Hlavní obsah

Ideální délka hole? V NHL zažité poučky neplatí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Že má hokejka sahat hráči po bradu, když stojí na bruslích, nebo že obránci mají mít delší hole než útočníci, to jsou některé ze starých pouček mezi hokejisty. V pořadu Příklep na Sport.cz se ptáme skills kouče Dušana Andrašovského, jaký úzus platí teď. „Do určitého věku, patnáct sedmnáct let, je lepší mít kratší hokejku,“ vysvětluje na úvod bývalý extraligový hokejista a na příkladu z NHL ilustruje, že krátké hole mohou používat i obránci v profesionálním hokeji.

Ideální délka hole? V NHL neplatí zažité poučky. Diskuse z pořadu PříklepVideo: Sport.cz

 
Článek

Někdejší hráč Plzně, Pardubic či Zlína prozrazuje, jaké jsou rozdíly mezi dlouhými a krátkými holemi. „Je to doporučení. Není to dogma, že když budeš mít kratší hokejku, tak budeš dobře hrát, nebo když budeš mít menší brusle, budeš lépe bruslit, mít větší cit," uvádí Andrašovský.

Následně přibližuje, proč jsou lepší kratší hokejky. „Můžeš kontrolovat puk víc pod sebou, to co chceme, abys víc hrál u sebe, ne s pukem daleko před sebou," říká bývalý slovenský reprezentant.

Historie výroby hokejek přinášela až bizarní situace. Pasáž z pořadu Příklep.Video: Sport.cz

Nesouhlasí ani s obvyklým tvrzením, že pro obránce je lepší mít delší hůl a jmenuje z NHL bostonského zadáka Matta Grzelcyka, jenž toto pravidlo vyvrací. „Někteří trenéři říkají, že beci mají mít dlouhou hokejku, aby dál dosáhli... Já říkám, musí tam přijet nohama, a pak tam dosáhne," prozrazuje Andrašovský.

Český bek září mezi vrstevníky, skauty NHL však musí přesvědčit, že si poradí se zásadním nedostatkem. Pasáž z pořadu PříklepVideo: Sport.cz

Ve studiu mu však oponuje Martin Kézr a přidává příklad z nedávného mistrovství světa dvacítek, kde Češi získali stříbro. „Jirka Ticháček vyprávěl, jak přijel s krátkou hokejkou. A Mára Židlický se mu na to koukal a říkal: S čím to proboha hraješ? Vem si delší, a když tam dojedeš nohama, tak najednou získáš ne 20 centimetrů, ale metr," líčí novinář. Andrašovský však oponuje. „Je to o kontrole puku. Na té modré, když si věřím, tak si dovolím," zastává se kratších holí.

Mezi útočníky je volba krátké hokejky zřejmě častější. Znám je tím mimo jiné Sidney Crosby. „Ten má hokejku snad jenom po hrudní kost, to je neuvěřitelné, jak ji má krátkou," všímá si Andrašovský.

Více ve videu z pořadu Příklep.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články