QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Činohra DJKT ve hře Příliš drahý jed zrekonstruuje vraždu agenta Alexandra Litviněnka

28.04.2023 19:30

V současné době oceňovanou hru britské dramatičky Lucy Prebble Příliš drahý jed, která vícežánrovou formou vypráví příběh zavražděného agenta Alexandra Litviněnka, nastudoval nový kmenový režisér plzeňské činohry režisér Adam Doležal.

02_media_prilis_drahy_jed_2023_djkt_foto_irena_sterbova-1682
01_media_prilis_drahy_jed_2023_djkt_foto_irena_sterbova-142602_media_prilis_drahy_jed_2023_djkt_foto_irena_sterbova-168203_media_prilis_drahy_jed_2023_djkt_foto_irena_sterbova-181304_media_prilis_drahy_jed_2023_djkt_foto_irena_sterbova-1535dolezal_adam-8195-2

V hlavních rolích diváci uvidí Vladimíra Pokorného a Zuzanu Ščerbovou, do role Vladimira Putina byl obsazen Michal Štěrba.

Dílo se zabývá skutečným příběhem člověka, který vystoupil proti nespravedlnostem režimu ve své původní vlasti, byl donucen s rodinou emigrovat a jeho život byl ukončen dvojicí ruských agentů, kteří ho otrávili radioaktivním poloniem. Jed však nebyl správně použit a Litviněnko umíral přes tři týdny.

Událost se odehrála v listopadu roku 2006 v Londýně – tehdy svět obletěla dnes už ikonická fotografie muže zničeného účinkem jedu v nemocniční posteli. Marina Litviněnková se ve hře k tehdejším událostem vrací a v době postfaktické pátrá po pravdě.

Premiéra je naplánována na 29. dubna na Malé scéně. „Příliš drahý jed není čisté dokudrama, je to hra, která se dynamicky pohybuje jak v různých časových rovinách, tak i v různých žánrech – od detektivky, politické hry přes thriller, love story, frašku až po grotesku,“ komentuje dílo dramaturg Zdeněk Janál.

Specifická pro hru je práce s divákem. "Postavy se obrací přímo do publika a jedna konkrétní se snaží publikem manipulovat a vnutit mu svoji verzi vyprávěného příběhu, přičemž záměrně narušuje dění na jevišti,“ upozorňuje režisér Adam Doležal, pro kterého je to po Čarodějkách ze Salemu a Králičí noře třetí setkání s plzeňským činoherním souborem.

Na jevišti se vystřídá 22 herců ve více než 60 rolích a v nepočítaně prostředích.

Autorem scény je Michal Syrový, herce oblékla kostýmní výtvarnice Agnieszka Pátá-Oldak, hudbu složil Petr Zeman.

Vstupenky jsou k zakoupení v pokladně předprodeje Smetanovy sady 16, 301 00 Plzeň, on-line na webových stránkách djkt.eu nebo v síti Plzeňská vstupenka.

Foto DJKT

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24