Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
#ProHokejJakyJe

Královská etapa přesypala pořadí Romandie. Do žlutého se stěhuje Adam Yates

Propršenou královskou etapu závodu Kolem Romandie vyhrál na vrcholu stoupání Thyon 2000 britský cyklista Adam Yates. Třicetiletý Brit těsně porazil Francouze Thibauta Pinota a dokázal zastoupit týmového kolegu Juana Ayusa, který v závěrečném výšlapu ztratil průběžné vedení. To přebírá před závěrečnou etapou právě Yates.

Je nám líto, video expirovalo.
Yaets vyhrál královskou etapu a vede

Juan Ayuso měl v etapě "jednoduchou" pozici: stačilo mu bránit osmnáctivteřinový náskok před druhým Matteem Jorgensonem. Dvacetiletý Španěl, který zazářil na podzim třetím místem na své domácí Vueltě, se v této sezoně trápil se zraněním a Romandie je jeho prvním letošním závodem. V časovce zazářil vítězstvím.

V dlouhém závěrečném výšlapu čtvrté etapy ale narazil. Hvězda týmu UAE Team Emirates se v závěrečném stoupání Thyon 2000 (20,6 km / 7,9 %) spoléhala na své týmové kolegy, kteří se dělili o tvoření tempa na čele první skupiny. Jakmile ale k této práci nastoupili domestici z týmu DSM, Ayuso měl potíže a osm kilometrů před finišem ze skupiny odpadl.

"Prostě jsem už neměl nohy. Do cíle jsem to pak dojel v poklidu. Pro mě to bylo velké překvapení v páteční časovce, vůbec jsem to nečekal. Dnešek byl vzhledem k tomu, že se vracím k závodění, vlastně očekávatelný," popsal Ayuso po etapě, v níž závodníci absolvovali přes 4000 metrů převýšení.

Juan Ayuso
zdroj: ČTK / imago sportfotodienst / Fotoreporter Sirotti

Yates dostal povel a jel si pro vítězství

O triumf tak bojovali jiní. Celou řadu nástupů vyzkoušel zkušený Francouz Romain Bardet, v popředí se stále drželi také Jorgenson a Ayusův týmový kolega Adam Yates. Zkušený Brit ostatním ujel čtyři kilometry pod vrcholem, za ním se vydal další z Francouzů Thibaut Pinot. Yatesovi se dokázal přiblížit až na rozdíl několika málo vteřin, v cíli byl ale až druhý.

Yates tak slaví první triumf od únorového závodu Kolem Spojených arabských emirátů. "Chtěli jsme ve žlutém udržet Ayusa, dělali jsme, co jsme mohli. Ale on se stále vrací do formy, a když mi řekl, ať na něj nečekám, tak jsem jel," líčil týmové rozhodnutí v cíli. 

Navíc se třicetiletý Brit posouvá do žlutého dresu, který před závěrečným dnem závodu drží o 19 vteřin před druhým Jorgensonem. Dále jsou v pořadí seřazeni Damiano Caruso, Max Poole a na pátém místě se drží v etapě druhý Pinot.

V etapě se znovu v dobrém světle předvedl Josef Černý, který vedl Romandii po úvodním prologu a v páteční časovce dokázal zajet devatenáctý čas. Devětadvacetiletý cyklista se držel až do začátku závěrečného stoupání Thyon 2000 v denním úniku s hvězdami jako Thomas de Gendt.

Cyklistický závod Kolem Romandie (WorldTour) - 4. etapa (161,6 km):

1. A. Yates (Brit./UAE Team Emirates) 4:40:41, 2. Pinot (Fr./Groupama-FDJ) -7, 3. Caruso (It./Bahrajn Victorious) -19, 4. Poole (Brit./DSM), 5. Jorgenson (USA/Movistar) oba -21, 6. Uijtdebroeks (Belg./Bora-hansgrohe) -23, ...84. Černý (Soudal-Quick Step) -31:00.

Průběžné pořadí: 1. A. Yates 13:14:41, 2. Jorgenson -19, 3. Caruso -27, 4. Poole -38, 5. Pinot -41, 6. Uijtdebroeks -1:21, ...96. Černý -44:42.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články