Domácnost

LED žárovky. Které vám ušetří stovky korun ročně?

Pokud přemýšlíte nad způsoby, jak v domácnosti ušetřit za účet za elektřinu, pak je výměna žárovek tím nejjednodušším způsobem. Díky úsporným LED žárovkám vám v peněžence zůstane několik stovek korun ročně a nepotřebujete dělat žádné technologické nebo stavební zásahy.

LED žárovky. Které vám ušetří stovky korun ročně?
LED žárovky. Které vám ušetří stovky korun ročně?

Jaký je rozdíl mezi jednotlivými typy žárovek 

Nejdříve si řekněme, jaké typy žárovek vůbec existují a jaký je mezi nimi rozdíl. 

Klasická žárovka je tradiční typ žárovky, která využívá ohřevu tenkého vlákna ze žhavého kovu k vydávání světla. Tyto žárovky jsou obvykle nejlevnější, ale také mají nejnižší účinnost a nejkratší životnost. 

- Halogenová žárovka funguje na stejném principu, tedy ohřevu vlákna, ale používá se v ní halogenový plyn, který prodlužuje životnost vlákna. Tyto žárovky jsou dražší než klasické žárovky, ale mají delší životnost a jsou účinnější. 

- Kompaktní zářivka, také známá jako CFL (Compact Fluorescent Lamp), využívá elektroluminiscenční proces k vytváření světla. Tyto žárovky jsou účinnější než klasické žárovky a mají delší životnost, ale také vyžadují speciální způsob likvidace, protože obsahují malé množství rtuti. 

- LED žárovka je nejnovější a nejúčinnější typ žárovky, která využívá polovodičový čip. Tyto žárovky jsou nejúčinnější, mají nejdelší životnost, ale jsou také nejdražší. 

Jak mohou LED žárovky ušetřit váš rozpočet? 

V dnešní době, kdy se snažíme omezovat spotřebu energie a snižovat naši uhlíkovou stopu, je důležité vybírat produkty, které jsou účinné a šetrné k životnímu prostředí. Jedním z takových produktů jsou LED žárovky, které mají v porovnání s klasickými žárovkami několik zásadních výhod.  

Úspora energie 

LED žárovky jsou mnohem účinnější než klasické žárovky z pohledu využití energie. LED žárovky jsou schopny produkovat více světla při menší spotřebě energie. Pro srovnání, klasická žárovka s výkonem 60 wattů vydává pouze 800 lumenů světla, zatímco LED žárovka s výkonem 8 wattů dokáže vytvořit až 800 lumenů světla. To znamená, že LED žárovky využívají mnohem méně energie (až o 70 % oproti klasickým žárovkám) a zároveň poskytují stejnou úroveň osvětlení. 

Dlouhá životnost 

LED žárovky mají mnohem delší životnost než ty klasické, které vydrží v průměru pouze 1 000 až 2 000 hodin, zatímco LED žárovka může vydržet až 50 000 hodin. To znamená, že vám LED žárovky vydrží mnohem delší dobu. Podle kvality výrobku, napětí, vlhkosti a teplotě vzduchu může žárovka vydržet i přes 20 let, aniž byste museli každoročně dokupovat další. 

Menší tepelné ztráty 

LED žárovky jsou také mnohem efektivnější v odvádění tepla. Klasické žárovky produkují velké množství tepla, což znamená zbytečnou ztrát energie. LED žárovky na druhé straně produkují mnohem méně tepla a většinu energie využijí pouze k výrobě světla.  

Ekologické 

LED žárovky jsou ekologické, protože neobsahují rtuť, která je přítomna v klasických žárovkách. Rtuť je jedovatá látka a může být nebezpečná pro lidské zdraví a životní prostředí. LED žárovky také nevytvářejí takové množství oxidu uhličitého. 

Úspora peněz 

Jednou z hlavních výhod LED žárovek je úspora peněz. I když jsou LED žárovky na první pohled dražší než klasické žárovky, v dlouhodobém horizontu jsou mnohem ekonomičtější. Díky nižší spotřebě energie a delší životnosti LED žárovek se sníží náklady na energie a náhradní žárovky.  

Cena LED žárovek se postupně snižuje, protože jsou jejich technologie dostatečně rozvinuté, aby tolik nepůsobily na jejich cenu. I tak jsou ceny různé, v závislosti na kvalitě a funkčnosti žárovky, a to od několika desítek, až po několik stovek korun. 

Chytré technologie k řízení osvětlení 

Mnohé LED žárovky obsahují možnost chytrého řízení osvětlení. Zapínat a vypínat je můžete pomocí dálkového ovládání nebo aplikace v chytrém telefonu, protože část využívají technologii WIFI. Tímto způsobem lze snadno regulovat osvětlení v místnostech a dosáhnout optimálního nastavení.  

Ačkoliv jsou LED žárovky dražší, jejich investice má vysokou návratnost, včetně snížení ekologických rizik pro vás a vaše okolí. Chytrá domácnost navíc může začít jednoduchou instalací chytrých žárovek a aplikace v mobilu. Budete tak mít značné úspory za elektrickou energii pod kontrolou.  

Svícení jednotlivými typy žárovek:

Klasická žárovky s vláknem Pořizovací cena cca. 15 Kč Životnost 1 000 hodin Příkon 60 W 
Halogenová žárovka Pořizovací cena cca. 85 Kč Životnost 2 000 hodin Příkon 40 W
LED žárovka  Pořizovací cena cca. 100 Kč  Životnost 15 000 – 50 000 hodin Příkon 9 W 

Vládní strop elektřiny a plynu přehledně: Jak vás chrání?

Není LED žárovka jako LED žárovka 

Také LED žárovky překvapivě můžeme rozdělit na vysoce úsporné a méně úsporné. Jejich rozdíl je zejména v ceně. Zatímco LED žárovky do 100 Kč mají vyšší příkon (okolo 10 W) a nižší životnost, vysoce úsporné žárovky nad 100 Kč naopak příkon nižší (4 W) a delší životnost. 

Neúsporná LED žárovka 

- Příkon 10

- Svítivost 820 lumenů 

- Životnost 20 000 hodin 

- Nákupní cena cca. 30 Kč 

Úsporná LED žárovka 

- Příkon 4 W 

- Svítivost 840 lumenů 

- Životnost 50 000 hodin

Nákupní cena cca. 250 Kč.

Pokud přemýšlíte nad způsoby, jak v domácnosti ušetřit za účet za elektřinu, pak je výměna žárovek tím nejjednodušším způsobem. Díky úsporným LED žárovkám vám v peněžence zůstane několik stovek korun ročně a nepotřebujete dělat žádné technologické nebo stavební zásahy.

Platíte za elektřinu víc, než byste chtěli? Prozkoumejte, kolik byste mohli ušetřit. Spočítat úsporu