášení zpracovávána a vyhodnocována.

Konečně něco pro vývojáře

Kolem AT protokolu začala okamžitě růst nová vývojářská komunita. V současnosti je možné vytvořit libovolnou aplikaci a pomocí App Password jí umožnit přístup k Bluesky účtu. Jedná se o krátkodobé řešení pro ověřování identity, které uživatelům umožní experimentovat s novými klienty a nástroji. Později by mělo být nahrazeno SSO (Single Sign On) s možnosti volby rozsahu oprávnění.

Seznam nástrojů knihoven a nástrojů najdete v Google Tabulce. Za zmínku stojí importer z Twitteru, který umožňuje převést vaše staré příspěvky do Bluesk. Alternativní webový klient Flat nebo vizualizace vazeb jednotlivých účtů.

Důležitou součástí filozofie Bluesky je usnadnit maximálně interoperabilitu a otevřenost. Všechna data v ekosystému jsou platná IPLD – InterPlanetary Linked Data. IPLD je datový formát a způsob organizace dat, který byl vyvinut pro použití v distribuované síti IPFS (InterPlanetary File System), což je protokol a síť pro distribuované ukládání a sdílení souborů a dat.

IPFS se liší od tradičních způsobů ukládání souborů, které jsou založeny na centrálních serverech, tím, že soubory jsou uloženy v distribuované síti uzlů po celém světě.

Otevřenost a snaha zpříjemnit vývojářům život je v silném kontrastu se současnou politikou Twitteru pod vedením Elona Muska. O vývojářskou komunitu a vše spojené s vývojem se stará Emily Liu (Twitter, Bluesky).

Doporučuji sledovat blog Bluesky, určitě se máme do budoucna ještě na co těšit.

Komentáře

Subscribe
Upozornit na
guest
3 Komentářů
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Marek

Nemáte náhodou pozvánku navíc? :)

Marek

Ty jo, ani jsem nedoufal. Díky moc, v pořádku dorazila :)

Enum a statická analýza kódu

Mám jednu univerzální radu pro začínající programátorty. V učení sice neexistují rychlé zkratky, ovšem tuhle radu můžete snadno začít používat a zrychlit tak tempo učení. Tou tajemnou ingrediencí je statická analýza kódu. Ukážeme si to na příkladu enum.