Never more

Never more Zdroj: Marek Douša

Never more pokračující plíživé cenzuře knih, zejména těch pro děti

Radši nezkoušejte psát vtipně, někdo by se mohl urazit. Nebo víte co, radši nepište vůbec, někdo by si to mohl přečíst a něco si nedejbože myslet. Evropští cenzoři se nedostatkem smyslu pro humor a nadsázku blíží těm americkým; tentokrát to odnesl David Walliams. Básník, spisovatel a překladatel Václav Jamek si dovolil říct, že Star Wars jsou blbost, což se neodpouští. A aktuální várku never more stejně přehlušuje kravál animovaných seriálů pro děti.

Kateřina Kadlecová: Děsí mě, jak se Evropa blíží zastydlým, nedovzdělaným americkým venkovským koniášům, pokud jde o CENZURU. Ultraúspěšný autor Babičky drsňačky a spol. David Walliams se už dříve omluvil za své účinkování v nekorektních satirických TV skečích Malá Velká Británie (dostal za ně mj. tři ceny BAFTA, leč kritizované epizody byly odstraněny z veřejně dostupných archívů a streamovacích platforem), teď mu navíc vydavatelství HarperCollins vyňalo povídku z aktuálního bestselleru Nejhorší děti na světě, protože je hlavní hrdina Číňan, a k tomu šprt! Kulturní stereotyp jak stehno. Z Babičky drsňačky zas jedenáct let po prvním vydání mizí výraz svahilština, užitý pro nesrozumitelnou pasáž, aby se Svahilci neurazili, a je nahrazen slůvkem blábol… Tak dík. 

Richard Klíčník (nakladatelský redaktor): VÁCLAV JAMEK na svém Facebooku vpravdě nejapně cupuje Hvězdné války, které nejenže nemá rád, ale nikdy je neviděl. Jde podle něj o šmejd, kulturu pro pitomce a nebezpečnou, hloupou mentalitu. Rozhněvaný bílý muž horlí proti hračkám jiných bílých mužů a o popkultuře ví evidentně tužku.

Vojtěch Rynda: Iritují mě současné ANIMOVANÉ SERIÁLY PRO DĚTI, zvlášť jejich dabing. Phineas a Ferb, Jak vycvičit draky, Tučňáci z Madagaskaru, Kung Fu Panda a další tituly mají zvuk namíchaný do agresívní dynamiky a hlasitosti, neustále řinčí přehnanými zvukovými efekty, postavy mají zrychlenou a pitvořivou dikci, mezi replikami skoro nebývají pauzy… Dětem, které na tomhle vyrůstají, hrozí, že je později v oblasti audiovize uspokojí jen hysterie, křeč a afekt.