Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

Jídlo

Jak na fantastický tvarohový dort s ovocem, poradí cukrářka

Tvarohový dort s ovocem foto: Kulinární studio Mafra

Recept
Tenhle dort patří k mým oblíbeným rodinným moučníkům, které jsou hotové raz dva. A navíc ani nemusíte zapínat troubu. Když jsem byla malá, tak se u nás dělal převážně v jahodové verzi, avšak v té jablečné je dort také velmi dobrý. Potěšíte jím (nejen) nejmenší členy vaší domácnosti.
  14:00

Tvarohový dort s ovocem

  • 275 g zakysané smetany
  • dětské piškoty (můžete použít i domácí piškoty)
  • 35 g vanilkového cukru
  • 70 g krupicového cukru
  • skořici
  • tři větší jablka (jahody, borůvky...)

Do větší mísy dáme plnotučný tvaroh, zakysanou smetanu, vanilkový cukr a cukr krupici. Vše důkladně promícháme. Když máme směs hotovou, oloupeme jablka a následně je nastrouháme na větší kousky. Přidáme skořici podle chuti. Do jablek vmícháme i trochu citronové šťávy, aby nezhnědla. Nyní celý dort můžeme kompletovat. Na dno rozložíme piškoty, na ně rozetřeme krém, jablka a takto ve vrstvách pokračujeme dál.

Pozor, jablka před vrstvením na dort musíte zbavit přebytečné šťávy. Hotový dort uchováme do druhého dne v lednici a následně můžeme podávat. Pokud nejste příznivci jablek, nevadí, když z lokálního ovoce použijete například hrušky. Dortu ovšem sluší vlastně jakýkoli druh ovoce.

Pokud jej budete chtít nějak vylepšit, můžete do základu místo vanilkového cukru přidat například cukr citronový a jako náhražku cukru lze přidat xylitol. Skvěle to dort osvěží hlavě v teplých měsících. Pokud například cvičíte, nebojte se použít polotučný tvaroh nebo můžete přidat i protein, aby byl dort ještě více nabitý bílkovinami.

Autor:

Quality Hotel Brno Exhibition Centre
RECEPČNÍ

Quality Hotel Brno Exhibition Centre
Jihomoravský kraj
nabízený plat: 30 550 - 30 550 Kč