Audioknihy roku 2022 ovládl Kmotr v podání Kaisera. Kombinace kanonického díla a zavedeného hlasu jako sázka na jistotu

27. duben 2023

Audiokniha Kmotr v interpretaci Oldřicha Kaisera a v režii Michala Bureše získala hlavní cenu, ale kralovala i ve „svých“ kategoriích jako Jednohlasá četba nebo Nejlepší interpret. Ve vícehlasé četbě porotu oslovil osobní publicistický formát Zvuky probouzení a v dramatizaci vhled do duše zločinců v audio seriálu Já, vrah. Jako nejlepší dětský titul zvolila porota zfilmovaný příběh Myši patří do nebe v podání Ondřeje Brouska.

Z celkem 97 přihlášených titulů od 20 vydavatelů vybírala letos nejlepší audioknihy loňského roku dvacetičlenná porota, kterou tvoří publicisté, kritici, divadelní režiséři, pedagogové, spisovatelé a recenzenti. Desátý ročník opanovala kultovní mafiánská sága Kmotr Maria Puza v podání Oldřicha Kaisera, která zvítězila ve třech hlavních kategoriích – Absolutní vítěz, Interpret a Jednohlasá četba. Sugestivní vyprávění Oldřicha Kaisera činí z této velké mafiánské ságy ještě větší požitek, než jaký představuje ve své literární podobě,” zdůvodnila hodnocení porota.

Nejlepším počinem v kategorii Vícehlasá četba se stala výpověď publicistů a rodičů autistické dcery Petra a Petry Třešnákových Zvuky probouzení, jíž se herecky ujali Ivan a Klára Trojanovi. Nejlepší dramatizací vyhrála těsně o bod (nad titulem Anima 2 téhož vydavatelství) audio-koláž Já, vrah autora Davida Laňky v interpretaci Davida Švehlíka, Ondřeje Malého, Anny Fialové, Cyrila Dobrého, Vojtěcha Vondráčka, Davida Novotného a Ladislava Cigánka, která byla oceněna i v kategorii Zvukový design. „Seriálová dramatizace přináší do audiálního přiblížení skutečných situací a rozhovorů v rámci dokumentu nikoli četbou, ale režijně, dramaturgicky i herecky uvěřitelným podáním, které si uchovává napětí kriminalistického podcastu i věrnost dokumentu,“ uvedla porota.

Čtěte také

Mimo kategorie nejvíce porotce upoutala audio-dokument připomínající vzpomínková biografie Michaela Kocába Vabank v režii Petra Mančala a podání množství interpretů. V kategorii pro děti a mládež porotu zaujal titul Myši patří do nebe od Ivy Procházkové vyprávěný Ondřejem Brouskem, který dětem nevšedním způsobem dětem přibližuje téma smrti. Nástup nové herecké generace pak potvrzuje i ocenění Kláry Suché coby Nejlepší interpretky audioknihy Klára a Slunce Kazua Ishigura, v níž musela zprostředkovat emocionálně vypjatý příběh ústy umělé bytosti-robotky, která ovšem podléhá mytickému myšlení i spasitelskému komplexu.

Audiokniha roku 2022

  • Audiokniha roku – absolutní vítěz: Kmotr (OneHotBook)
  • Nejlepší audiokniha – jednohlasá četba: Kmotr (OneHotBook)
  • Nejlepší audiokniha – vícehlasá četba: Zvuky probouzení (Audiotéka)
  • Nejlepší audiokniha – dramatizace: Já, vrah (Audiotéka)
  • Nejlepší audiokniha – mluvené slovo mimo kategorie: Vabank (Témbr)
  • Nejlepší audiokniha pro děti a mládež: Myši patří do nebe (Tympanum)
  • Nejlepší interpret: Oldřich Kaiser (Kmotr, OneHotBook)
  • Nejlepší interpretka: Klára Suchá (Klára a Slunce, OneHotBook)
  • Audiokniha roku – hlasování posluchačů: Předávání ohně (Audiolibrix)
  • Audiokniha roku – zvuk: Já, vrah – dramatizace (Audiotéka) a Slavná Nemesis (Tympanum)
  • Cena za mimořádný přínos v oblasti audioknih a mluveného slova: Taťjana Medvecká
Spustit audio

Související